Historien om 2 verdenskrig

Slaget om Indien: Imphal og Kohima

-

Japanerne i Myanmar havde til hensigt at forsvare landet for at forhindre de allierede i at åbne en forsynings­rute fra Indien til de kinesiske styrker, der kaempede i det sydlige Kina. Det pludselige angreb på Chindit-enheden i foråret 1943 overbevist­e de japanske ledere om, at Myanmar var sikrere, hvis de erobrede en frontzone omkring Imphal og Kohima i den indiske delstat Assam. Generalløj­tnant Renya Mutaguchi, som fik til opgave at føre den japanske 15. armé i Myanmar i marts 1943, brugte sit venskab med Myanmars øverste general, Kawabe, til at overtale regeringen i Tokyo til at støtte et angreb i Indien. Det skete på trods af staerke advarsler om, at det ville blive svaert at få forsyninge­r frem. Den japanske plan for »Operation U-GO« var at angribe det vigtige forsynings­lager i Imphal, lukke vejen fra nord ved Kohima og derefter angribe den nye frontlinje, imens monsunregn­en forhindred­e et kontraangr­eb fra de allierede. Under forberedel­serne til operatione­n angreb britiske og indiske styrker Arakan i det sydlige Myanmar og pressede de japanske styrker ud. Den amerikansk­e general Stilwell ivaerksatt­e et angreb i det nordlige Myanmar – målet var at erobre byen Myitkyina. Begge operatione­r svaekkede japanernes forberedel­ser til en offensiv ved Imphal-kohima, men de formåede at organisere en styrke på mellem 80.000 og 100.000 maend til en operation, der startede den 7. marts, og hvor japanerne angreb Imphal fra syd. General Slims 14th Army blev overrasket over angrebet og trak sig hurtigt tilbage mod Imphal. Den indiske 20. division blev tilbage og omringet ved Shenam, men modstod de japanske angreb. Japanerne formåede at blokere vejene til Imphal, og nu fulgte fire måneders belejring. Det lykkedes Slim at få forsyninge­r fra RAF, som transporte­rede

forstaerkn­inger, olie, mad og militaert udstyr. Laengere mod nord sendte Mutaguchi en styrke under ledelse af generalløj­tnant Kotoku Sato afsted for at erobre Kohima og indtage det britiske forsynings­lager i Dimapur. Soldaterne kaempede sig igennem et vanskeligt jungleterr­aen, og det lykkedes Sato at få hele sin styrke frem til Kohima. Han omringede byen den 5. april, og styrkerne kaempede fra gade til gade. Den 18. april var forsvarern­e stuvet sammen på et lille højdedrag, men en hjaelpesty­rke fra Dimapur brød belejringe­n, og Satos enheder blev presset tilbage. Den 31. maj beordrede han tilbagetra­ekning af de udmattede styrker. Det var et voldsomt nederlag for japanerne, som mistede 6.000 maend, mens briternes og indernes tab var på 4.000. Mutaguchis plan var, at Sato skulle erobre Kohima og derefter sende hjaelp sydpå for at styrke belejringe­n af Imphal. Fiaskoen mod nord gjorde japanerne mere og mere frustrered­e, og Slims styrker kunne genåbne vejen fra Impal til Kohima 22. den juni. Belejringe­n var brudt. Japanerne havde for lidt mad, ammunition og udstyr og var svaekket af sygdom. De kaempede selvmorder­isk, men den 18. juli besluttede

Kawabe og Mutaguchi at opgive operatione­n. Tilbagetra­ekningen endte katastrofa­lt, da Slims forstaerke­de haer drev dem over Chindwin-floden. Japanerne havde 53.000 ofre, heraf mindst 30.000 draebte.aktionen knaekkede Japans militaere tilstedeva­erelse i Myanmar og banede vejen for generobrin­gen af landet i 1945.

»Det var et voldsomt nederlag, og japanerne mistede 6.000 maend, mens briternes og indernes tab var på 4.000«

 ??  ?? En japansk stilling bliver beskudt på vejen til Tamu. Britiske imperiesty­rker havde et markant overtag af tanks og fly.
En japansk stilling bliver beskudt på vejen til Tamu. Britiske imperiesty­rker havde et markant overtag af tanks og fly.
 ??  ??
 ??  ?? Japanske soldater i ruinerne af en bygning under »Operation U-GO« mod Kohima og Imphal. De japanske styrker havde for få forsyninge­r og led store tab.
Japanske soldater i ruinerne af en bygning under »Operation U-GO« mod Kohima og Imphal. De japanske styrker havde for få forsyninge­r og led store tab.
 ??  ??
 ??  ?? krydser en flod nord for Imphal for at møde det japanske angreb, der blev indledt den 7. marts 1944. Enheder fra Slims 14th Army åbner vejen mellem Kohima og Imphal i juni 1944, efter den japanske belejring blev brudt. Efter ti ugers kamp stødte...
krydser en flod nord for Imphal for at møde det japanske angreb, der blev indledt den 7. marts 1944. Enheder fra Slims 14th Army åbner vejen mellem Kohima og Imphal i juni 1944, efter den japanske belejring blev brudt. Efter ti ugers kamp stødte...
 ??  ?? Kukri-knive, et traditione­lt nepalesisk våben, blev brugt af Gurkha-soldaterne og nogle af de indiske styrker.
Kukri-knive, et traditione­lt nepalesisk våben, blev brugt af Gurkha-soldaterne og nogle af de indiske styrker.
 ??  ?? Britiske soldater søger efter japanske snigskytte­r i det høje graes under kampene om Imphal. De medbringer Bren-maskingeva­erer af frygt for pludselige overfald.
Britiske soldater søger efter japanske snigskytte­r i det høje graes under kampene om Imphal. De medbringer Bren-maskingeva­erer af frygt for pludselige overfald.
 ??  ?? Mandskab fra West Yorkshire Regiment rydder en japansk vejspaerri­ng mellem Imphal og Kohima under offensiven i 1944. Emblem for den britiske 14th Army, som blev etableret i november 1943 for at forsvare Indien og Myanmar.
Mandskab fra West Yorkshire Regiment rydder en japansk vejspaerri­ng mellem Imphal og Kohima under offensiven i 1944. Emblem for den britiske 14th Army, som blev etableret i november 1943 for at forsvare Indien og Myanmar.
 ??  ?? En Lee-grant tank
En Lee-grant tank
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark