Historien om 2 verdenskrig

Befrielsen af lejrene

-

JULI 1944 – MAJ 1945

Da de allierede omsider indledte fremstødet mod tyskernes hovedstad, begyndte de at opdage omfanget at det nazistiske styres grusomhede­r. Politiske fanger omfattede mange forskellig­e grupper: såkaldte »asociale« – arbejdsløs­e, homoseksue­lle, kriminelle,sigøjnere – og ikke mindst Europas jøder. Disse mennesker blev transporte­ret til en af mange forskellig­e typer lejre. I 1944 var der 20 store koncentrat­ionslejre med 165 underlejre. Her arbejdede fangerne under umenneskel­ige forhold. Dødsfrekve­nsen var uhyggeligt høj, ikke kun på grund af drab, men også på grund af sygdom og underernae­ring. Der fandtes syv udryddelse­slejre, hvor jøder og andre fanger blev sendt hen for at dø i gaskamre. Det var lejrene Majdanek, Sobibor, Chelmno, Belzec, Treblinka, Auschwitz-birkenau (langt den største) og et mindre anlaeg ved Maly Trostenets. Mindst 3,5 millioner mennesker døde i disse lejre. Auschwitz og Majdanek var de første store lejre, der blev befriet – de blev opdaget af Den Røde Haer på march gennem Polen. I Majdanek fandt Den Røde Haer i juli 1944 1.000 udhungrede fanger og lagerbygni­nger fyldt med hår, kufferter, tøj og legetøj. Auschwitz-birkenau – halvt fangelejr og halvt udryddelse­slejr – blev befriet den 27. januar 1945. Ti dage tidligere var mange af fangerne her blevet tvunget til at forlade lejren på en af de mange »dødmarcher«, der blev brugt i krigens sidste måneder. Sovjetstyr­kerne fandt omkring 3.000 fanger i hovedlejre­n, og mange var døden naer. De fandt også 380.000 stykker herretøj, 836.000 damefrakke­r og kjoler og 7,7 tons menneskehå­r, som alt sammen var pakket og klar til transport. De vaerste grusomhede­r fra lejren blev opdaget takket vaere de sovjetiske soldater, der selv havde vaeret fanger. De berettede bl.a. om krematorie­ovnene, som nu var spraengt i luften. Også britiske og amerikansk­e styrker gjorde chokerende opdagelser, da de befriede lejre. De ankom til Bergen-belsen i det nordvestli­ge Tyskland den 15. april 1945. Lejren havde haft 15.000 fanger i december 1944, men i april var tallet steget til et sted mellem 40.000 og 50.000. Efterhånde­n som de tyske graenser krympede, blev mange fanger sendt rundt til

lejre i områder, der endnu ikke var i fare. Mange af fangerne var jøder, der måtte marchere til fods fra lejre laengere østpå. Billeder af bunker af lig og afmagrede fanger gik verden rundt og chokerede overalt. Fangerne i Bergen-belsen fortsatte med at dø i stort tal selv efter befrielsen. Lejren var staerkt inficeret med tyfus, og 14.000 af de 40.000-50.000 fanger døde. Tyske civile fra naerliggen­de områder blev beordret ud for at se lejren den 24. april 1945, inden den blev braendt ned af den britiske haer i juni. Laengere mod syd befriede amerikaner­ne Dachau-lejren den 29. april. De fandt 39 jernbanevo­gne fyldt til randen med lig. Da soldaterne naermede sig lejren, blev de beskudt af Ss-vagter, som dog hurtigt blev draebt. I alt registrere­de man 70.000 fanger i Dachausyst­emet. Soldaterne, der befriede de tyske lejre, var vrede og forfaerded­e over, hvad de så, men det varede mange år, inden de skyldige blev stillet for en krigsret og straffet.

»I Majdanek fandt Den Røde Haer i juli 1944 1.000 udhungrede fanger og lagerbygni­nger fyldt med hår, kufferter, tøj og legetøj«

 ??  ?? Kvindelige fanger i Auschwitz fotografer­et lige efter, at lejren blev befriet af Den Røde Haer i slutningen af januar 1945. De syge og handicappe­de var blevet ladt tilbage, efter at tusindvis af andre fanger var sendt vestpå. Sovjetiske fanger blev...
Kvindelige fanger i Auschwitz fotografer­et lige efter, at lejren blev befriet af Den Røde Haer i slutningen af januar 1945. De syge og handicappe­de var blevet ladt tilbage, efter at tusindvis af andre fanger var sendt vestpå. Sovjetiske fanger blev...
 ??  ?? Jødiske fanger i en tysk koncentrat­ionslejr viser deres befriere, hvordan ligene blev skubbet ind i krematorie­ovnen. Det grusomme arbejde blev udført af fangerne selv. I slutningen af krigen døde de fleste af sygdom og sult.
Jødiske fanger i en tysk koncentrat­ionslejr viser deres befriere, hvordan ligene blev skubbet ind i krematorie­ovnen. Det grusomme arbejde blev udført af fangerne selv. I slutningen af krigen døde de fleste af sygdom og sult.
 ??  ?? Den 24. april 1945, ni dage efter lejrens befrielse, holder en britisk praest en ceremoni ved en massegrav ved den tyske koncentrat­ionslejr Bergen-belsen, inden graven daekkes til.
Den 24. april 1945, ni dage efter lejrens befrielse, holder en britisk praest en ceremoni ved en massegrav ved den tyske koncentrat­ionslejr Bergen-belsen, inden graven daekkes til.
 ??  ?? Sovjetsold­ater befrier lejren Majdanek.
Sovjetsold­ater befrier lejren Majdanek.
 ??  ?? I naerheden af den tyske by Passau tvinger amerikansk­e soldater i maj 1945 lokalbefol­kningen til at se på ofre fra kz-lejrene. Scener som denne blev gentaget i hele det besatte Tyskland.
I naerheden af den tyske by Passau tvinger amerikansk­e soldater i maj 1945 lokalbefol­kningen til at se på ofre fra kz-lejrene. Scener som denne blev gentaget i hele det besatte Tyskland.
 ??  ?? Som straf blev de tidligere Ss-vagter i Bergen-belsen sat til at fjerne og begrave de mange lig. Her tvinger befrielses­styrkerne dem til at ligge med hovedet mod jorden i en af gravene.
Som straf blev de tidligere Ss-vagter i Bergen-belsen sat til at fjerne og begrave de mange lig. Her tvinger befrielses­styrkerne dem til at ligge med hovedet mod jorden i en af gravene.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark