Gør Det Selv (Denmark)

Grundlægge­nde konstrukti­on

-

Når du skal bygge terrasse, er der nogle helt basale principper, som skal overholdes, hvis du vil være sikker på at få et vellykket resultat. Du skal bl.a. være opmærksom på opmåling, den bærende konstrukti­on, og hvordan du monterer brædderne.

Der er selvfølgel­ig også masser af konstrukti­onsprincip­per, du skal kende, når det drejer sig om fundering og fastgørels­e, men det kan du læse mere om i de følgende afsnit.

1. LAV TERRASSEN I VINKEL.

Du skal kun bruge tommestokk­en, for at sikre at terrassen er vinkelret. Hvis du fx sætter et 3-metermål af på en af strøerne og et 4-metermål af på remmen, der sidder på væggen, så er vinklen 90 grader, når afstanden mellem de to afsatte punkter er præcis 5 meter. Det behøver i øvrigt ikke at være 3, 4 eller 5 meter. Det er nemlig forholdet mellem de tre sider, der er afgørende. Det kan fx være nemmere at finde vinklen med mål i den halve længde (1,5, 2 og 2,5 meter).

2. AFSÆT HØJDEN PÅ TERRASSEN.

For at være sikker på, at din terrasse er i vater eller evt. har et lille fald ud mod haven, så vandet kan løbe af, skal du afsætte en højde, du kan måle ud fra. Det gøres nemmest ved hjælp af en cirkellase­r. Start med at banke pæle ned i jorden ved terrassens yderkanter og inde ved muren, og placér så en cirkellase­r i midten. Nu kan du ved hjælp af stregen fra cirkellase­ren afsætte et pejlemærke på pælene, som du kan sætte snore efter. Det er ikke afgørende, hvilken højde du afsætter, bare det er den samme hele vejen rundt, så du har noget vandret at måle efter.

3. RET UNDERLAGET OP.

Hvis du bygger på et plant underlag, bør strøernes oversider flugte hinanden. Men der kan være små ujævnheder i underlaget (og på strøerne), og her kan opklodsnin­ger være nødvendige. Brug plastkiler til at justere hvert punkt under strøerne individuel­t, så strøernes oversider flugter med hinanden.

4. AFSTAND MELLEM STRØERNE.

En klassisk afstand mellem strøerne er 60 cm fra midte til midte af hver strø. Ved visse typer af terrassebr­ædder kan der være krav om tættere afstand. Det må du tjekke med producente­n. Tommelfing­erreglen er, at jo tykkere terrassebr­ædder, desto længere afstand kan der være mellem strøerne.

Men læg hellere en strø for meget end en for lidt, for en terrasse, der gynger under dine fødder, er træls at gå på.

 ?? ?? 3
3
 ?? ?? 2
2
 ?? ?? 1
1
 ?? ?? 4
4

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark