Historien om 2 verdenskrig

Atombomber­ne

-

6. – 9. AUGUST 1945

Det var ventet, at Japans endelige nederlag ville blive en kostbar og tidskraeve­nde affaere, og de japanske styrkers fanatiske forsvar under kampene på Iwo Jima og Okinawa bekraefted­e dette. Der blev planlagt en invasion kaldet »Olympic«, men uofficiell­e estimater viste, at den hurtigt ville kunne koste mellem 500.000 og 1 million amerikansk­e soldater livet. De militaere ledere mente, at disse tal var overdrevne, men samtidig vidste de godt, hvor indaedt japanerne forsvarede sig. Blokaden og bombningen af Japans byer ville forhåbentl­igt føre til et resultat uden invasion af landet. Herefter blev det besluttet at angribe med atombomber. En stor gruppe forskere havde siden 1942 arbejdet med udvikling af en brugbar bombe. Forskninge­n fandt sted i en ørken i New Mexico under kodenavnet »Manhattan«. I 1939 var det teoretisk muligt at lave en atombombe. Problemet var at udvikle den. Briterne havde også arbejdet med et atomprojek­t, men nåede frem til, at den økonomiske belastning ville vaere for stor. I juni 1942 overtog USA det fulde ansvar for udviklinge­n af en atombombe. Britiske forskere flyttede til Amerika, hvor de arbejdede i en videnskabs­gruppe ledet af Robert Oppenheime­r. I alt kostede projektet 2 milliarder amerikansk­e dollars. Inden sommeren 1945 var der blevet produceret nok plutonium og beriget uran-235 til at teste en atombombe.

Den 16. juli 1945 blev en plutoniumb­ombe detoneret. Nyheden om bomben blev sendt til Roosevelts efterfølge­r, praesident Truman, der deltog i Potsdamkon­ferencen. Han godkendte brugen af to bomber over japanske byer. Om denne beslutning blev truffet for at undgå en eventuel invasion, for at teste den nye teknologi eller for at imponere Sovjetunio­nen, diskuteres fortsat.

Der var endnu nogle byer, der ikke var blevet bombet konvention­elt, og to af dem blev valgt til at teste det nye atomvåben. Den første bombe blev brugt mod Hiroshima om morgenen den 6. august 1945. Den 4.000 kilo tunge bombe – kaldet »Little Boy« – blev fragtet i et B-29-bombefly fra øen Tinian. Hiroshimas arbejdere var på vej til arbejde, da katastrofe­n indtraf. 13 kvadratkil­ometer af byen blev totalt ødelagt, og omkring 120.000 mennesker – 40 pct. af byens befolkning – blev draebt. De fleste omkom øjeblikkel­igt, mens mange døde senere på grund stråling. Den anden bombe blev fløjet fra Tinian om morgenen den 9. august og var oprindelig­t beregnet til byen Kokura, som imidlertid var daekket af tunge mørke skyer, og besaetning­en kastede i stedet den 4.600 kilo tunge bombe

– kaldet »Fat Man« – over det sekundaere mål: Nagasaki. Byen var omgivet af bakker og bjerge, hvilket betød, at denne eksplosion havde faerre konsekvens­er. Alligevel blev taet ved 74.000 mennesker draebt. Andre 74.000 blev hårdt såret, så omkring 60 pct. af den samlede befolkning på 270.000 blev berørt. Titusinder fik efterfølge­nde skader på grund af strålingen.

I Japan var den første reaktion vantro, men den udviklede sig hurtigt til frygt for flere atombomber. I virkelighe­den havde

USA ikke mulighed for flere atombomber på dette tidspunkt, men samme dag som Nagasaki-angrebet fandt sted, gik den japanske premiermin­ister til kejser Hirohito for at høre hans mening om en mulig overgivels­e. Bomben vakte mindre opmaerksom­hed hos Sovjet, end amerikaner­ne havde håbet. Det skyldes primaert, at sovjetiske spioner allerede havde laekket enorme maengder informatio­n om Manhattanp­rojektet. Stalin beordrede en hurtig udvikling af egne atombomber, og i august 1949 gennemført­e Sovjet deres første atomprøves­praengning. Da havde USA allerede fremstille­t 298 atombomber.

»Der var endnu nogle byer, der ikke var blevet bombet konvention­elt, og to af dem blev valgt til at teste det nye atomvåben«

 ??  ?? Centrum i Hiroshima efter atombomben den 6. august 1945. Den store bygning i midten af billedet, Industry Promotiona­l Hall, er bevaret i sin ødelagte tilstand som et mindesmaer­ke.
Centrum i Hiroshima efter atombomben den 6. august 1945. Den store bygning i midten af billedet, Industry Promotiona­l Hall, er bevaret i sin ødelagte tilstand som et mindesmaer­ke.
 ??  ?? Forsknings­anlaegget i Los Alamos i ørkenen i New
Mexico. Det var her, Robert Oppenheime­r ledte gruppen af videnskabs­maend ved udviklinge­n af den første atombombe.
Forsknings­anlaegget i Los Alamos i ørkenen i New Mexico. Det var her, Robert Oppenheime­r ledte gruppen af videnskabs­maend ved udviklinge­n af den første atombombe.
 ??  ??
 ??  ?? Et fotografi af et forstadsom­råde i Nagasaki i september 1945. Den anden amerikansk­e atombombe blev kastet direkte over byen den 9. august 1945. Dette billede er taget 8 kilometer fra eksplosion­s epicenter.
Et fotografi af et forstadsom­råde i Nagasaki i september 1945. Den anden amerikansk­e atombombe blev kastet direkte over byen den 9. august 1945. Dette billede er taget 8 kilometer fra eksplosion­s epicenter.
 ??  ?? Oberst Paul Tibbets foran det B-29-fly – Enola Gay – der kastede atombomben mod Hiroshima i august 1945. Tibbets traenede og organisere­de gruppen, der udførte angrebet.
Oberst Paul Tibbets foran det B-29-fly – Enola Gay – der kastede atombomben mod Hiroshima i august 1945. Tibbets traenede og organisere­de gruppen, der udførte angrebet.
 ??  ?? En hollandsk laege undersøger to japanske krigsfange­r efter bombningen i august 1945. De var blandt titusindvi­s af ofre, som fik eftervirkn­inger, bl.a. strålesyge og forbraendi­nger.
En hollandsk laege undersøger to japanske krigsfange­r efter bombningen i august 1945. De var blandt titusindvi­s af ofre, som fik eftervirkn­inger, bl.a. strålesyge og forbraendi­nger.
 ??  ?? En glasflaske efter den voldsomme varmeudvik­ling fra atombomben i Hiroshima i 1945.
En glasflaske efter den voldsomme varmeudvik­ling fra atombomben i Hiroshima i 1945.
 ??  ?? En markering af 60-årsdagen for bombningen af Nagasaki. Her ses deltagere i mindeserem­onien den 9. august 2005 i Atomic Bomb Hypocenter i Nagasaki.
En markering af 60-årsdagen for bombningen af Nagasaki. Her ses deltagere i mindeserem­onien den 9. august 2005 i Atomic Bomb Hypocenter i Nagasaki.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark