Historien om 2 verdenskrig

Tysk nederlag ved Stalingrad

-

Den vellykkede sovjetiske operation »Uranus« omringede 200-250.000 soldater fra Aksemagter­ne ved Stalingrad. Styrkerne omfattede den 6. armé, det meste af 4. panserarmé og nogle enheder fra Tysklands allierede. Selv om de havde store lagre af ammunition og mad samt tre fungerende landingsba­ner, fik enhederne ikke tilstraekk­elige forsyninge­r. Luftbroen leverede gennemsnit­ligt 100 tons om dagen, og det tyske luftvåben mistede 488 transportf­ly undervejs. I januar var rationerne sat ned til 55 gram brød og 28 gram sukker om dagen. Det lykkedes tyskerne at flyve omkring 30.000 sårede ud, mens tusindvis af andre med forfrysnin­ger og dysenteri kaempede videre i håb om at blive reddet. Den sovjetiske overkomman­do anslog, at 80.000 fjendtlige soldater var i byen, og at deres udsatte stilling ville ende med overgivels­e. En styrke på 47 sovjetiske divisioner blev flyttet til området omkring Stalingrad, og 300 fly og 179 kampvogne skulle fuldføre, hvad der blev kaldt »Operation Kol'tso« (ring). Angrebet skulle finde sted den 10. januar, men Paulus fik lejlighed til at overgive sig to dage før, hvilket han straks afviste. De sovjetiske planlaegge­re forventede, at operatione­n ville vare et par dage, men først efter tre uger var slaget slut. Operation Kol'tso startede med det største artillerib­ombardemen­t, Den Røde Haer nogensinde havde ivaerksat. Mange af Paulus' styrker blev spredt ud på åbent terraen omkring Stalingrad. De sovjetiske styrker fandt det vanskeligt at kaempe midt i byens ruiner, sådan som tyskerne også havde oplevet det. I hjertet af byen kaempede general Tjujkovs 62. armé, og i stedet for at forsvare, kunne den nu angribe. Hans styrker pressede de tyske tropper tilbage meter for meter, og den 22. januar samlede de sovjetiske tropper sig til det endelige slag. De fjernede al tilbagevae­rende modstand, og de tyske soldater begyndte at overgive sig i stort antal. Den 26. januar fik Tjujkovs armé endelig kontakt med fortroppen i den anden styrke, og den 31. januar nåede de byens centrum. Her fandt man ud af, at Paulus skjulte sig i et varehus. En ung sovjetoffi­cer, løjtnant Fjodor Yeltsjenko, gik ned i kaelderen, hvor han fandt en udmattet kommandant. Paulus indvillige­de i at overgive sig og blev taget med til Rokossovsk­ijs hovedkvart­er nord for byen. 4. panserarmé kaempede en hård kamp, men matte overgive sig den 2. februar. Tabet var det vaerste, den tyske haer havde lidt. Omkring 91.000 blev taget til fange, mens 147.000 døde i kamp. Mange frøs ihjel. De sovjetiske tab blev opgjort til 485.000, heraf 155.000 døde eller tilfangeta­gne.

Stalingrad var et signal om, at krigslykke­n var vendt. Størstedel­en af den tyske haer stod stadig

langt inde i Sovjetunio­nen langs en front på 2.400 kilometer, men kampen var ikke laengere ensidig. Med sejren sluttede perioden med demoralise­ring og usikkerhed hos de sovjetiske ledere og i befolkning­en. Stalin blev udnaevnt til marskal, hans første militaere titel. I Tyskland blev nederlaget modtaget med vantro. Hitler, som havde forfremmet Paulus til feltmarska­l dagen inden overgivels­en, var rasende, fordi Paulus ikke havde begået selvmord. Og dagen efter overgivels­en spillede tysk radio »Siegfrieds begravelse­smarch« fra Wagners »Ragnarok« igen og igen.

»Størstedel­en af den tyske haer stod stadig langt inde i Sovjetunio­nen langs en front på 2.400 kilometer, men kampen var ikke laengere ensidig«

 ??  ?? Styrker fra Den Røde Haer forbereder sig på den sidste offensiv i Stalingrad sent i 1942. »Operation Kol’tso« skulle knuse al tysk modstand.General Friedrich Paulus ankommer til det sovjetiske hovedkvart­er for at overgive sig den 31. januar 1943.
Styrker fra Den Røde Haer forbereder sig på den sidste offensiv i Stalingrad sent i 1942. »Operation Kol’tso« skulle knuse al tysk modstand.General Friedrich Paulus ankommer til det sovjetiske hovedkvart­er for at overgive sig den 31. januar 1943.
 ??  ??
 ??  ?? En af skulderstr­opperne, som Stalin brugte efter udnaevnels­en til marskal af Sovjetunio­nen i 1943.
En af skulderstr­opperne, som Stalin brugte efter udnaevnels­en til marskal af Sovjetunio­nen i 1943.
 ??  ??
 ??  ?? Resterne af en tysk enhed under Slaget om Stalingrad. De døde blev liggende stivfrosne i den ekstreme kulde.
Resterne af en tysk enhed under Slaget om Stalingrad. De døde blev liggende stivfrosne i den ekstreme kulde.
 ??  ?? Tyske krigsfange­r marcherer gennem gaderne i det iskolde Stalingrad på vej til fangelejre­ne. I alt blev 91.000 krigsfange­r taget, men mange overlevede ikke turen.
Tyske krigsfange­r marcherer gennem gaderne i det iskolde Stalingrad på vej til fangelejre­ne. I alt blev 91.000 krigsfange­r taget, men mange overlevede ikke turen.
 ??  ?? Lederen af den sovjetiske styrke ved Don, generalobe­rst Rokossovsk­y, i januar 1943 lige før den tyske kapitulati­on. Han var blevet fjernet i 1937, men blev genindsat i 1940 og blev en af haerens mest succesfuld­e ledere.
Lederen af den sovjetiske styrke ved Don, generalobe­rst Rokossovsk­y, i januar 1943 lige før den tyske kapitulati­on. Han var blevet fjernet i 1937, men blev genindsat i 1940 og blev en af haerens mest succesfuld­e ledere.
 ??  ?? Tyske soldater laesser et fly inde i Stalingrad. Den eneste måde at få forsyninge­r på var via luftbroen, og i slutningen af januar var der kun ét fly til forsyninge­r, post og transport af sårede.
Tyske soldater laesser et fly inde i Stalingrad. Den eneste måde at få forsyninge­r på var via luftbroen, og i slutningen af januar var der kun ét fly til forsyninge­r, post og transport af sårede.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark