Formel 1 (Denmark)

STÅR PÅ SPRING

-

Der findes mere end én slags reserve i Formel 1. Nogle betaler for rollen, for en uniform, adgangen til paddocken og lidt tv-tid. Andre udfylder en rigtig rolle.

– Sker der noget for de to andre kørere, skal jeg vaere klar mentalt, fysisk og teknisk til at hoppe i bilen, siger Frederik Vesti.

Fem saesoner i traek har der vaeret brug for reserver, så det sker. Muligheder kan også opstå hos McLaren eller Williams, der som Mercedes-kunder har mulighed for at benytte Vesti eller Mick Schumacher, hvis de ønsker det.

Men generelt har alle reserver ret god tid, når de er ude til løb. Det er hjemme på fabrikken, at de rigtige tredjekøre­re gør mest forskel. Ude på banerne handler det mest om at suge til sig.

Teamchef Toto Wolff sagde sidste år mange paene ting om Mick Schumacher, men i virkelighe­dens verden er det

Frederik Vesti, som er Mercedes’ primaere simulator-kører.

FULDT INVOLVERET

Danskeren kommer i 2024 til at køre over 60 dage i Brackley. 10-20 af saesonens 24 grandprixe­r skal han køre race-support. Mellem fredagens og lørdagens traeninger kører topholdene hjemme i simulatore­n for at optimere, hvad man har laert på banen.

– Jeg skal vaere fuldt involveret i bilens udvikling, i ingeniørsn­akken med kørerne, deltage i møderne og ikke bare i de weekender, hvor jeg er aktiv som reserve. Alle møder til raceweeken­den. Der sidder jeg med, enten fra fabrikken, på min telefon eller ude på banen. Der er involverin­g i alt, fordi det skrider over i simulatore­n, hvor jeg fysisk har mest at lave.

– Simulatore­n er, hvor alle opgraderin­ger, al udvikling, bliver samlet til en bil og testet, før det så bliver brugt på den rigtige bane. Der kommer jeg til at vaere allermest til stede, og det er også noget, jeg rigtig godt kan lide.

– Det er, hvor jeg kan udvikle mig mest, hvor jeg får mest ud af min rolle hos Mercedes, og de får mest ud af mig.

EN KOMPLEKS VERDEN

Vesti håber og forventer at få tid i W15’eren. Enten som i fjor i en af de obligatori­ske fredagstra­eninger allokeret til rookier eller en Pirelli-test. Denne gang får han imidlertid konkurrenc­e fra Mercedes-junioren Andrea Kimi Antonelli, som er rykket op til Formel 2.

Det bliver ikke resultater­ne fra

LMP2 i ELMS, som sikrer Vesti en plads i Formel 1. Men hvad han laerer hos Mercedes kan gøre forskellen.

– Det største skridt fra Formel 2 til Formel 1 er den tekniske viden og det tekniske sprog. Kompleksit­eten af Formel 1 er ubeskrivel­ig højt. Du kan gå ned i sådan en fin detalje, at man slet ikke forstår det laengere. Både som ingeniør, men også som kører. Og der skal jeg vaere endnu mere skarp.

– Jeg skal laere af Lewis, jeg skal laere af George og af ingeniører­ne. Høre sproget, forstå, hvad det betyder. Stille de kritiske spørgsmål, der kan hjaelpe mig, men måske også hjaelpe teamet.

– Formel 2 er lidt ligesom en børnehave, hvor alt er i kasser, alt bliver gjort så simpelt som muligt, for at man kan forstå det.

– Det er omvendt i Formel 1, hvor du er en profession­el kører, der skal levere et stykke arbejde. Ligesom en ingeniør eller en mekaniker er på arbejde. De forventer, at du kan lede bilens udvikling og lede teamet. Måske ikke ligesom en reservekør­er, men det er den perfekte mulighed for mig at laere det. At tage naeste skridt i min laering imod Formel 1.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark