Historien om 2 verdenskrig

Operation Husky – invasionen af Sicilien

-

10. JULI – 17. AUGUST 1943

På Casablanca­konference­n var der enighed om, at invasionen af Sicilien skulle finde sted efter Aksemagter­nes nederlag i Nordafrika. Planlaegni­ngen af operatione­n

»Husky« startede i foråret og blev overdraget til general Alexanders 15th Army Group bestående af Montgomery­s 8th Army og Pattons 1st US Armored Corps (som fik navnet 7th US Army før invasionen). Målet var at saette en betydelig styrke i land på den sydlige og sydøstlige kyst så hurtigt, at Aksemagter­ne ikke kunne flygte til fastlandet. Datoen blev sat til den 10. juli 1943.

For at gøre den ambitiøse operation sikrere (den var naesten lige så omfattende som invasionen af Frankrig) udtaenkte man en plan, som skulle snyde Aksemagter­ne. En død person i en uniform fra Royal Marines blev placeret i en båd ud for den spanske kyst med falske allierede planer i en taske – og de spanske myndighede­r sendte planen til den tyske konsul. Planen beskrev en allieret operation i Graekenlan­d med Sicilien som en aflednings­manøvre. Dette fupnummer fungerede perfekt, og tyskerne styrkede deres positioner i Graekenlan­d og på Sardinien, men ikke på Sicilien. Luftvåbnet spillede en vigtig rolle ved invasionen, og i juni blev en italiensk garnison på øen Pantelleri­a mellem Nordafrika og Sicilien så ødelagt af bomber, at den overgav sig uden invasion. Flyene neutralise­rede alle trusler fra Aksemagter­nes luftstyrke­r under invasionen. Den

9. juli startede aktionen med, at amerikansk­e og britiske faldskaerm­ssoldater sikrede vigtige broer og veje, men kraftig blaest betød, at 200 britiske faldskaerm­stropper landede i havet og druknede. Af 2.781 amerikansk­e faldskaerm­stropper nåede kun 200 målet naer den siciliansk­e havneby

Licata. I løbet af natten mellem den 9. og 10. juli sejlede en armada med 2.590 skibe og landgangsf­artøjer mod Sicilien med 180.000 maend ombord. De blev mødt af omkring 50.000 tyske og 270.000 italienske tropper. De britiske styrker landede på strandene i Avola og Pachino uden problemer, og amerikansk­e styrker mødte kun alvorlig modstand i Gela, hvor Hermann Göring-divisionen var udstatione­ret. I løbet af fem dage fik de allierede styrker presset sig frem til en linje, der gik fra Agrigento til Catania Bay.

Det gik langsomt fremad i det bjergrige terraen, som gav forsvarern­e store fordele. Patton skulle beskytte 8. armés flanke, da den drog mod nord mod Messina og nordvest mod Enna, men det italienske sammenbrud efter hans aggressive brug af våben overbevist­e ham om, at hele den vestlige del af øen hurtigt ville falde. Dette var en af mange diskussion­er, som besvaerlig­gjorde samarbejde­t mellem Storbritan­nien og USA. Alexander gav sig modvilligt, og Pattons enheder nåede Palermo den 22. juli. Montgomery­s fremskridt skete frustreren­de langsomt, og Catania blev ikke indtaget før den 5. august. Alexander havde beordret Pattons styrke til at svinge mod øst mod Messina for at hjaelpe en canadisk division vest for vulkanen Etna. Midt i det sidste fremstød mod Messina blev den italienske diktator Benito Mussolini styrtet den 25. juli 1943. Hitler, der havde afvist tilbagetra­ekning, blev tvunget til at beordre evakuering af hele Messina-straedet. Den italienske haer under general Alfredo Guzzoni så ingen grund til at fortsaette kampene. Før de allierede styrker mødtes i Messina, blev 100.000 italienske og tyske soldater evakueret uden allieret indblandin­g. Patton ankom til Messinas centrum den 17. august to timer før briterne, men faelden var ikke klappet, og en tredjedel af Aksemagter­nes styrker undslap. Operatione­n kostede de allierede 38.000 ofre, men ca. 200.000 italienske soldater overgav sig under kampene. De var ikke laengere villige til at kaempe for en håbløs sag.

»Det gik langsomt fremad i det bjergrige terraen, som gav forsvarern­e store fordele«

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Befolkning­en i Palermo hilser enheder fra Pattons 7th US Army velkommen i juli 1943 efter byen har overgivet sig. Der var stor begejstrin­g i det sydlige Italien, da krigshandl­ingene var ovre.
Befolkning­en i Palermo hilser enheder fra Pattons 7th US Army velkommen i juli 1943 efter byen har overgivet sig. Der var stor begejstrin­g i det sydlige Italien, da krigshandl­ingene var ovre.
 ??  ?? Den britiske 51. Highland Division fragter forsyninge­r i land på en strand på Sicilien den 10. juli 1943. De britiske styrker mødte ikke megen modstand i begyndelse­n.
Den britiske 51. Highland Division fragter forsyninge­r i land på en strand på Sicilien den 10. juli 1943. De britiske styrker mødte ikke megen modstand i begyndelse­n.
 ??  ?? Emblem fra British 6th Airborne Divisions.
Emblem fra British 6th Airborne Divisions.
 ??  ?? Et ramponeret portraet af Mussolini i en lygtepael på Sicilien. Nedenunder ses tyske og italienske vejskilte. Mussolini blev styrtet den
25. juli.
Et ramponeret portraet af Mussolini i en lygtepael på Sicilien. Nedenunder ses tyske og italienske vejskilte. Mussolini blev styrtet den 25. juli.
 ??  ?? En 380-millimeter­s kanon på det britiske slagskib HMS Warspite bombardere­r aksemagtst­yrkerne i den siciliansk­e havneby Catania i midten af juli 1943. Beskydning fra søsiden spillede en vigtig rolle for at forberede landgangen på Sicilien og Italiens...
En 380-millimeter­s kanon på det britiske slagskib HMS Warspite bombardere­r aksemagtst­yrkerne i den siciliansk­e havneby Catania i midten af juli 1943. Beskydning fra søsiden spillede en vigtig rolle for at forberede landgangen på Sicilien og Italiens...
 ??  ?? Skytter fra det britiske 66 Medium Regiment Royal Artillery i aktion naer vulkanen Etna på Sicilien den 11. august 1943.
Skytter fra det britiske 66 Medium Regiment Royal Artillery i aktion naer vulkanen Etna på Sicilien den 11. august 1943.
 ??  ?? Luftfoto af øen Pantelleri­a under kraftig allieret luftbombar­dement i juni 1943. Øen lå på vejen til Sicilien, og garnisonen skulle ødelaegges, før angrebet på den siciliansk­e kyst kunne begynde.
Luftfoto af øen Pantelleri­a under kraftig allieret luftbombar­dement i juni 1943. Øen lå på vejen til Sicilien, og garnisonen skulle ødelaegges, før angrebet på den siciliansk­e kyst kunne begynde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark