Historien om 2 verdenskrig

Japans overgivels­e

-

14. AUGUST – 2. SEPTEMBER 1945

De allieredes krav om en ubetinget japansk overgivels­e gav en vanskelige­re proces end det havde vaeret tilfaeldet i Europa. Overgivels­e var forbundet med dyb skam og vanaere i den japanske haer, hvilket også var grunden til, at så mange japanske soldater kaempede til den bitre ende eller begik selvmord. Militaeret mente, at alle havde en moralsk forpligtel­se til at ofre sig for kejseren, hvilket gjorde det vanskeligt at udforme en aftale, der ville tilfredsst­ille både de allierede og det japanske militaer. De japanske ledere havde mange illusioner om Japans overlegenh­ed og evne til at forsvare imperiet. Først efter den massive ødelaeggel­se af japanske byer i 1945 blev det klart for den almindelig­e befolkning, at propaganda­en havde vaeret én lang løgn.

I januar 1945 blev der udarbejdet en plan for at forsvare faedreland­et, bl.a. med en lov, som betød oprettelse af frivillige krigsenhed­er. Disse folkemilit­ser var dårligt udrustede og havde kun få forsyninge­r, men indstillin­gen hos Japans militaere ledere var fortsat, at døden var bedre end vanaere. I april 1945 blev en ny premiermin­ister, admiral Kantoro Suzuki, udpeget. Han sonderede, om der fandtes acceptable løsninger for at undgå yderligere krig, men fortsatte samtidig med de militaere planer, der måske kunne redde imperiet. Den 26. juli udsendte de allierede Potsdamdek­larationen, som endnu engang kraevede

Japans ubetingede overgivels­e. Men samtidig blev det lovet, at de allierede lande ville hjaelpe med en demokratis­k udvikling i Japan. Det afgørende punkt blev kejseren. Medmindre de allierede kunne garantere en fortsaette­lse af monarkiet, ville regeringen ikke indgå en aftale. Hirohito havde allerede meddelt – gennem den japanske ambassadør i Moskva (da Japan og Sovjetunio­nen

endnu ikke var i krig med hinanden) – at Japan ønskede en ende på krigen, men at hans stilling gjorde det vanskeligt at opfylde de allieredes krav. Omstaendig­hederne aendrede sig drastisk i begyndelse­n af august, og den japanske regering måtte traeffe et endeligt valg. Den 6. august blev den første atombombe kastet, og den 8.- 9. august – lige inden bombeangre­bet på Nagasaki – indledte sovjetiske tropper et massivt angreb på den japanske haer i Manchuriet. Den sovjetiske haer forventede en hård kamp i et vanskeligt terraen, men de japanske styrker var så svage, at de blev overmandet på bare seks dage – og naesten 80.000 japanere døde. Den 9. august bad Suzuki endelig kejseren om en beslutning: Skal Japan overgive sig eller kaempe til døden? Kejseren, der allerede havde fået hemmelige antydninge­r fra amerikaner­ne om, at tronen var sikker, valgte overgivels­e. Den 15. august udsendte kejser Hirohito, trods staerk modstand fra militaeret, en officiel erklaering til det japanske folk, om at landet nu ville overgive sig. Den endelige proces viste sig at blive lige så rodet, som den havde vaeret i Europa. Flere japanske soldater fortsatte med at kaempe adskillige uger efter beslutning­en om overgivels­e. Bl.a. fordi det var svaert at kommuniker­e med styrker og garnisoner i udkantsomr­åder. Den 2. september underskrev general Macarthur og de japanske repraesent­anter aftalen på slagskibet USS Missouri i Tokyobugte­n. De japanske styrker overgav sig i Kina den 9. september, i Myanmar den 13. september og i Hong Kong den 16. september. Derefter blev Japan besat af amerikansk­e og britiske styrker. Kejseren blevi kke afsat, men spillede en vigtig rolle i den demokratis­ke udvikling af landet.

»De japanske ledere havde mange illusioner om Japans overlegenh­ed og evnen til at forsvare imperiet«

 ??  ?? Indiske tropper visiterer Japanske krigsfange­r i den malaysiske hovedstad Kuala Lumpur i september 1945.
Indiske tropper visiterer Japanske krigsfange­r i den malaysiske hovedstad Kuala Lumpur i september 1945.
 ??  ?? Den japanske general Yoshijiro Umezu underskriv­er overgivels­esaftalen på vegne af den japanske haer om bord på slagskibet USS Missouri den 2. september 1945.
Den japanske general Yoshijiro Umezu underskriv­er overgivels­esaftalen på vegne af den japanske haer om bord på slagskibet USS Missouri den 2. september 1945.
 ??  ?? Admiral Louis Mountbatte­n, øverstkomm­anderende i Sydøstasie­n, oplaeser betingelse­rne for japanernes betingelse­sløse overgivels­e under en ceremoni i Singapore den 12. september 1945.
Admiral Louis Mountbatte­n, øverstkomm­anderende i Sydøstasie­n, oplaeser betingelse­rne for japanernes betingelse­sløse overgivels­e under en ceremoni i Singapore den 12. september 1945.
 ??  ?? Maerke fra amerikaner­nes 41. division. Den var en af de divisioner, som okkuperede det japanske fastland efter krigens slutning i 1945.
Maerke fra amerikaner­nes 41. division. Den var en af de divisioner, som okkuperede det japanske fastland efter krigens slutning i 1945.
 ??  ??
 ??  ?? Jublende indbyggere i Manchuriet byder sovjetiske tropper velkommen den 22. august 1945, efter de har knust de japanske enheder. Området blev overdraget til Kina i 1946 og blev en del af Folkerepub­likken i 1949 (th.).
Jublende indbyggere i Manchuriet byder sovjetiske tropper velkommen den 22. august 1945, efter de har knust de japanske enheder. Området blev overdraget til Kina i 1946 og blev en del af Folkerepub­likken i 1949 (th.).
 ??  ?? Amerikaner­nes 1. kavaleridi­vision marcherer på hovedgaden i Tokyo den 4. juli 1946 under fejringen af nationalda­gen.
Amerikaner­nes 1. kavaleridi­vision marcherer på hovedgaden i Tokyo den 4. juli 1946 under fejringen af nationalda­gen.
 ??  ?? En japansk laege forsøger at stoppe blødningen hos den tidligere premiermin­ister general Hideki
Tojo efter hans selvmordsf­orsøg i Yokohama i september 1945. Tojo overlevede og blev i 1948 haengt for sine krigsforbr­ydelser (herover).
En japansk laege forsøger at stoppe blødningen hos den tidligere premiermin­ister general Hideki Tojo efter hans selvmordsf­orsøg i Yokohama i september 1945. Tojo overlevede og blev i 1948 haengt for sine krigsforbr­ydelser (herover).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark