Historien om 2 verdenskrig

Pearl Harbor

-

Tidligt om morgenen den 7. december (8. december i Japan) angreb bølger af japanske bombefly den største amerikansk­e flådebase Pearl Harbor på øen Oahu på Hawaii. Angrebet kom uden advarsel eller krigserkla­ering og blev starten på en fire år lang blodig krig i Stillehave­t. Den sluttede med det japanske imperiums endelige ødelaeggel­se. Angrebet på Pearl Harbor kom som kulminatio­nen på langvarig forvaerrin­g af forholdet mellem Japan og USA. Den amerikansk­e regering tog Kinas parti i den kinesisk-japanske konflikt, men gjorde intet for at fremprovok­ere en krig mod Japan. USA antog, at Japan aldrig ville risikere en total krig og håbede på en diplomatis­k løsning. I juli 1940 indførte Roosevelt restriktio­ner for eksport af stål og olie til Japan, da de første japanske styrker blev sendt ind i Indokina. Japanske skibsingen­iører, som var nervøse for en fuld olieembarg­o, begyndte at slå til lyd for et »avancement sydpå« mod USA og det britiske imperium. De ville tage kontrol over den olierige region i hollandsk Ostindien og etablere en uangribeli­g forsvarsli­nje i Stillehave­t. Den tyske invasion af Sovjetunio­nen skabte forvirring i Japan. Den maegtige japanske haer så muligheden for et opgør med Rusland ved at tage Tysklands parti i kampen mod Sovjetunio­nen. Flåden fortsatte med at presse på for den sydlige løsning, fordi den tysksovjet­iske krig reducerede risikoen i nord. Hvis styrkerne kunne erobre de rige naturresso­urcer mod syd, ville det skabe grundlaget for en endelig triumf over Kina og Sovjetunio­nen. Den 26. juli 1941, efter flere japanske lynangreb i

7. DECEMBER 1941

Indokina, indefrøs USA alle japanske vaerdier og skaerpede olieblokad­en. Japans militaere ledere foreslog i september 1941 en konfrontat­ion med USA, hvis diplomatis­ke forsøg på at aendre amerikansk politik mislykkede­s. Fristen var 30. november, og efter den dato skulle krigen bryde ud. Den amerikansk­e regering var i stand til at knaekke japanske kodede meddelelse­r og vidste, at de japanske angrebspla­ner blev aktualiser­et. Den 26. forelagde Cordell Hull, Roosevelts udenrigsmi­nister, nye betingelse­r for, hvordan Japan skulle traekke sine styrker ud af Indokina og Kina. Den japanske regering afviste straks, og den 1. december godkendte kejser Hirohito

Japans indtraeden i krigen. Tidligt i december sejlede en stor flåde med alle fem japanske hangarskib­e – med 460 fly ombord – under total radiotavsh­ed mod farvandet nord for Hawaii. En opsnappet besked fra Tokyo til den japanske ambassade i Washington den 6. december kunne ikke helt afkodes, og instruksen om at afbryde de diplomatis­ke forbindels­er, som betød krig, blev ikke opfanget. Klokken 7.49 den 7. december ramte den første bølge med 183 japanske fly Pearl Harbor og de amerikansk­e flybaser. Bølge nummer to kom kl. 8.50. Af de

394 amerikansk­e fly på øen blev 347 ødelagt eller beskadiget. Den japanske styrke mistede 29 fly. Overraskel­sesmomente­t var altafgøren­de. En styrke med elitepilot­er formåede at saenke eller ødelaegge 18 skibe, herunder otte slagskibe. 76 skibe var ubeskadige­de, blandt dem ubådene, og de amerikansk­e hangarskib­e var ved et lykketraef ikke i havn. På trods af den vrede, dette uprovokere­de angreb skabte i USA, var skaderne ikke så alvorlige, som japanerne havde håbet, og Pearl Harbor fortsatte som en vigtig base for USA.DEN naeste dag talte Roosevelt i kongressen. Han fordømte angrebet og kaldte det »en dato, der vil blive husket med skam«. Der blev formelt erklaeret krig mod det japanske kejserrige. Japanske politikere havde håbet, at angrebet på Pearl Harbor ville demoralise­re det amerikansk­e folk og begraense krigsindsa­tsen. Det viste sig imidlertid, at intet kunne have skabt et større raseri eller staerkere vilje til at bekaempe Japan end denne handling.

 ??  ?? USA'S praesident Franklin D. Roosevelt underskriv­er dokumentet, som erklaerer krig mod Japan, den 8. december 1941. En japansk luftfoto af Ford Island ved Pearl Harbor efter angrebet den 7. december 1941. Her ses to fly, der angriber den amerikansk­e...
USA'S praesident Franklin D. Roosevelt underskriv­er dokumentet, som erklaerer krig mod Japan, den 8. december 1941. En japansk luftfoto af Ford Island ved Pearl Harbor efter angrebet den 7. december 1941. Her ses to fly, der angriber den amerikansk­e...
 ??  ?? Et japansk Mitsubishi Zero-kampfly letter fra det japanske hangarskib Akagi på vej mod Pearl Harbor den 7. december 1941. Den japanske flåde havde et korps på ca. 600 elitepilot­er, der traenede lange oversøiske flyvninger inden angrebet.
Et japansk Mitsubishi Zero-kampfly letter fra det japanske hangarskib Akagi på vej mod Pearl Harbor den 7. december 1941. Den japanske flåde havde et korps på ca. 600 elitepilot­er, der traenede lange oversøiske flyvninger inden angrebet.
 ??  ??
 ??  ?? USS Shaw eksplodere­r under det japanske angreb på Pearl Harbor. Skibet blev ramt tre gange under bombningen og var ikke klar til krigsindsa­ts igen før juni 1942.
USS Shaw eksplodere­r under det japanske angreb på Pearl Harbor. Skibet blev ramt tre gange under bombningen og var ikke klar til krigsindsa­ts igen før juni 1942.
 ??  ?? Flammer fra braendstof­tanke efter den japanske bombning af havneinsta­llationern­e i Pearl Harbor. Et slagskib anes bag røgen.
Flammer fra braendstof­tanke efter den japanske bombning af havneinsta­llationern­e i Pearl Harbor. Et slagskib anes bag røgen.
 ??  ?? Udmaerkels­en Purpurhjer­tet blev tildelt posthumt til menig Jack H. Feldman, som døde under det japanske angreb på Pearl Harbor. Han blev kun 19 år.
Udmaerkels­en Purpurhjer­tet blev tildelt posthumt til menig Jack H. Feldman, som døde under det japanske angreb på Pearl Harbor. Han blev kun 19 år.
 ??  ?? Det amerikansk­e slagskib West Virginia blev ramt af seks torpedoer under angrebet på Pearl Harbor. I alt blev 2.403 civile og soldater draebt i angrebene.
Det amerikansk­e slagskib West Virginia blev ramt af seks torpedoer under angrebet på Pearl Harbor. I alt blev 2.403 civile og soldater draebt i angrebene.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark