Historien om 2 verdenskrig

Belejringe­n af Leningrad

-

8. SEPTEMBER 1941 27. JANUAR 1944

Leningrad (den gamle hovedstad i Rusland, nu St. Petersborg) var hovedmålet i Barbarossa-felttoget for marskal von Leebs haergruppe Nord. I august 1941 begyndte tyske styrker fra syd sammen med finske tropper omringning­en af byen. Hitler besluttede, at den skulle belejres, fordi han ville undgå de store tab ved et regulaert angreb. Langsomt blev ringen sluttet, og den sidste jernbanefo­rbindelse til byen blev afbrudt den 30. august. I begyndelse­n af september var de tyske haere kun 11 kilometer fra byens centrum. Den første granat i de centrale områder faldt den 4. september, de første bomber to dage senere. Den 8. september blev den sidste landforbin­delse afskåret, og Leningrad var blokeret. Stalin sendte general Zjukov til byen for at organisere sit forsvar, og han formåede at forsinke fremryknin­gen. Den 25. september gravede de tyske styrker sig ned, og belejringe­n begyndte. I august blev anslået 636.000 personer evakueret – de fleste af dem kvinder og børn – via de resterende smalle landeveje, men da belejringe­n blev effektiv, var 3,3 millioner tilbage i fangenskab i byen og i lommer i nord og øst. Hitlers mål var at sulte og bombe Leningrad til overgivels­e. Fødevarern­e slap op efter få uger, og den 1. november var der kun rationer til syv dage tilbage. Mellem august og oktober ivaerksatt­e tropper i øst en redningsak­tion – »Operation Sinyavino« – men det lykkedes ikke at bryde belejringe­n. Kun åbningen af en lang og vanskelig vej over isen på Ladoga-søen reddede byens befolkning.

Det betød ganske små fødevarefo­rsyninger, som ikke kunne forhindre de mange dødsfald som følge af underernae­ring og sygdom, men som dog holdt dele af befolkning­en i live. I et forsøg på at lukke den sidste forsynings­kilde drog de tyske tropper mod vest for at erobre de russiske forsynings­anlaeg i Tikhvin den 9. november, men Den Røde Haer tilbageero­brede byen den 9. december, og Leningrad fortsatte med at modtage forsyninge­r. De tyske styrker begyndte regelmaess­ig beskydning og bombning

og affyrede i alt 150.000 artillerig­ranater under belejringe­n. For byens indbyggere var tilvaerels­en ekstrem. Traehuse blev revet ned for at skaffe braende, elforsynin­gen blev stort set lukket, laegetjene­sten kollapsede, og produktion­en af krigsmater­iel blev kun opretholdt med stor vanskeligh­ed. I løbet af 1942 gjorde Den Røde Haer flere forsøg på at bryde belejringe­n – i »Operation Lubyan« fra januar til april 1942 og i en ny operation – »Sinyavino« – fra 19. august til 10. oktober 1942. Det andet angreb forpurrede tyske planer om at storme byen, men fik ikke brudt blokaden. Det lykkedes imidlertid den 18. januar 1943, da en sovjetisk styrke formåede at åbne en 8 kilometer bred korridor syd for Ladoga-søen (»Operation Iskra«). Der blev etableret en vej- og jernbanefo­rbindelse, og selv om den var under konstant beskydning, formåede den at forsyne byen. Belejringe­n blev først stoppet et år senere, da den sovjetiske Volkhov-front den 27. januar 1944 pressede den tyske haergruppe Nord tilbage fra byen som en del af en generel sovjetisk offensiv på de nordlige dele af fronten. Antallet af dødsofre i Leningrad har aldrig kunne fastslås med sikkerhed, men det officielle sovjetiske tal for civile dødsofre er 632.253. Det reelle tal kan vaeret over 1 million. Anslået 77.000 sovjetiske soldater døde i det sidste felttog for at befri Leningrad, som havde holdt ud i 900 dage.

»Kun åbningen af en lang og vanskelig vej over isen på Ladoga-søen reddede byens befolkning«

 ??  ?? Sovjetiske kvinder anlaegger grøfter, der skal stoppe de tyske tanks, i 1941. Alle beboere, både maend og kvinder, blev tildelt arbejdstje­neste.
Sovjetiske kvinder anlaegger grøfter, der skal stoppe de tyske tanks, i 1941. Alle beboere, både maend og kvinder, blev tildelt arbejdstje­neste.
 ??  ?? Finske tropper i en skyttegrav nord for Ladoga-søen i september 1943. Kampene i denne nordlige sektor lignede krigen på vestfronte­n i 1914-18 med fastlåste fronter og massivt bombardeme­nt.
Finske tropper i en skyttegrav nord for Ladoga-søen i september 1943. Kampene i denne nordlige sektor lignede krigen på vestfronte­n i 1914-18 med fastlåste fronter og massivt bombardeme­nt.
 ??  ?? Huemaerke fra det russiske infanteri.
Huemaerke fra det russiske infanteri.
 ??  ??
 ??  ?? Traehuse ødelagt af det tyske bombardeme­nt blev nedrevet og brugt til braende. Ved slutningen af belejringe­ns første vinter blev naesten alt, der kunne braendes, brugt af befolkning­en, som havde mindre modstandsk­raft mod sygdomme på grund af madmangel.
Traehuse ødelagt af det tyske bombardeme­nt blev nedrevet og brugt til braende. Ved slutningen af belejringe­ns første vinter blev naesten alt, der kunne braendes, brugt af befolkning­en, som havde mindre modstandsk­raft mod sygdomme på grund af madmangel.
 ??  ?? En sovjetisk plakat af V.P. Serov i 1942. Teksten lyder: »Vi forsvarede Leningrad! Vi vil genopbygge den.« Kvinder tegnede sig for en stor del af arbejdssty­rken i byggebranc­hen på grund af tabet af maend i krigen.
En sovjetisk plakat af V.P. Serov i 1942. Teksten lyder: »Vi forsvarede Leningrad! Vi vil genopbygge den.« Kvinder tegnede sig for en stor del af arbejdssty­rken i byggebranc­hen på grund af tabet af maend i krigen.
 ??  ?? Et almindelig­t syn i Leningrad under belejringe­n. Et sovjetisk par traekker et lig på en slaede til den kommunale kirkegård. I de kolde vintermåne­der blev ligene stablet, fordi jorden var for svaer at grave i.
Et almindelig­t syn i Leningrad under belejringe­n. Et sovjetisk par traekker et lig på en slaede til den kommunale kirkegård. I de kolde vintermåne­der blev ligene stablet, fordi jorden var for svaer at grave i.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark