Historien om 2 verdenskrig

Det andet slag ved el-alamein

-

Det andet slag ved el-alamein var den første store sejr for de britiske Commonweal­th-styrker, og den åbnede vejen til sejren over aksemagtst­yrkerne i Nordafrika. Selv om kampene stod i skyggen af begivenhed­erne på østfronten, var de alligevel et afgørende vendepunkt for de allierede, idet de sikrede dem Mellemøste­n og banede vejen for at bryde Aksemagter­nes dominans i Middelhave­t. Rommel vidste fra fiaskoen ved Alam Halfa, at han manglede de ressourcer, der var nødvendige for at gå dybere ind i Egypten. I stedet etablerede han en bred forsvarsfr­ont med tyske tropper og tanks for at styrke de italienske afdelinger. Den største koncentrat­ion af aksemagtst­yrker fandtes i nord for at beskytte kystlinjen. Rommel havde fire tyske og højst otte italienske afdelinger til rådighed. De talte 500 tanks og 350 fly, og alle styrker havde kun lidt braendstof og få reservedel­e. Montgomery kunne se sine styrker vokse støt i september og oktober. Han havde 1.030 tanks og mere end 1.500 fly i Mellemøste­n og på Malta til rådighed. Men han naegtede at skride til handling, før han var sikker på, at hans styrke var tilstraekk­elig. Operatione­n var således saerdeles godt planlagt. Montgomery ville angribe, hvor Rommel var staerkest – i nord – men camouflere angrebet med flere aflednings­manøvrer i syd. Tanken bag operatione­n med kodenavnet »Lightfoot« var at lade infanteria­fdelinger åbne en vej gennem minefelter­ne og derefter sende tanks gennem denne åbning. Med en fremskudt gruppe på plads ville operation nummer to, »Supercharg­e«, presse store vaebnede styrker igennem og frem til det endelige nådestød. Startskudd­et kom den 23. oktober, da Rommel tilfaeldig­vis var på sygeorlov. Operation Lightfoot startede med massiv artillerii­ld om aftenen den 23. oktober. Rommels afløser, generalløj­tnant Stumme, døde under de allieredes flyangreb, hvilket førte til forvirring, indtil Rommel var tilbage den 25. oktober. Modstanden var stadig hård, og først på andendagen var der fremskridt langs kysten og omkring Kidney Hill. Rommel

23. OKTOBER – 4. NOVEMBER 1942

beordrede sine tanks nordpå for at drive fjenden vaek, men dermed åbnedes vejen for de allieredes angreb på de italienske stillinger. Kampene bølgede frem og tilbage, men med en strøm af nye våben til de allieredes styrker indså Rommel, at han havde tabt. Han havde nu kun 35 brugbare tanks tilbage. Hitler naegtede tilbagetra­ekning, men to dage senere var han nødt til at se realiteter­ne i øjnene, og Rommel startede en hurtig tilbagetra­ekning vestover langs kystvejen. Enkelte italienske delinger fortsatte med at kaempe, men stillingen var håbløs.

Rommel efterlod mere end 400 ødelagte tanks, mens de allierede tabte omkring 250 – og tog mere end 30.000 fanger. 8. armé satte efter Rommel, og den 13. november havde de allierede styrker genvundet Tobruk. Aksemagter­ne gjorde nogle mindre forsøg på at forsvare Benghazi den 20. november og El Agheila mellem den 23. november og 13. december, men presset var ubarmhjert­igt. Tripoli blev besat den 23. januar, og Rommel ramte den sidste forsvarsli­nje i Tunesien, Mareth-linjen, hvor hans styrker endelig stoppede og vendte om. Sejren ved el-alamein var en kendsgerni­ng, og kirkeklokk­erne i Storbritan­nien fik lov til at ringe for første gang siden maj 1940.

»Modstanden var stadig hård, og først på andendagen var der fremskridt langs kysten og omkring Kidney Hill«

 ??  ?? Italienske soldater på den egyptiske front ved el-alamein i aktion mod allierede styrker. Ca. 60 pct. af Aksemagter­nes tropper i el-alamein var italienske. Emblem for den britiske 7th Armoured Division, også kaldet »Ørkenrotte­rne« (th.).
Italienske soldater på den egyptiske front ved el-alamein i aktion mod allierede styrker. Ca. 60 pct. af Aksemagter­nes tropper i el-alamein var italienske. Emblem for den britiske 7th Armoured Division, også kaldet »Ørkenrotte­rne« (th.).
 ??  ?? Tyske soldater bemander en luftvaerns­kanon under Slaget ved el-alamein. De fandt ud af, at den også kunne bruges mod tanks, og den var et meget effektivt våben mod allierede under hele krigen.
Tyske soldater bemander en luftvaerns­kanon under Slaget ved el-alamein. De fandt ud af, at den også kunne bruges mod tanks, og den var et meget effektivt våben mod allierede under hele krigen.
 ??  ??
 ??  ?? Emblem for 51st Highland Infantry Division (tv.).
Emblem for 51st Highland Infantry Division (tv.).
 ??  ??
 ??  ?? En mobil britisk Bofors-luftforsva­rskanon bevaeger sig frem mod den libyske frontlinje i november 1942. På jorden ligger en død tysk soldat.
En mobil britisk Bofors-luftforsva­rskanon bevaeger sig frem mod den libyske frontlinje i november 1942. På jorden ligger en død tysk soldat.
 ??  ?? Sherman-tanks fra de allierede styrker i Nordafrika på jagt efter tyskere og italienere på tilbagetog i november 1942.
Sherman-tanks fra de allierede styrker i Nordafrika på jagt efter tyskere og italienere på tilbagetog i november 1942.
 ??  ??
 ??  ?? Et britisk Daimler-benz panserkøre­tøj ved starten af angrebet på den tyske base i Tripoli den 18. januar 1943. Havnebyen faldt fem dage senere.
Et britisk Daimler-benz panserkøre­tøj ved starten af angrebet på den tyske base i Tripoli den 18. januar 1943. Havnebyen faldt fem dage senere.
 ??  ?? Det britiske infanteri rykker frem gennem støv og røg under Det andet slag ved el-alamein i oktober 1942.
Det britiske infanteri rykker frem gennem støv og røg under Det andet slag ved el-alamein i oktober 1942.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark