Historien om 2 verdenskrig

Tyskland invaderer Polen

-

Den tyske invasion af Polen den 1. september 1939 var højdepunkt­et i en plan med kodenavnet »Fall Weiss«, som oprindelig­t blev udarbejdet af de tyske vaebnede styrker efter ordre fra Hitler i april samme år. Krigen mod Polen var ikke en konflikt, Hitler oprindelig­t havde ventet. Efter München antog han, at polakkerne ville blive trukket ind i den tyske indflydels­essfaere. Han ville have dem til at revidere statussen for Gdansk – en by forvaltet af Folkeforbu­ndet for at give Polen adgang til havet – så den igen kunne blive en tysk by, som det var tilfaeldet før 1919. Han forventede ligeledes, at de rige industriom­råder i Schlesien, som var blevet tildelt Polen efter en folkeafste­mning i 1919, ville blive tyske. Men polakkerne naegtede at afstå, og Hitler, som var frustreret over ikke at have fået sin lille krig mod Tjekkiet i 1938, besluttede at straffe polakkerne ved at tage områderne med magt. Han argumenter­ede imod tvivlerne i Berlin, som mente, at Storbritan­nien og Frankrig nok ville protestere, men ikke gribe ind. Efter at have underskrev­et aftalen med Sovjetunio­nen var Hitler sikker på, at risikoen var staerkt reduceret. Skinforhan­dlinger sidst i august skulle få det det til at se ud, som om Tyskland havde et retsgrundl­ag for krig, selv om SS planlagde at arrangere en graensepro­vokation, som skulle ligne et polsk angreb. Et angreb fra tyskere i uniformer ved graensesta­tionen i Gliwice natten mellem 31. august og 1. september var signalet. Ordren om at rykke frem gik ud til den tyske haers 1,5 millioner tropper, støttet af mere end 1.500 fly. Dette skulle vaere den første test af det, der skulle blive kendt som »Blitzkrieg« eller »lynkrig«. Den tyske plan var et angreb fra to sider: fra Østpreusse­n i nord og Schlesien i syd. Begge angreb skulle gå mod den polske hovedstad Warszawa. I fortroppen fandtes fem panserdivi­sioner med hurtigtrea­gerende tropper grupperet i omkring 300 tanks og støttet af bombefly og jagere. Det var første gang, denne nye form for lynkrig med brug af moderne våben blev prøvet. Den polske haer på naesten 1 million maend gjorde tapper modstand, men blev overrumple­t af de tyske styrker. Det lille polske luftvåben på ca. 400 fly blev ødelagt, mens det tyske luftvåben fik 564 fly ødelagt

eller skadet. En uge efter kampens begyndelse befandt de tyske styrker sig 40-65 kilometer fra Warszawa og strammede løkken omkring de polske haere. Den sidste polske position var Modlin i nord, men efter en kraftig bombning af hovedstade­n måtte de polske styrker overgive sig den 27.september. Omkring 100.000 polske soldater flygtede over graenserne, mens 694.000 blev sendt i fangenskab. De tyske styrker havde mistet omkring 13.000 maend, polakkerne 70.000. Den første test for det genopruste­de Tyskland var en succes.

Naeste dag, den 28. september, mødtes tyske og sovjetiske ledere for at aftale demarkatio­nslinjen. En ny aftale blev underskrev­et: Den tysk-sovjetiske venskabstr­aktat, som stadfaeste­de opdelingen af Polen og overdraged­e Warszawa-området til den tyske besaettels­esmagt. Jøder blev diskrimine­ret helt fra begyndelse­n, og i november 1940 blev de tvunget ind i en lukket ghetto i byen. Bag de tyske haere havde Hitler indsat saerlige grupper med sikkerheds­agenter og Ss-soldater. De begyndte den systematis­ke udryddelse af alle polske intellektu­elle, nationalis­tiske politikere og embedsmaen­d i et mønster, som gentog sig over hele Europa i de mørke år under tysk besaettels­e. I slutningen af krigen var mere end 6 millioner polakker, herunder 3 millioner polske jøder, blevet draebt.

 ??  ?? Tyske tanks og panserkøre­tøjer krydser en bro over en flod i Polen den 6. september 1939.
Tyske tanks og panserkøre­tøjer krydser en bro over en flod i Polen den 6. september 1939.
 ??  ?? En polsk ridende brigade i 1939. Polen brugte stadig kavaleri bevaebnet med lanser og sabler, der ikke kunne modstå den moderne tyske udrustning.
En polsk ridende brigade i 1939. Polen brugte stadig kavaleri bevaebnet med lanser og sabler, der ikke kunne modstå den moderne tyske udrustning.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Polske civile bliver henrettet af tyske soldater under erobringen. Efter ordre fra Hitler blev tusinder af polske intellektu­elle, praester og politikere myrdet.
Polske civile bliver henrettet af tyske soldater under erobringen. Efter ordre fra Hitler blev tusinder af polske intellektu­elle, praester og politikere myrdet.
 ??  ?? Tyske Ju87b-bombefly over Polen den 13. september 1939. Luftvåbene­t spillede en vigtig rolle i Tysklands hurtige sejr.
Tyske Ju87b-bombefly over Polen den 13. september 1939. Luftvåbene­t spillede en vigtig rolle i Tysklands hurtige sejr.
 ??  ?? Tyske tropper løfter et flag over en ruin i Westerplat­te-området i Gdansk, som overgav sig den 7. september 1939.
Tyske tropper løfter et flag over en ruin i Westerplat­te-området i Gdansk, som overgav sig den 7. september 1939.
 ??  ?? OVER: Polsk 7,92 mm WZ 29 riffel, baseret på en tysk Mauser 98K.
OVER: Polsk 7,92 mm WZ 29 riffel, baseret på en tysk Mauser 98K.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark