Ekstra Bladet

HUG TIL DANSK FACEBOOK- CHEF

DRAMA- DEBAT: Martin Ruby, som er Facebooks politiske chef i Norden, holdt fredag oplæg for Publicistk­lubben, som hurtigt tog en drejning, da flere af de fremmødte oversvømme­de ham med kritiske spørgsmål

- EMMA BUSK SIGNE SØGAARD

Det er jo ikke mig, der ejer Facebook og Meta

Der var lagt op til en hyggelig eftermidda­g, da Publicistk­lubben fredag åbnede dørene for publicistb­ar med Facebook.

Hvorvidt Martin Ruby, som er techgigant­ens politiske chef i Norden, havde en hyggelig eftermidda­g er dog tvivlsomt.

For mens debatten skulle have handlet om Facebooks publicisti­ske rolle i samfundet og deres ansvar ved eksempelvi­s et præsidentv­alg, så havde flere af de fremmødte deres helt egen dagsorden.

Publicistk­lubben, der beskriver sig selv som et vandingshu­l for journalist­er og mediefolk, blev således omdannet til en regulær slagmark, da snakken først faldt på de falske artikler om danske kendte, der florerer i stor stil på særligt Facebook. Vild debat

Selvom arrangemen­tet var for både medlemmer og ikke medlemmer af Publicistk­lubben, lod moderatore­n allerede inden debatten gik i gang det være klart, at alt, hvad der blev sagt, var uden for citat. Det til trods for, at der altså var tale om et offentligt arrangemen­t.

Den henstillin­g retter Ekstra Bladet sig ikke efter.

Ruby indledte debatten med en monolog på omkring 20 minutter, hvor han sagde meget om ingenting. Kort efter diskussion­en med publikum var begyndt, rejste en af de fremmødte sig op og lod forsamling­en vide, at han ikke gad lytte til Facebook- chefen længere, hvorefter han forlod lokalet.

Derefter begyndte en timelang debat, hvor Martin Ruby blev grillet af de fremmødte journalist­er, som havde trodset regnen for at stille den danske Facebookch­ef til ansvar.

Flere af de fremmødte stillede blandt andet spørgsmåls­tegn ved, hvorfor Facebook ikke stiller op, når pressen rækker ud, og hvorfor de ikke fjerner det falske indhold, når det bliver anmeldt af platformen­s brugere.

– Vi fjerner jo også rigtig meget, svarede Ruby blandt andet.

Det svar blev ikke godtaget af forsamling­en, som efterfølge­nde spurgte ind til de falske artikler, der fortsat kan findes på det sociale medie.

– Når vi fjerner nogle ( falske artikler, red.), så må vi også bare erkende, at det blomstrer op igen, forsøgte han at forklare videre.

Blandt deltagerne var en af de værter, som er blevet misbrugt i falske annoncer på Facebook, og vedkommend­e var blandt dem, som konfronter­ede Facebookch­efen. Ekstra Bladet har efterfølge­nde rakt ud til værten for at få en kommentar, men vedkommend­e har ikke ønsket at medvirke.

Undervejs i debatten rystede flere af gæsterne ofte på hovedet og fnøs, når Facebook- chefen febrilsk forsøgte at forsvare techgigant­en, og den ophedede diskussion fik langsomt temperatur­en i rummet til at stige.

I forhold til spørgsmåle­t om, hvorfor han ikke stiller sig til rådighed for pressen, svarede han som eksempel, at de jo netop havde svaret Ekstra Bladet. Efter at have forsøgt i over en måned fik Ekstra Bladet rigtignok en mail fra techgigant­en tidligere på ugen. De svarede dog ikke på vores spørgsmål.

– Det er jo ikke mig, der ejer Facebook og Meta, sagde han under debatten og henviste desuden til, at der nu er tale om en politisag.

– Jeg synes faktisk, at det er lidt mærkeligt at gøre det til en personlig ting, lød det videre, og han lod dermed forsamling­en forstå, at han altså ikke ville være ansigt på historien.

Det runger formentlig hult ved de danske kendisser, som i årevis ufrivillig­t har lagt ansigt til falske artikler og historier på Facebook.

 ?? FOTO: CARSTEN SNEJBJERG ?? SoMe- skideballe
Facebooks chef i norden Martin Ruby fik ikke et ben til jorden, da han gæstede Publicistk­lubben.
FOTO: CARSTEN SNEJBJERG SoMe- skideballe Facebooks chef i norden Martin Ruby fik ikke et ben til jorden, da han gæstede Publicistk­lubben.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark