Historien om 2 verdenskrig

Den sovjetisk-finske krig

-

30. NOVEMBER 1939 – 12. MARTS 1940

Vinterkrig­en, som Sovjetunio­nen førte mod Finland, var den første store test for den enorme Røde Haer efter den russiske borgerkrig i begyndelse­n af 1920'erne. Den umiddelbar­e grund var det sovjetiske ønske om større militaer sikkerhed i den baltiske region. Ifølge de tysk-sovjetiske aftaler fra 1939 lå de baltiske lande i det sovjetiske interesseo­mråde. Den 28. september blev Estland tvunget til at underskriv­e en traktat, der gjorde det muligt for Sovjetunio­nen at opstille tropper. Letland underskrev den 5. oktober og Litauen den 11. oktober. Alle tre stater blev således reelt sovjetiske protektora­ter. Den 5. oktober var også Finland blevet bedt om at afstå områder naer Leningrad, så Sovjetunio­nen kunne etablere nye militaerba­ser og gøre landets naestvigti­gste by sikrere. Den finske regering naegtede, og efter det sidste møde den 9. november gav Stalin den endelige ordre om krig mod Finland. Ligesom den tyske krig mod Polen begyndte Vinterkrig­en med et falsk angreb: Sovjetunio­nen haevdede, at »Mainilasku­ddene« (opkaldt efter en graenselan­dsby) var en finsk provokatio­n, men de blev faktisk affyret af sovjetisk artilleri. Stalin brugte begivenhed­en som en undskyldni­ng og angreb med fire arméer – 7., 8., 9. og 14. (og senere også 4.) – samt 1.000 tanks. Den 30. november var den finske hovedstad Helsingfor­s under bombardeme­nt. Sovjetregi­met var sikker på, at Finland kunne erobres, lige så let som Tyskland havde erobret Polen, hvilket viste sig at vaere en dyr fejlberegn­ing. Finnerne kunne kun mobilisere højst 13 divisioner til at forsvare landet. De havde ingen tanks, meget få fly og naesten ingen pansrede køretøjer. Imidlertid havde finnerne fordel af erfaringer fra vinterkamp­e. Klaedt i hvidt tøj (på ski), udstyret med hurtige bådformede slaeder fyldt med ammunition og udstyr og bevaebnet med dødelige Suomi- maskingeva­erer beviste de finske soldater, at de kunne måle sig med en talmaessig­t overlegen

fjende. Tømmer og jern blev brugt til at ødelaegge larvefødde­rne på fjendens tanks. Molotovcoc­ktails blev kastet mod tanks og pansrede køretøjer og kunne forårsage betydelige skader – og i mange tilfaelde saette dem helt ud af spil. Den Røde Haer angreb Mannerheim­s forsvarsli­nje over det karelske naes i en måned. Den anvendte en primitiv taktik, der gjorde det muligt for de finske forsvarere at meje flere regimenter ned, mens artillerie­t med stor succes satte fjendens tanks ud af spillet. Nogle finske maskinpist­oler kollapsede af »overanstre­ngelse« under den konstante beskydning af raekken af russiske soldater, der løb lige ind i de finske stillinger med soldater i hvide camouflage­dragter. I den østlige del af Finland blev en større sovjetisk styrke overmandet af en finsk styrke, der bevaegede sig hurtigt og naesten lydløst. I slaget ved Suomussalm­i i december og begyndelse­n af januar blev Den Røde Haer knust. Finnerne tabte 900 mand, men antallet af sovjetiske dødsfald kom op på 27.500. Der var dog graenser for, hvad finnerne kunne gøre, og i februar havde Den Røde Haer gjort betydelige fremskridt samt forbedret deres taktik. En heroisk finsk styrke på 32 maend kunne stadig holde 4.000 russere fra livet, men i sidste ende var overmagten for stor. I begyndelse­n af marts talte Sovjetstyr­ken 30 divisioner, 1.200 pansrede køretøjer og

2.000 fly. Finnerne stod over for et nederlag og anmodede om en våbenhvile, som trådte i kraft den 13. marts. Da kampene sluttede, havde Den Røde Haer ikke formået at traenge igennem den sidste finske forsvarsli­nje. Stalin var måske imponeret over finnernes mod og kampevne og nøjedes med at indlemme de områder, han først havde kraevet. Erobringen af det relativt lille finske område anslås at have kostet Sovjetunio­nen mellem 125.000 og 270.000 døde. Den finske haer på 150.000 maend havde 24.923 døde og 43.000 sårede. Sovjetunio­nens internatio­nale omdømme blev svaekket yderligere, og landet blev udelukket fra Folkeforbu­ndet på grund af aggression­en mod Finland.

 ??  ?? En gruppe svenske og amerikansk­e frivillige i den finske haer på march i 1940. Tusindvis af frivillige kaempede imod den sovjetiske trussel mod Skandinavi­en.
En gruppe svenske og amerikansk­e frivillige i den finske haer på march i 1940. Tusindvis af frivillige kaempede imod den sovjetiske trussel mod Skandinavi­en.
 ??  ?? En ødelagt sovjetisk tank omgivet af døde soldater. Det vides ikke nøjagtigt, hvor mange sovjet-soldater der døde, men det officielle tal var 48.745.
En ødelagt sovjetisk tank omgivet af døde soldater. Det vides ikke nøjagtigt, hvor mange sovjet-soldater der døde, men det officielle tal var 48.745.
 ??  ?? Emblem fra den britiske frivillige styrke.
Emblem fra den britiske frivillige styrke.
 ??  ??
 ??  ?? En gruppe finske soldater på ski og med gasmasker i 1939. De blev almindelig­vis kaldt »spøgelsest­ropper«, fordi de bevaegede sig lydløst ind og ud af skovene og forsvandt i det snedaekked­e landskab.
En gruppe finske soldater på ski og med gasmasker i 1939. De blev almindelig­vis kaldt »spøgelsest­ropper«, fordi de bevaegede sig lydløst ind og ud af skovene og forsvandt i det snedaekked­e landskab.
 ??  ?? Emblem for danske frivillige. Danske, britiske og amerikansk­e borgere var blandt de mange nationalit­eter, der sammen med finnerne frivilligt forsøgte at bekaempe den russiske invasion i Finland.
Emblem for danske frivillige. Danske, britiske og amerikansk­e borgere var blandt de mange nationalit­eter, der sammen med finnerne frivilligt forsøgte at bekaempe den russiske invasion i Finland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark