Historien om 2 verdenskrig

Kørt fast i Italien

-

5. JUNI – 31. DECEMBER 1944

Da amerikaner­nes 5. armé indtog Rom den 4. juni 1944, øjnede mange en mulighed for, at felttoget i Italien kunne overstås inden efteråret. Tyske styrker under feltmarska­l Kesselring samt en lille gruppe italienske fascistisk­e soldater, der stadig var loyale over for Mussolini, trak sig tilbage mod nord, hvor flere forsvarsli­njer allerede var placeret. Nu fulgte en lang og udmattende kamp, som de allierede havde store problemer med at vinde. Beslutning­en om at sende styrker til Rom skabte en betydelig åbning mellem USA og den britiske haer, som gjorde, at den tyske haer kunne undslippe. Ingen forsøgte at jage de flygtende styrker, og Kesselring rykkede sine tropper mod nord til Arno-linjen. Denne forsvarsli­nje strakte sig gennem Pisa og Firenze og hele vejen til Adriaterha­vskysten. Bag denne linje lå en anden forsvarsfr­ont – Gotich-linjen – som var staerkt bevogtet og gik fra sydsiden af La Spezia gennem Appenniner­ne og ned til kysten ved Pesaro. Allierede styrker i Italien, ledet af general Alexander, fulgte tyskerne til Arno-floden, men her havde tyskerne spraengt alle broer – på naer en enkelt – i luften. Kesselring ville imidlertid ikke kaempe for at holde Arno-linjen, så både Livorno og Florence blev erobret af de allierede (henholdsvi­s den 19. juli og 13. august). I midten af august havde de allierede kaempet sig vej til Gothic-linjen.

Chefen for 8. armé, generalløj­tnant Oliver Leese,

overtalte Alexander til at lade ham gennemføre »Operation Olive« for at bryde Gotich-linjen langs Adriaterha­vskysten, hvor man mente, at tanks lettere kunne angribe. Men tabet af seks divisioner under invasionen i det sydlige Frankrig førte til en midlertidi­g pause i forberedel­serne. 8. armé angreb den 25. august, og Rimini blev erobret den 21. september, men dårligt vejr og tyskernes voldsomme modstand førte til, at general Clarks offensiv standsede kun 14 kilometer fra Bologna. 8. armé kaempede i tungt terraen og under svaere vejrforhol­d og nåede først Ravenna i december.

De tyske styrker holdt nu, hvad de kaldte »Gengis Khan«-linjen, som gik fra Bologna til Argenta. De allieredes angreb tog af, og en hård vinter fastfrøs situatione­n. For tyskerne og deres resterende italienske allierede var det den perfekte anledning til at håndtere truslen fra de omkring 82.000 italienske partisaner i de tyskbesatt­e dele af landet. Naesten 6 af de 26 tyske divisioner blev sat ind for at bekaempe de italienske modstandsg­rupper, som havde taget kontrol over små områder naer vigtige pas i Alperne.

General Alexander havde sendt radiomedde­lelser om, at de allierede måtte blive, hvor de var, hele vinteren, og det fik katastrofa­le følger for modstandsb­evaegelsen. Kampen mod partisaner­ne og den civile befolkning var praeget af enorm brutalitet. De områder, der var erobret af partisaner­ne, blev nu taget tilbage, og ved kampenes afslutning var modstandsg­rupperne kun på 20.000 maend og kvinder. Først i 1945 gik de i aktion igen. Ca. 40.000 partisaner døde under kampene.

»Allierede styrker i Italien, ledet af general Alexander, fulgte tyskerne til Arno-floden, men her havde tyskerne spraengt alle broer – på naer en enkelt – i luften«

 ??  ?? Amerikansk­e tropper fra 5. armé på en mudret sti i Appenniner­ne i 1944. Muldyr blev ofte brugt til transport i områder, hvor det ikke var muligt at komme frem på anden måde.
Amerikansk­e tropper fra 5. armé på en mudret sti i Appenniner­ne i 1944. Muldyr blev ofte brugt til transport i områder, hvor det ikke var muligt at komme frem på anden måde.
 ??  ??
 ??  ?? Et fotografi af en britisk soldat, Gunner Smith, fra en guidebog om Rom produceret af British Fine Artskommis­sion. I baggrunden ses Colosseum.
Et fotografi af en britisk soldat, Gunner Smith, fra en guidebog om Rom produceret af British Fine Artskommis­sion. I baggrunden ses Colosseum.
 ??  ?? Maerke for hovedkvart­eret for 15. armé og hovedkvart­eret for de allierede styrker i Italien (AAI).
Maerke for hovedkvart­eret for 15. armé og hovedkvart­eret for de allierede styrker i Italien (AAI).
 ??  ??
 ??  ?? Italienske civile graver sig gennem ruinerne ved Ponte alla Grazie ved Arno-floden i Firenze i august 1944. De ville tilbage til den nordlige del af byen efter tyskernes evakuering den 11. august. Den eneste bro, der ikke blev ødelagt, var Ponte...
Italienske civile graver sig gennem ruinerne ved Ponte alla Grazie ved Arno-floden i Firenze i august 1944. De ville tilbage til den nordlige del af byen efter tyskernes evakuering den 11. august. Den eneste bro, der ikke blev ødelagt, var Ponte...
 ??  ?? En italiensk partisan i den toscanske by Firenze den 14. august 1944. Partisaner­ne besatte di Basso-faestninge­n og kaempede mod tyske snigskytte­r, der var blevet i byen. De allierede styrker blev bedt om ikke at kaempe i byen for at undgå ødelaeggel­se...
En italiensk partisan i den toscanske by Firenze den 14. august 1944. Partisaner­ne besatte di Basso-faestninge­n og kaempede mod tyske snigskytte­r, der var blevet i byen. De allierede styrker blev bedt om ikke at kaempe i byen for at undgå ødelaeggel­se...
 ??  ?? Soldater fra 5. amerikansk­e armé lader en kanon i naerheden af Bologna den 26. oktober 1944.Kampene for at bryde igennem de tyske linjer stoppede den 20. oktober, og den fastlåste situation begyndte.
Soldater fra 5. amerikansk­e armé lader en kanon i naerheden af Bologna den 26. oktober 1944.Kampene for at bryde igennem de tyske linjer stoppede den 20. oktober, og den fastlåste situation begyndte.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark