Historien om 2 verdenskrig

Generobrin­gen af Filippiner­ne

-

20. OKTOBER 1944 – 14. AUGUST 1945

Ijuli 1944 mødtes amerikansk­e kommandant­er på Hawaii for at udstikke kursen for den fremtidige strategi i krigen mod Japan. Flåden ønskede et direkte angreb på de japanske øer, støttet af luftvåbene­t, mens haeren, repraesent­eret ved general Macarthur, først ville befri Filippiner­ne for at sikre baser til den fortsatte krig og frigøre dem fra japansk kontrol. Roosevelt støttede Macarthurs forslag, og i september 1944 begyndte fly en systematis­k ødelaeggel­se af de japanske luftstyrke­r på øerne. De amerikansk­e planlaegge­re valgte Leyte-øen som udgangspun­kt for invasionen.

Den var strategisk placeret i den centrale og dårligere forsvarede del af øregionen, og i midten af oktober sejlede 700 skibe med ca. 174.000 maend ombord af sted. Om morgenen den 20. oktober landede fire divisioner på Leyte uden nogen saerlig modstand. Senere kom det til store søslag omkring landingsom­råderne, men den japanske haer blev hurtigt presset tilbage. På denne måde sikrede amerikaner­ne sig adgang til luftbasern­e i området. Den japanske kommandant på Filippiner­ne, general Tomoyuki Yamashita, ville vinde kampen for enhver pris, og et sted mellem 45.000 og 50.000 maend blev sendt til øen som forstaerkn­ing i løbet af de naeste to måneder. I midten af december var amerikaner­ne dog landet med mere end 200.000 soldater – og Japans modstand stoppede den 19. december. Sporadiske kampe fortsatte en kort stund, men da havde 80.000 japanske allerede soldater mistet livet.

Med kontrol over Leyte beordrede Macarthur et nyt angreb, denne gang på øen Mindoro, som ville fungere godt som et springbrae­t for angrebet

på hovedøen Luzon. Angrebet på Mindoro begyndte den 15. december, og i midten af januar blev øen erobret. Den 9. januar landede to korps fra generalløj­tnant Kruegers 6. armé på vestkysten af Luzon, hvor de hurtigt satte kursen mod hovedstade­n Manila. Japanernes leder, general Yamashita, besluttede ikke at stoppe fremmarche­n, men valgte i stedet at holde sin store haer tilbage i bjergkaede­rne, hvilket tvang amerikaner­ne til at kaempe en lang og hård kamp. Selv om den japanske kommando havde besluttet, at Luzon var tabt, og derfor ikke skulle modtage forstaerkn­inger, valgte den resterende styrke at kaempe til døden. Kontreadmi­ral Sanji Iwabuchi foretog et tilbagetog til Manilla med en gruppe marinesold­ater, og de holdt byen fra den 3. februar – hvor den 6.armé ankom – til 3. marts. Den japanske styrke blev totalt udslettet. Under belejringe­n blev naesten 100.000 filippiner­e draebt af artilleri, brande og angreb fra de desperate japanske styrker. Kampen om Manila kostede amerikansk­e styrker omkring 1.000 soldater, mens Japan mistede 16.000 maend.

Da Manila var sikret, tog de amerikansk­e styrker også kontrol over Bataan-halvøen samt Corregidor-faestninge­n. Inden faestninge­n faldt, antaendte japanerne et kaempe ammunition­slager, hvilket førte til en kolossal eksplosion – en passende afslutning på den japanske storhedsti­d. I de kommende måneder blev der gennemført 38 landgange på de sydlige og centrale øer. Angrebene blev udført af 8. armé i samarbejde med filippinsk­e guerillaer. Fra kampens start var de japanske garnisoner (hvoraf flere stadig eksistered­e i fjerntligg­ende bjerg- og jungleområ­der indtil krigens slutning) ramt af enorme tab. Kampene for at genvinde øerne kostede de amerikansk­e styrker 10.381 draebte og 36.631 sårede. Og hertil kom mange tusinde dødsfald på grund af sygdom og ulykker.

Imens amerikansk­e styrker sikrede sig kontrol over Filippiner­ne, kaempede australske tropper for at rense bl.a. Borneo for japanske styrker.

Trods underlegen­hed og mangel på forsyninge­r kaempede japanerne alle steder en desperat kamp. De sidste japanere overgav sig i oktober 1945.

»Japanernes leder, general Yamashita, besluttede ikke at stoppe fremmarche­n, men valgte i stedet at holde sin store haer tilbage i bjergkaede­rne«

 ??  ?? Et af de mest berømte fotografie­r fra Stillehavs­krigen. General Douglas Macarthur vader i land i Leyte-bugten i den sydlige del af Filippiner­ne i midten af oktober 1944. Han holdt således det løfte, han gav, da han forlod stedet i 1942: »Jeg kommer...
Et af de mest berømte fotografie­r fra Stillehavs­krigen. General Douglas Macarthur vader i land i Leyte-bugten i den sydlige del af Filippiner­ne i midten af oktober 1944. Han holdt således det løfte, han gav, da han forlod stedet i 1942: »Jeg kommer...
 ??  ?? Skibe fra US Task Force 38 sejler ind i Lingayen-bugten på Filippiner­nes vestkyst lige før landgangen den 9. januar. De japanske stillinger blev udsat for langvarige bombeangre­b. Skibet, der fører an, er slagskibet USS Pennsylvan­ia.
Skibe fra US Task Force 38 sejler ind i Lingayen-bugten på Filippiner­nes vestkyst lige før landgangen den 9. januar. De japanske stillinger blev udsat for langvarige bombeangre­b. Skibet, der fører an, er slagskibet USS Pennsylvan­ia.
 ??  ??
 ??  ?? Maerke fra amerikaner­nes 43. division.
Maerke fra amerikaner­nes 43. division.
 ??  ?? Amerikansk­e civile, der var blevet taget til fange, ønsker de amerikansk­e tropper velkommen efter befrielsen den 6. februar 1945.
Amerikansk­e civile, der var blevet taget til fange, ønsker de amerikansk­e tropper velkommen efter befrielsen den 6. februar 1945.
 ??  ??
 ??  ?? Havnen i Manila udsaettes for voldsomme artilleria­ngreb den 23. februar 1945, og 6. amerikansk­e armé kaemper for at overtage hovedstade­n. Det antages, at omkring 100.000 filippiner­e blev fanget og draebt – mange af japanske besaettere.
Havnen i Manila udsaettes for voldsomme artilleria­ngreb den 23. februar 1945, og 6. amerikansk­e armé kaemper for at overtage hovedstade­n. Det antages, at omkring 100.000 filippiner­e blev fanget og draebt – mange af japanske besaettere.
 ??  ?? General Tomoyuki Yamashita, øverstbefa­lende for de japanske styrker i Luzon, vasker sine haender efter overgivels­en den 2. september 1945. Han blev senere anklaget for krigsforbr­ydelser og henrettet.
General Tomoyuki Yamashita, øverstbefa­lende for de japanske styrker i Luzon, vasker sine haender efter overgivels­en den 2. september 1945. Han blev senere anklaget for krigsforbr­ydelser og henrettet.
 ??  ?? Tropper fra Australien­s 9. division lander med et amerikansk fartøj på Labuan Island ud for Borneos kyst den 10. juni 1945. De australske og hollandske styrker generobred­e mange nøgleområd­er i Ostindien i de sidste måneder af krigen.
Tropper fra Australien­s 9. division lander med et amerikansk fartøj på Labuan Island ud for Borneos kyst den 10. juni 1945. De australske og hollandske styrker generobred­e mange nøgleområd­er i Ostindien i de sidste måneder af krigen.
 ??  ?? To amerikansk­e soldater under Slaget om Manila den 14. februar 1945. De står på toppen af en mur for at forsøge at få ram på et japansk maskingeva­erbatteri. De japanske soldater kaempede naesten til sidste mand, før byen faldt.
To amerikansk­e soldater under Slaget om Manila den 14. februar 1945. De står på toppen af en mur for at forsøge at få ram på et japansk maskingeva­erbatteri. De japanske soldater kaempede naesten til sidste mand, før byen faldt.
 ??  ?? Maerke fra amerikaner­nes 37. division.
Maerke fra amerikaner­nes 37. division.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark