Illustreret Videnskab (Denmark)

Vores idéer og held har klaret alle katastrofe­r

-

Illustrere­t Videnskab er ikke noget alarmistis­k medie, selvom vi af og til beskriver voldsomme og katastrofa­le faenomener som vulkanudbr­ud og meteorneds­lag samt de udfordring­er, som klimaforan­dringerne byder os.

I naervaeren­de magasin kan du laese en sådan ret alvorlig og fortvivlen­de historie om de forhold, der er ved at få Antarktis til at svinde voldsomt ind. Varmt vand saetter en uheldig spiral i gang ved at undergrave de yderste islag, så gletsjere og ishylder potentielt styrter i havet med risiko for store havstignin­ger – også i vores del af verden – til følge.

For at undgå katastrofe­n er det med en idé – som forskerne godt nok selv beskriver som “absurd” – blevet foreslået at fodre iskappen med enorme maengder kunstsne fra en haer af snekanoner drevet af strøm fra store havmøllepa­rker.

Selvom der er nok at vaere bekymret over, må vi opretholde troen på, at sund fornuft og forskernes fantasi i sidste ende vinder og sikrer vores fremtid – Et traek og en evne, der i øvrigt tilsynelad­ende altid har kendetegne­t vores art.

I artiklen på side 2027 kan du laese om, hvordan vores forfaedre i løbet af den seneste omkring en million år har gennemleve­t flere katastrofe­r, som reelt har truet vores arts eksistens, men som vi hver gang har overlevet og er kommet styrket ud af på den anden side.

Hidtil har vores held og idéer med andre ord vaeret staerkere end katastrofe­rne.

“Vi er bedst i modvind”, hedder artiklen, og lad os håbe, at det fortsat forholder sig sådan, for det kunne vi desvaerre godt få brug for at bevise endnu en gang.

 ?? ?? Jonas Rathje
Jonas Rathje
 ?? ?? ⁄ chefredakt­ør
⁄ chefredakt­ør

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark