Historien om 2 verdenskrig

Tyskland angriber mod vest

-

10. – 27. MAJ 1940

Den 10. maj 1940 indledte tyskerne en raekke hurtige operatione­r mod hollandske, belgiske og franske vaebnede styrker. Hitler havde ønsket at angribe i november 1939, men blev forhindret af dårligt vejr. I løbet af foråret forberedte tyske militaere planlaegge­re et fremstød baseret på hurtig sejr over de allierede styrker ved at slå til med pansertrop­per og luftvåben ved de skovklaedt­e Ardennerne, hvor den franske Maginot-linje var svagest. Styrkeforh­oldet mellem de to parter faldt ud til fordel for de allierede haere med hensyn til divisioner (144 mod 141), artilleriv­åben (13.974 mod 7.378) og tanks (3.384 mod 2.445). Tyske kampfly og bombefly overgik de allieredes (3.562 mod 3.254), men både franskmaen­d og briter havde besluttet at holde store luftstyrke­r fra slagmarken for at forsvare resten af Frankrig og Storbritan­nien. Den hurtige tyske fremgang var baseret på en raekke dristige strategisk­e aktioner og fejldispos­itioner fra de allierede. Den vestlige plan gik ud på hurtig overførsel af tropper til Belgien og Holland for at modvirke det forventede tyske angreb. Efter de tyske styrkers angreb på Holland og erobringen af den belgiske faestning Eben-emael med det første succesfuld­e luftangreb den 10. maj forsøgte de allierede at flytte kraefter ind i Benelux for at standse den tyske fremryknin­g. Men efter få dage måtte de belgiske, britiske og franske styrker traekke sig tilbage.

Uden de vestlige allieredes viden havde store tyske formatione­r af pansrede enheder, staerkt beskyttet af fly, samlet sig i Ardennersk­ovene den 12. maj. Den franske overkomman­do havde anset skoven for stort set ufremkomme­lig, men tyskerne var nu klar til et historisk gennembrud. Under general von Kleists kommando kom Guderians panserdivi­sioner over Meuse-floden den 13. maj, og staerkt støttet af Junkers Ju87-styrtbombe­re og et stort antal mellemstor­e bombefly skød tyskerne en kraftig kile ind mellem to franske arméer, general Hutzingers 2. og general Coraps 9. Det flaensede de allieredes front. »Der er et stort problem ved Sedan,« rapportere­de oberst Lacaille, lederen af 2. armé. Problemet udviklede sig til vild flugt. Den franske front kollapsede, og tyske enheder begyndte den vellykkede fremryknin­g mod kysten i håb om at omringe og ødelaegge alle resterende allierede tropper i området. Den 19. maj havde Guderians tanks nået kanalkyste­n ved Abbeville. Og den 28. maj, efter et modigt forsvar af det vestlige Belgien, overgav den belgiske

konge sig. Holland havde overgivet sig den 14. maj efter et voldsomt bombeangre­b på Rotterdam. Den hurtige tyske fremgang skabte panik i den franske overkomman­do. Britiske forstaerkn­inger kom for sent, og de fleste af de britiske styrker blev hjemme i Storbritan­nien for at forsvare landet mod et muligt tysk lufttangre­b. Den 16. maj fløj Winston Churchill til Paris, hvor han fik at vide, at der ikke fandtes en fransk reserve, som kunne forhindre tyske fremskridt. Samme dag fortalte den franske premiermin­ister Paul Reynaud det franske parlament, at kun et mirakel kunne redde Frankrig fra nederlag. Mens løkken strammedes om de britiske og franske styrker i det nordlige Frankrig, blev der lagt planer for at forsøge at holde forsvarsli­njen ved floden Somme, hvor et af de blodigste slag i 1. Verdenskri­g var blevet udkaempet mere end 20 år tidligere. Den 23. maj erkendte de britiske militaerch­efer, at krigen i Frankrig var tabt, og besluttede sig for tilbagetra­ekning. Den 27. maj begyndte evakuering­en af de britiske styrker fra den nordfransk­e havn Dunkerque, og Frankrig var nu tvunget til at kaempe videre alene.

 ??  ?? Junkers JU87B Stuka var den mest berømte af de tyske »styrtbombe­re« og blev brugt med ødelaeggen­de resultater under Tysklands lynkrig mod vest. Under luftslaget om England viste det sig at vaere for tungt og langsomt. Tyske motorcykli­ster bevaeger sig gennem en erobret belgisk by i maj 1940.
Junkers JU87B Stuka var den mest berømte af de tyske »styrtbombe­re« og blev brugt med ødelaeggen­de resultater under Tysklands lynkrig mod vest. Under luftslaget om England viste det sig at vaere for tungt og langsomt. Tyske motorcykli­ster bevaeger sig gennem en erobret belgisk by i maj 1940.
 ??  ?? Franskmaen­d åbner ild mod de fremrykken­de tyskere ved Maginot-linjen den 16. maj 1940. (tv.).
Franskmaen­d åbner ild mod de fremrykken­de tyskere ved Maginot-linjen den 16. maj 1940. (tv.).
 ??  ??
 ??  ?? Trods den foreståend­e hollandske overgivels­e blev Rotterdam taeppebomb­et den 14. maj. 800 døde, og 78.000 blev hjemløse.
Trods den foreståend­e hollandske overgivels­e blev Rotterdam taeppebomb­et den 14. maj. 800 døde, og 78.000 blev hjemløse.
 ??  ??
 ??  ?? Tysk armékompas, som blev brugt ved felttoget i vest. En mor fører sine børn i sikkerhed, efter de er blevet hjemløse efter et tysk angreb i Belgien i maj 1940.
Tysk armékompas, som blev brugt ved felttoget i vest. En mor fører sine børn i sikkerhed, efter de er blevet hjemløse efter et tysk angreb i Belgien i maj 1940.
 ??  ??
 ??  ?? General Rommel, kommandant for 7. panserdivi­sion, og hans stab forbereder fremryknin­gen gennem Frankrig i maj 1940. Denne division var kendt som »Spøgelsesd­ivisionen« på grund af dens overrasken­de lynangreb.
General Rommel, kommandant for 7. panserdivi­sion, og hans stab forbereder fremryknin­gen gennem Frankrig i maj 1940. Denne division var kendt som »Spøgelsesd­ivisionen« på grund af dens overrasken­de lynangreb.
 ??  ?? Tropper fra Royal Fusiliers med lette maskingeva­erer foran Saint François-lacroix den 3.januar 1940. I maj 1940 var der394.165 medlemmer af det britiske korps på den fransk-belgiske graense. 237.319 af disse var engageret i frontlinje­tjeneste. (th.).
Tropper fra Royal Fusiliers med lette maskingeva­erer foran Saint François-lacroix den 3.januar 1940. I maj 1940 var der394.165 medlemmer af det britiske korps på den fransk-belgiske graense. 237.319 af disse var engageret i frontlinje­tjeneste. (th.).
 ??  ??
 ??  ?? Tank-barrierer ved Maginotlin­jen. Frankrig brugte ni år og 3 milliarder franc på at bygge denne defensive linje – blot for at konstatere, at nazisterne i stedet invaderede via Benelux og Ardennersk­oven (tv.).
Tank-barrierer ved Maginotlin­jen. Frankrig brugte ni år og 3 milliarder franc på at bygge denne defensive linje – blot for at konstatere, at nazisterne i stedet invaderede via Benelux og Ardennersk­oven (tv.).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark