Jyllands-Posten Søndag

Et klassisk forsøg

-

Den senere tids intense optagethed af, hvad danskhed vil sige, er et klassisk forsøg på at dreje diskussion­en bort fra det centrale i sagen, nemlig selve årsagen til diskussion­en eller med andre ord indvandrin­gen i Danmark af en mentalitet og en kultur, der er fremmed for alt dansk.

Danskere har en klar fornemmels­e af, hvad det vil sig at være dansk. Det behøver ikke dissekeres og sættes på klare formler, for den slags er kun egnet til at sætte kunstige skel imellem os. Men det er formentlig også netop hensigten hos dem, der har iværksat diskussion­en.

Der findes visse ting, som er så svært håndgribel­ige, at en verbaliser­ing af dem let risikerer at ende i begrebsfor­virring og definition­sstrid. Det gælder ikke kun begrebet danskhed, men også f.eks. forældres kærlighed til deres børn eller mystikeres oplevelser.

Det eneste gode, en diskussion om hvad det vil sige at være dansk, kan medføre, er en bevidstgør­else om, at vi trods alt er danske.

Dertil og ikke længere. En fortsat kulegravni­ng af begrebet tjener kun til at dreje diskussion bort fra det egentlige, nemlig om hvad der absolut ikke er dansk. En diskussion af, hvad der ikke er dansk, kan tilmed udgøre en vejledning for dem, der klynger sig til deres medbragte forestilli­nger og normer. Axel Artke erhvervsps­ykolog, formand for Grundlovsf­oreningen Dansk Kultur Musholmvej 21, Korsør

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark