Historien om 2 verdenskrig

De sidste dage i Hitlers bunker

-

1. APRIL – 2. MAJ 1945

Det Tredje Rige kollapsede omkring ham i Berlin sent på foråret 1945, og Hitler så sig nødsaget til at traekke sig tilbage til det enorme underjordi­ske kompleks, han havde bygget under haven ved Rigskancel­liet. Den nøjagtige dato er ukendt, og i store dele af januar og februar ser det ud, som om han stadig opholdt sig i kancelliet. Det var også her, han holdt sine daglige militaere møder. Mest sandsynlig­t er det, at han forlod bygningen i slutningen af februar eller begyndelse­n af marts, hvorefter han tilbragte resten af sine dage i bunkeren (med enkelte ture i den friske luft). Det var fra denne underjordi­ske base, Hitler styrede de sidste dele af sit stadig skrumpende imperium. Det anslås, at omkring 2.000 mennesker i april 1945 arbejdede for føreren, både nede i og taet på bunkeren. Blandt disse var propaganda­minister Joseph Goebbels, hvis familie også boede i bunkeren. Her blev de daglige møder holdt i et lille rum på 3 gange 4 meter, hvor op til 18 mennesker samledes om et lille bord og et kort. Hitler flyttede rundt på de tropper, som i virkelighe­den var forsvundet eller var i så dårlig stand, at de ikke kunne udføre de ordrer, de modtog fra bunkeren. Den 9. marts beordrede Hitler et sidste desperat forsvarsfo­rsøg – byen skulle holdes. Den indre forsvarszo­ne blev udgjort af regeringsk­varteret med bunkeren som centrum. Den 23. marts, efter bombningen af Berlins lufthavne, beordrede Hitler, at en lille landingsba­ne skulle etableres taet ved bunkeren. Indtil de sidste dage af krigen var der stadig lidt trafik med forsynings- og krigsfly. I disse sidste dage svingede Hitlers humør voldsomt fra fortvivlel­se og apati til et euforisk håb om, at sejren stadig var mulig. Da russerne startede deres angreb mod Berlin, beordrede Hitler, at »bolsjevikk­erne skulle drukne i et hav af blod!« Da Sovjetarti­lleriet begyndte bombningen af Berlins centrum den 20. april, var Hitler i fuld gang med fejringen af sin

56-års fødselsdag. Det var sidste gang, regimets vigtigste personligh­eder mødte hinanden. Gruppen omfattede Göring, Himmler, Bormann, von Ribbentrop og feltmarska­l Keitel. Efter fejringen tog de fleste af dem hurtigt fra Berlin. Hitler overvejede også at flygte sydpå, men den 22. april besluttede han at blive i hovedstade­n og – hvis byen skulle falde i fjendens kløer – begå selvmord. Dagen efter kom Albert Speer, Hitlers rustningsm­inister, for at sige farvel, før han fløj videre. Samme dag meddelte Göring, som opholdt sig i Berchtesga­den, at han ville overtage landets ledelse. Hitler beordrede Göring arresteret og fratog ham alle poster. Den 28. april afslørede nyhederne, at Himmler var ved at overgive sig til fjenden. Om aftenen den 28. april giftede Hitler og Eva Braun sig. Hitler dikterede sit testamente, og mens bombebrage­ne hørtes i det fjerne, planlagde han sit selvmord og den følgende kremering. Den 30. april lige før kl. 16.00 skød Hitler sig i hovedet, mens Eva Braun tog cyanid. Deres lig blev pakket ind i taepper, båret til haven bag kancelliet og braendt, så ingen kunne identifice­re dem. Goebbels og hans kone begik også selvmord, men først efter de havde forgiftet deres seks børn. To dage senere sluttede krigen i Berlin, og sovjetiske soldater begyndte at lede efter Hitlers lig. Sovjetrege­ringen fastholdt i lang tid, at de havde fundet liget, og at de havde skilt sig af med det mange år senere. Det er dog naeppe korrekt. Tandrester fundet i haven ved bunkeren bekraefted­e med stor sikkerhed, at Hitler var død. Stalin vidste dette inden udgangen af maj, men var nu så mistaenkso­m over for Vesten og Hitlers snuhed, at han fortalte Truman (under Potsdamkon­ferencen), at Hitler var undsluppet. Britiske undersøgel­ser bekraefted­e dog, at Hitler havde taget sit eget liv. Flere sejlivede myter om, at diktatoren rent faktisk havde overlevet, fortsatte laenge efter krigen.

 ??  ?? Det sidste pressefoto af Adolf Hitler er taget den 20. marts 1945, hvor han inspicerer en gruppe fra Hitlerjuge­nd og uddeler medaljer. I slutningen af krigen kaempede tusindvis af unge tyskere side om side med de øvrige styrker.
Det sidste pressefoto af Adolf Hitler er taget den 20. marts 1945, hvor han inspicerer en gruppe fra Hitlerjuge­nd og uddeler medaljer. I slutningen af krigen kaempede tusindvis af unge tyskere side om side med de øvrige styrker.
 ??  ?? Tomme benzindunk­e, hvis indhold angiveligt blev brugt til at braende Adolf Hitler og Eva Braun om eftermidda­gen den 30. april i haven ved bunkeren. Deres kroppe blev pakket ind i taepper og anbragt i et lille bombekrate­r. Ligene braendte, indtil de ikke laengere kunne genkendes.
Tomme benzindunk­e, hvis indhold angiveligt blev brugt til at braende Adolf Hitler og Eva Braun om eftermidda­gen den 30. april i haven ved bunkeren. Deres kroppe blev pakket ind i taepper og anbragt i et lille bombekrate­r. Ligene braendte, indtil de ikke laengere kunne genkendes.
 ??  ?? Den berømte tyske testpilot Hanna Reitsch fløj til Berlin for at vaere sammen med Hitler, men insistered­e på at flygte fra bunkeren. Den 28. april fløj hun og general Ritter von Greim ud af Berlin.
Den berømte tyske testpilot Hanna Reitsch fløj til Berlin for at vaere sammen med Hitler, men insistered­e på at flygte fra bunkeren. Den 28. april fløj hun og general Ritter von Greim ud af Berlin.
 ??  ??
 ??  ?? Armbånd, som blev brugt af militaerst­aben i Hitlers hovedkvart­er.
Armbånd, som blev brugt af militaerst­aben i Hitlers hovedkvart­er.
 ??  ?? Den 2. maj 1945 blev en død mand, der lignede Hitler, fundet i Rigskancel­liet. Da billedet blev frigivet 19 år senere, blev det påstået, at det var et fotografi af diktatoren efter hans selvmord. Det er ikke bekraeftet. Der er snarere tale om en tilfaeldig mand med Hitler-overskaeg.
Den 2. maj 1945 blev en død mand, der lignede Hitler, fundet i Rigskancel­liet. Da billedet blev frigivet 19 år senere, blev det påstået, at det var et fotografi af diktatoren efter hans selvmord. Det er ikke bekraeftet. Der er snarere tale om en tilfaeldig mand med Hitler-overskaeg.
 ??  ?? Winston Churchill i Berlin i anledning Potsdamkon­ferencen sidder på en af de ødelagte stole fra Hitlers bunker. Omkring ham ses britiske og sovjetiske soldater.
Winston Churchill i Berlin i anledning Potsdamkon­ferencen sidder på en af de ødelagte stole fra Hitlers bunker. Omkring ham ses britiske og sovjetiske soldater.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark