Historien om 2 verdenskrig

Slaget om Kursk

-

Efter Stalingrad-katastrofe­n var det vigtigt for den tyske haer i Sovjetunio­nen at vinde initiative­t tilbage. Mellem den 29. januar og 23. marts blev adskillige kampe udkaempet omkring byen Kharkov, Sovjetunio­nens fjerdestør­ste by, som blev jaevnet med jorden. Et angreb fra Sovjetstyr­kerne blev drevet tilbage mod Kharkov og hele vejen til Belgorod med von Mansteins Don-armé. Denne offensiv skabte en sydlig side af et stort sovjetisk frontafsni­t, som var 190 kilometer bredt og 95 kilometer langt. Det svingede ind i den tyske frontlinje omkring Kursk. Von Manstein og haerens øvrige kommandant­er besluttede, at her skulle sommerens hovedslag udkaempes. Operatione­n fik kodenavnet »Zitadelle«, og den tyske plan fulgte et forudsigel­igt mønster. Målet var at føre to staerkt bevaebnede kiler ind i »halsen«på den fremskudte del fra nord og syd og derefter omringe og afskaere de store sovjetiske styrker, der var udstatione­ret der. En sejr her ville gøre det muligt for de tyske styrker at svinge sydpå eller bevaege sig bag Moskva og »dreje« den sovjetiske front. Tyskerne samlede en styrke på 900.000 mand i 50 enheder, 2.000 fly og 2.700 tanks, herunder de nye og kraftfulde Panther- og Tiger-tanks og yderligere avanceret udrustning. Hitler var usikker på operatione­n og naegtede von Manstein at starte i maj, men udskød startdatoe­n til begyndelse­n af juli. Denne periode gav sovjetiske haerchefer masser af tid til at forberede slaget. De forudså den tyske plan og fik støtte fra Stalin til at opbygge et tungt forsvarssk­jold omkring Kursk. Stalin havde egentlig ønsket en hurtigere offensiv. Nu forberedte man i stedet seks separate forsvarsli­njer og etablerede en forsvarsmu­r af artilleri- og panservaer­nsild. Man flyttede 1,3 millioner maend, 3.444 tanks og 2.900 fly til området. En styrke, som repraesent­erede en betydelig procentdel af hele det sovjetiske forsvar. For Sovjet var det vigtigt at vide, hvonår tyskerne ville indlede slaget. Spionringe­n »Lucy« i Schweiz havde en omtrentlig dato i begyndelse­n af juli, men den endelig dato og tidspunkt – den 5. juli ved daggry – fik man fra tilfangeta­gne tyske soldater. I syd stormede general Hoths 4. panserarmé den svageste del af Sovjetfron­ten. Efter to dage var tyskerne kommet 30 kilometer taettere på Kursk og kaempede mod panisk modstander. I nord blev general Walter Models 9. panserarmé holdt i skak af en overvaelde­nde sovjetisk ildmur. Den 6. juli blev 1.000 tanks sendt mod byen Ponyri i en front, som kun var 10 kilometer bred. Men den

9. juli blev tyskernes fremmarch i nord stoppet. I syd flyttede Hoth panserarmé sig mod den lille by Prokhorovk­a, hvor de mødte den sovjetiske 5. armé ledet af general Pavel Rotmistrov. Hvad der skete her den 12.-13. juli, beskrives ofte som det største slag i krigen med deltagelse af tanks. Nyere forskning tyder på, at størstedel­en af de store tab på sovjetisk side skyldtes, at Rotmistrov ikke forudså en faelde, som hans køretøjer kørte ind i. Tyskerne led moderate tab, men fiaskoen i nord og nyheden om de allieredes landgang på Sicilien fik den 13. juli Hitler til at annullere hele operatione­n. Hoth trak sig tilbage til udgangspun­ktet. Den

12. juli var der en stor modoffensi­v i nord, som befriede Orel den 5. og Bryansk den 18. august. I syd blev angrebet indledt den 3. august, og den 28. august var Kharkov tilbage på sovjetiske haender. Vejen var nu åben for en stor sommeroffe­nsiv, der kunne drive den tyske front tilbage. Laes mere om disse kampe side 100.

»Målet var at føre to staerkt bevaebnede kiler ind i 'halsen' på den fremskudte del fra nord og syd og derefter omringe og afskaere de store sovjetiske styrker, der var udstatione­ret der«

 ??  ?? Russiske partisaner laegger spraengsto­ffer på en jernbaneli­nje bag den tyske front under kampene om Kursk i juli 1943.
Russiske partisaner laegger spraengsto­ffer på en jernbaneli­nje bag den tyske front under kampene om Kursk i juli 1943.
 ??  ?? En ødelagt sovjetisk kolonne. Trods den sovjetiske sejr var tabene store – op mod 70.000 døde og tilfangeta­gne.
En ødelagt sovjetisk kolonne. Trods den sovjetiske sejr var tabene store – op mod 70.000 døde og tilfangeta­gne.
 ??  ?? Tyske infanteris­oldater under kampene i Kursk i juli 1943. Den tyske haer indsatte store Tiger- og Panther-tanks i Kursk for første gang. Tigeren havde en enorm 88-millimeter kanon, Pantheren en 75-millimeter­s (tv.)
Tyske infanteris­oldater under kampene i Kursk i juli 1943. Den tyske haer indsatte store Tiger- og Panther-tanks i Kursk for første gang. Tigeren havde en enorm 88-millimeter kanon, Pantheren en 75-millimeter­s (tv.)
 ??  ??
 ??  ?? Sovjetiske infanteris­oldater løber forbi en braendende T34-tank under Slaget ved Kursk. På trods af store tab kunne Den Røde Haer standse det tyske angreb og drive frontlinje­n tilbage.
Sovjetiske infanteris­oldater løber forbi en braendende T34-tank under Slaget ved Kursk. På trods af store tab kunne Den Røde Haer standse det tyske angreb og drive frontlinje­n tilbage.
 ??  ?? Tyske tanks på vej over stepperne under Slaget ved Kursk i juli 1943. Konfrontat­ionen mobilisere­de den største samling af tanks under hele krigen.
Tyske tanks på vej over stepperne under Slaget ved Kursk i juli 1943. Konfrontat­ionen mobilisere­de den største samling af tanks under hele krigen.
 ??  ??
 ??  ?? Tyske tanks og soldater under slaget i juli 1943. De tyske tabstal var meget lavere end Sovjets – omkring 15.000 døde og 300 ødelagte tanks.
Tyske tanks og soldater under slaget i juli 1943. De tyske tabstal var meget lavere end Sovjets – omkring 15.000 døde og 300 ødelagte tanks.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark