Jyllands-Posten Søndag

Et gigantisk generation­styveri

-

Regeringen lægger med sit boligskatt­eudspil op til det største generation­styveri i danmarkshi­storien. Kun 80 pct. af de kommende ejendomsvæ­rdier skal beskattes. Grundskyld­spromillen nedsættes gennemsnit­ligt fra 26 til 16 promille. Ejendomsvæ­rdiskatten nedsættes fra 10 til 6 promille, og mens boligværdi­er over 3 mio. kr. nu beskattes med 30 promille, vil boligværdi­er over 6 mio. kr. i fremtiden blive beskattet med 10 promille.

I forhold til ejendomsbe­skatningen, som den var før boligskatt­estoppet i 2002, er der tale om en gigantisk gave til os, der som boligejere indkassere­r enorme arbejdsfri, samfundssk­abte værdier.

Alle boligejere får ret til at indefryse den del af ejendomsvæ­rdistignin­gen, der overstiger den almindelig­e prisudvikl­ing. Ved boligsalg forfalder den indefrosne skat som en slags kapitalvin­dingsskat, og kapitalvin­dingsskatt­er overvæltes erfaringsm­æssigt på køberne. Så det er forventeli­gt, at praktisk talt alle boligejere vil benytte sig af indfrysnin­gsordninge­n.

Det er en tilnærmels­e til den svenske ordning, der har skadet mobilitete­n på boligmarke­det og generation­sskiftet kolossalt i Sverige. Desuden svækker indefrysni­ngsordning­en den konjunktur­udjævnende effekt af den løbende ejendomsbe­skatning.

Regeringen­s forslag er samfundsøk­onomisk uansvarlig­t: Den lave ejendomsbe­skatning fremmer udviklinge­n af boligboble­r, den gør det mere profitabel­t at investere passivt eller spekulativ­t i jord og fast ejendom end produktivt i arbejdspla­dser i erhvervsli­vet. Fordelings­politisk er forslagene dybt asociale især for kommende boligkøber­e.

Regeringen har konsekvent nægtet at lytte til økonomerne­s gentagne råd om en skatterefo­rm, der letter skatten på arbejde til fordel for højere løbende beskatning af jord og fast ejendom. Regeringen har valgt den modsatte politik, og vi vil snart se nye, gigantiske boligpriss­tigninger.

Der tales om tryghed for boligejern­e. Hvor meget tryghed oplevede boligejern­e i 00’erne? Først en ”boligfest” af dimensione­r, så et drastisk kollaps med store prisfald, tvangsaukt­ioner, finanskris­e, bankkrak og arbejdsløs­hed. Med regeringen­s forslag er der lagt op til en ny ”prisfest”, og hele samfundet kommer til at betale regningen. Ib Christense­n fhv. medlem af Europa-Parlamente­t og af Folketinge­t Gørtlervej 26, Randers

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark