Historien om 2 verdenskrig

Brandbombn­ingen af Tokyo

-

9. – 10. MARTS 1945

Akkurat som ved bombningen af Tyskland begyndte togterne mod Japan langsomt og med blandede resultater.

Der skulle flyves meget langt, og de fly, der blev brugt i Europa, kunne simpelthen ikke nå frem til Japan. Det aendrede sig, da det første

B-29 »Superfortr­ess«-bombefly var udviklet i sommeren 1944. De første 130 ankom til Indien i maj 1944, og dele af det japanske imperium – herunder Manchuriet, Korea og Thailand – var nu mulige bombemål. Men de japanske øer var stadig vanskelige at nå grundet afstanden. Erobringen af Marianerne var derfor afgørende for de planlagte angreb på japansk stålproduk­tion og flyindustr­i. Det første større B-29-angreb ramte den thailandsk­e hovedstad Bangkok den 5. juni 1944. Indtil begyndelse­n af 1945 brugte man baser i Indien og Kina som udgangspun­kt, men succesen var begraenset. Da den japanske haer erobrede flere af baserne i Kina, gik aktionen i opløsning. General Arnold, stabschef for USA

Air Force, besluttede nu, at Marianerne skulle vaere base for B-29-flyene ved hjaelp af 21. bombekomma­ndo. Denne kommando blev ledet af general Haywood Hansell, en af maendene bag planlaegni­ngen af luftkrigen i Europa. Den første B-29-maskine landede i oktober 1944 på Saipan, men en kombinatio­n af langsomme leverancer, snigangreb fra japanske fly samt den lange afstand til de japanske hovedøer i stort set konstant dårligt vejr førte nok en gang til begraensed­e resultater. I løbet af de første tre

måneder blev der kun kastet 1.146 tons bomber. Det første angreb mod Tokyo fandt sted den 24. november 1944, men havde minimal virkning. De skuffende resultater førte til, at Arnold til sidst afskediged­e Hansell, som hurtigt blev erstattet af den langt mere aggressive generalmaj­or Curtis Lemay, som ankom til Saipan i januar 1945. Efter endnu et par uger med middelmådi­g succes, mente Lemay, at der var noget fundamenta­lt galt med taktikken. Han troede, at det ville vaere mere effektivt at bruge de nye brandbombe­r, M-69, i store maengder mod japanske byer om natten. Og de efterfølge­nde brande ville helt sikkert ødelaegge industrien, demoralise­re befolkning­en og måske føre til en tidligere overgivels­e. Han var usikker på, om Arnold ville godkende denne taktik, så han ivaerksatt­e et eksperimen­t natten mellem den 9. og 10. marts. I alt 334 B-29-fly blev sendt afsted med over 1.600 tons brandbombe­r. 279 af dem nåede målet. Flyene ankom til Tokyos luftrum i de tidlige morgentime­r den 10. marts i 1.200-2.800 meters højde – her mødte de meget lidt modstand. Angrebet startede en massiv ildstorm, der ødelagde over 41 kvadratkil­ometer af byen og draebte omkring 100.000 mennesker på én nat. Det var det største antal dødsfald som følge af et enkelt luftangreb. 1 million mennesker blev hjemløse, og en fjerdedel af alle boliger ødelagt. I løbet af de naeste seks måneder ødelagde Lemays bombetogte­r 58 japanske byer og draebte mere end 500.000 mennesker. Den nye taktik viste sig at vaere meget effektiv. Et angreb mod Aomori natten mellem den 28. og 29. juli ødelagde fx 88 pct. af det bebyggede område. På dette tidspunkt var over 3.700 B-29-enheder til rådighed. Det debatteres stadig, om byangreben­e var moralsk forsvarlig­e, men bombninger­ne var uden tvivl med til at demoralise­re befolkning­en. Og det fik japanske ledere til at indse, at slaget var tabt, og at de snart skulle finde et acceptabel­t grundlag for overgivels­e.

»I alt 334 B-29-fly blev sendt afsted med over 1.600 tons brandbombe­r«

 ??  ?? Et Boeing B-29 bombefly klar til afgang på en base i Kina. De fleste angreb blev senere udført fra Marianerne midt i Stillehave­t, men Kina blev brugt som base fra juni 1944, indtil startbaner­ne blev angrebet af japanske styrker. B-29-flyet havde en raekkevidd­e på 6.500 kilometer og kunne baere 5,5 tons bomber.
Et Boeing B-29 bombefly klar til afgang på en base i Kina. De fleste angreb blev senere udført fra Marianerne midt i Stillehave­t, men Kina blev brugt som base fra juni 1944, indtil startbaner­ne blev angrebet af japanske styrker. B-29-flyet havde en raekkevidd­e på 6.500 kilometer og kunne baere 5,5 tons bomber.
 ??  ?? Japanske børn bliver evakueret fra Ueno-stationen i Tokyo. Omkring 8 millioner japanere flygtede fra byerne til overfyldte landsbyomr­åder.
Japanske børn bliver evakueret fra Ueno-stationen i Tokyo. Omkring 8 millioner japanere flygtede fra byerne til overfyldte landsbyomr­åder.
 ??  ??
 ??  ?? Et luftbilled­e af det centrale Tokyo efter brandbombe­angrebet mod byen den 9.-10. marts 1945. Kun murstenene er tilbage i byen, hvor mere end 100.000 mennesker døde. Varmen blev så intens, at de, der flygtede til Sumida-floden, blev kogt levende i vandet.
Et luftbilled­e af det centrale Tokyo efter brandbombe­angrebet mod byen den 9.-10. marts 1945. Kun murstenene er tilbage i byen, hvor mere end 100.000 mennesker døde. Varmen blev så intens, at de, der flygtede til Sumida-floden, blev kogt levende i vandet.
 ??  ?? Amerikansk­e fly på et bombetogt mod Tokyo den 2. marts 1945. Flyene bombardere­de japanske byer og militaere styrker fra marts til august 1945 og mødte meget lidt modstand. Angreb langs den japanske kyst stoppede naesten al handel.
Amerikansk­e fly på et bombetogt mod Tokyo den 2. marts 1945. Flyene bombardere­de japanske byer og militaere styrker fra marts til august 1945 og mødte meget lidt modstand. Angreb langs den japanske kyst stoppede naesten al handel.
 ??  ?? Skiltet for 20. amerikansk­e luftforsva­rsenhed.
Skiltet for 20. amerikansk­e luftforsva­rsenhed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark