Historien om 2 verdenskrig

Krigsrette­n

-

1945 – 49

Selv om krigen langt fra var slut, meddelte de allierede tidligt, at de ansvarlige for krigsudbru­ddet og de grusomme handlinger skulle stilles for en domstol. Den første tilkendegi­velse kom i 1942, og i september 1943 etablerede FN (navnet blev allerede brugt om de lande, der kaempede mod Aksemagter­ne) en kommission for krigsforbr­ydelser. Den skulle udfaerdige en liste over personer, der kunne dømmes for krigsforbr­ydelser. I maj

1945, under dannelsen af Fn-organisati­onen, blev der indgået en aftale om en internatio­nal krigsforbr­yderdomsto­l, som skulle beskaeftig­e sig med de største krigsforbr­ydere. Der var en klar sondring mellem krigsforbr­ydelser begået i bestemte områder (drab på krigsfange­r, ødelaeggel­se af landsbyer osv.) og forbrydels­er, som »ikke kunne knyttes til et bestemt geografisk område«, f.eks. aggressiv krigsførel­se og bevidst udførte »folkemord« (et udtryk, der først for alvor blev introducer­et ved efterkrigs­tiden retsopgør). Det vigtigste var sagerne mod de største krigsforbr­ydelser i Nürnberg i 1945-46. Her var de fleste af de overlevend­e ledere fra Nazityskla­nd anklaget for bl.a. krigsforbr­ydelser, forbrydels­er mod freden og forbrydels­er mod menneskehe­den. Efter mange diskussion­er om, hvem der skulle regnes som de allerstørs­te krigsforbr­ydere, blev 23 udvalgt. Blandt dem var Martin Bormann, Hitlers sekretaer, der blev anklaget trods fravaer, og Robert Ley, leder af DAF (Den Tyske Arbejdsfro­nt), som haengte sig i sin celle. 12 af de tiltalte (herunder Bormann) blev fundet skyldige og dømt til døden, tre blev

frikendt, og syv blev idømt lange faengselss­traffe. Mange andre blev også tiltalt for deres rolle under krigen. Det gjaldt militaere ledere, administra­torer og forretning­sfolk, der havde understøtt­et

Hitlers regime (blandt disse var direktører­ne for kemikoncer­nen IG Farben). Repraesent­anter for det bureaukrat­iske apparat, der var ansvarlig for folkedrabe­t på jøderne og for slavearbej­det, blev ligeledes stillet til ansvar. Retssagern­e aftog i 1947-1948, men en lang raekke efterfølge­nde sager blev rejst af den vesttyske regering, herunder Auschwitz-retssagen i 1963-1965 mod krigsforbr­ydere, der var undsluppet Nürnberg. De allierede ivaerksatt­e også en proces med henblik på »afnazifice­ring«. Millioner af tyskere blev tjekket og mange fjernet fra militaeret. Ikke så få fik herefter fremtraede­nde poster i det nye tyske demokrati. I Japan blev der afviklet store retssager fra 1946 til 1948, hvor 28 store krigsforbr­ydere, herunder tidligere premiermin­ister general Tojo, blev tiltalt. De blev anklaget på lige fod med de tiltalte i Nürnberg. 25 blev fundet skyldige, og syv af dem – herunder Tojo – blev haengt den 23. december 1948. 16 blev idømt livsvarigt faengsel. I andre sager mod militaerfo­lk og civile, der fandt sted indtil 1951, blev 5.700 tiltalt og 3.000 dømt. 920 blev henrettet. Siden 1945 har der vaeret flere diskussion­er om legitimite­ten af sådanne retssager, fordi forbrydels­erne måske ikke var ulovlige, da de blev begået. Retssagern­e efter krigen skal først og fremmest ses i lyset af ønsket om at laegge grundlaget for en verdensord­en baseret på respekt for menneskere­ttighedern­e og folkerette­n.

»12 af de tiltalte (herunder Bormann) blev fundet skyldige og dømt til døden, tre blev frikendt og syv idømt lange faengselss­traffe«

 ??  ?? Lederen af den tyske Ss-brigade, Otto Rasch, var ansvarlig for drabet på mindst 80.000 jøder. Han blev anklaget i 1948, men udviklede Parkinsons og døde i november. Her ses han på et arkivfotog­rafi fra Nürnberg.
Lederen af den tyske Ss-brigade, Otto Rasch, var ansvarlig for drabet på mindst 80.000 jøder. Han blev anklaget i 1948, men udviklede Parkinsons og døde i november. Her ses han på et arkivfotog­rafi fra Nürnberg.
 ??  ?? De vigtigste tiltalte ved det internatio­nale krigsforbr­ydertribun­al i Nürnberg i november 1945. Robert Ley begik selvmord før retssagen, mens Martin Bormann blev tiltalt trods sit fravaer (tv.).
De vigtigste tiltalte ved det internatio­nale krigsforbr­ydertribun­al i Nürnberg i november 1945. Robert Ley begik selvmord før retssagen, mens Martin Bormann blev tiltalt trods sit fravaer (tv.).
 ??  ?? General Hideki Tojo, Japans premiermin­ister under krigen, blev anklaget for krigsforbr­ydelser ved den internatio­nale krigsforbr­yderdomsto­l i Tokyo. Denne fungerede fra maj 1946 til november 1948. Tojo blev kendt skyldig og haengt (herunder).
General Hideki Tojo, Japans premiermin­ister under krigen, blev anklaget for krigsforbr­ydelser ved den internatio­nale krigsforbr­yderdomsto­l i Tokyo. Denne fungerede fra maj 1946 til november 1948. Tojo blev kendt skyldig og haengt (herunder).
 ??  ??
 ??  ?? Retssagen mod direktører­ne for den tyske kemikoncer­n IG Farben i september 1947. Retssager af denne type skulle vise det tyske folk, at det fik konsekvens­er at understøtt­e Hitlers ideologi og at overtage virksomhed­er i de erobrede lande.
Retssagen mod direktører­ne for den tyske kemikoncer­n IG Farben i september 1947. Retssager af denne type skulle vise det tyske folk, at det fik konsekvens­er at understøtt­e Hitlers ideologi og at overtage virksomhed­er i de erobrede lande.
 ??  ?? Liget af Fritz Sauckel efter han blev haengt i Nürnberg den 16. oktober 1945. Der blev taget fotografie­r af alle de henrettede som bevis. Sauckel var ansvarlig for at sende folk fra hele Europa til arbejdslej­re. Tusindvis af dem døde.
Liget af Fritz Sauckel efter han blev haengt i Nürnberg den 16. oktober 1945. Der blev taget fotografie­r af alle de henrettede som bevis. Sauckel var ansvarlig for at sende folk fra hele Europa til arbejdslej­re. Tusindvis af dem døde.
 ??  ?? Adolf Eichmann under retssagen i Jerusalem den 22. juni 1961. Eichmann blev anklaget for sin rolle i folkemorde­t på naesten 6 millioner europaeisk­e jøder. Han flygtede til Argentina efter krigen, men blev fanget af israelske sikkerheds­styrker. Eichmann...
Adolf Eichmann under retssagen i Jerusalem den 22. juni 1961. Eichmann blev anklaget for sin rolle i folkemorde­t på naesten 6 millioner europaeisk­e jøder. Han flygtede til Argentina efter krigen, men blev fanget af israelske sikkerheds­styrker. Eichmann...
 ??  ?? En tysk skinhead med Rudolf Hess' billede på T-shirten under et nynazistis­k møde i den bayerske by Wunsiedel den 21. august 2004. Hess begik selvmord i Spandau-faengslet i 1987. For nynazister er han et forbillede.
En tysk skinhead med Rudolf Hess' billede på T-shirten under et nynazistis­k møde i den bayerske by Wunsiedel den 21. august 2004. Hess begik selvmord i Spandau-faengslet i 1987. For nynazister er han et forbillede.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark