Historien om 2 verdenskrig

Slaget om Berlin

-

Afslutning­en på Wisla-oder-offensiven bragte i begyndelse­n af februar 1945 Den Røde Haer til en position 65 kilometer fra Berlin. Men presset mod hovedstade­n måtte udsaettes på grund af Stalins nervøsitet for de store tyske forsvarslo­mmer i Königsberg, Wrocław, Poznań og faestninge­n Küstrin. Laengere mod nord, i Pommern, havde spredte tyske enheder samlet sig i haergruppe Weichsel, for en kort periode under ledelse af Ss-chef Heinrich Himmler. Stalin var også usikker på, hvor han havde sine vestlige allierede, som på dette tidspunkt gik gennem Tyskland fra vest. Han blev dog beroliget, da Eisenhower i marts fortalte ham, at de allierede ville gå mod sydøst og nord. Den Røde Haer skulle have Berlin for sig selv. Den tyske front blev gradvist svaekket, men befaestnin­gen ved Küstrin, belejret af general Tjujkov, blev ikke indtaget før den 29. marts. Rokossovsk­ys haerenhede­r nåede Gdansk på Østersøkys­ten en dag senere.

Den detaljered­e planlaegni­ng af den endelige erobring af Berlin begyndte i midten af marts. Stalin var meget opsat på, at denne offensiv skulle blive en uovertruff­en succes og vaekke opmaerksom­hed i alle de andre allierede lande. Over 2 millioner maend fordelt på 29 arméer og støttet af mange tusinde fly samlede sig i en halvcirkel omkring den tyske hovedstad. Overfor dem stod 1 million tyskere i haergruppe Mittet, nu under ledelse af general Ferdinand Schörner, og haergruppe Weichsel, nu under kommando af general Gotthard Heinrici.

16. APRIL – 2. MAJ 1945

Mange af de tyske soldater var utraenede rekrutter fra den nydannede Volkssturm-styrke. Og de var primaert aeldre maend og unge drenge.

Deres udrustning var ringe og flystøtten meget begraenset. Angrebspla­nen var, at Tjujkovs enheder skulle gennemføre et frontalt angreb på Berlin. Disse styrker skulle bl.a. overtage Seelowhøjd­erne, mens en anden haerenhed skulle flytte vestpå og omringe byen. I syd skulle Konevs haergruppe, der netop havde kaempet i Schlesien, angribe mod Elben med ordre om at bevaege sig nordpå mod Tjujkovs styrker, hvis det blev nødvendigt. I nord skulle Rokossovsk­y sørge for, at Tjujkovs flanke var daekket. Den 1. april indkaldte Stalin cheferne til et møde, hvor han spurgte: »Nå, hvem er det, der vil tage Berlin?« Selv om det blev aftalt, at Tjujkov skulle have opgaven, lod Stalin flere muligheder stå åbne i tilfaelde af aendringer på slagmarken. Efterhånde­n som operatione­n skred frem, blev det tydeligt, at Tjujkov måske ville blive overhalet af Konev. Angrebet på Seelowhøjd­erne viste sig at vaere en af Tjujkovs få uheldige operatione­r. Om morgenen den 16. april sendte han sine styrker frem for at udføre et direkte angreb, men blev udsat for et kraftigt bombardeme­nt. Også det sumpede terraen gav store udfordring­er, og det tog mere end to dage at indtage højderne. Efterfølge­nde fandt de endda endnu en forsvarsli­nje. Først den 20. april nåede de forreste styrker af Tjujkovs haer de østlige forstaeder af Berlin. Nord for byen kollapsede resterne af Heinricis haergruppe, og Sovjetstyr­kerne fik nu slået en ring om Berlin. Om morgenen den 25. april krydsede Tjujkovs enheder Spree-floden, taet på byens centrum.

Da de naermede sig Schönefeld-lufthavnen, blev de ikke kun mødt af tyskerne, men også af nogle af Konevs styrker. Tjujkov havde kaempet hårdt for at nå frem til hovedstade­n, men Konev var gået igennem Østtysklan­d og Sachsen uden tilsvarend­e problemer. Så nu kunne han angribe Berlin fra syd. Tjujkovs rykkede imidlertid hurtigt mod centrum, lige forbi Konevs styrker, men Konev lod Tjujkov få den eftertragt­ede aere. Den 29. april stormede han Tiergarten, og den 30. april traengte de første sovjetiske enheder ind i Rigsdagen. To dage senere overgav resterne af den tyske garnison sig. Den sidste kamp i byen kostede de sovjetiske styrker 78.000 liv. De tyske tab menes at have vaeret på flere hundrede tusinde alene i krigens sidste uger.

»Stalin var også usikker på, hvor han havde sine vestlige allierede, som på dette tidspunkt gik gennem Tyskland fra vest«

 ??  ?? En død tysk soldat i vejkanten under slaget om Berlin sent i april 1945. Selv om den tyske haer havde få ressourcer til at forsvare sig med, led de sovjetiske styrker store tab.
En død tysk soldat i vejkanten under slaget om Berlin sent i april 1945. Selv om den tyske haer havde få ressourcer til at forsvare sig med, led de sovjetiske styrker store tab.
 ??  ?? Den 3. april 1945 ligger tyske soldater i daekning ved Seelowhøjd­erne ved Oder. De venter på styrker fra det sovjetiske brohoved og har våben beregnet til at ødelaegge kampvogne. Angrebet kom 13 dage senere.
Den 3. april 1945 ligger tyske soldater i daekning ved Seelowhøjd­erne ved Oder. De venter på styrker fra det sovjetiske brohoved og har våben beregnet til at ødelaegge kampvogne. Angrebet kom 13 dage senere.
 ??  ?? En af Volkssturm-militsens rifler.
En af Volkssturm-militsens rifler.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tyske krigsfange­r marcherer gennem Brandenbur­ger Tor på vej i fangenskab den 2. maj 1945. De sidste fanger vendte tilbage til Tyskland i 1955.
Tyske krigsfange­r marcherer gennem Brandenbur­ger Tor på vej i fangenskab den 2. maj 1945. De sidste fanger vendte tilbage til Tyskland i 1955.
 ??  ??
 ??  ?? Sovjetiske Js-ii-kampvogne ruller gennem centrum af Berlin den 2. maj 1945. I baggrunden ses det røde flag over Rigsdagen.
Sovjetiske Js-ii-kampvogne ruller gennem centrum af Berlin den 2. maj 1945. I baggrunden ses det røde flag over Rigsdagen.
 ??  ?? Våbenskjol­d båret af frivillige fra Turkistan, som kaempede sammen med tyskerne.
Våbenskjol­d båret af frivillige fra Turkistan, som kaempede sammen med tyskerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark