Jyllands-Posten Søndag

Grundvand og vildfarels­e

-

I JP 22/3 skriver direktør Morten Højer og områdedire­ktør Niels Peter Nørring, Landbrug og Fødevarer, at dansk grundvand har det godt, men befolkning­en og EU-myndighede­rne er i en vildfarels­e.

Det er jo skønt, at folk, som ikke er efterladt i en vildfarels­e, ytrer sig, så vi vildfarne kan blive reddet.

De to direktører skriver, at »det er bydende nødvendigt, at grundvande­ts tilstand vurderes efter ensartede metoder«. Heri er jeg enig, og det gælder både målinger i tid og i rum.

Da de målinger, som direktører­ne refererer til, formentlig er fra boringer, hvor der foretages grundvands­indvinding, er det jo forståelig­t, at grundvands­kvaliteten ser ud til at være blevet bedre – boringer lukket på grund af forurening (med kvælstof) er ikke længere med i statistikk­en. Og så fås et resultat, at grundvands­kvaliteten er blevet bedre. Altså den manglede ensartethe­d ved grundvands­overvågnin­g kan bruges til at få det til at se ud, som om grundvands­kvaliteten er blevet bedre.

I øvrigt er den øgede kvælstofbe­lastning af miljøet flere år om at nå ned til grundvande­t, så det er for tidligt at konkludere, at landbrugsp­akken ikke har en negativ indflydels­e på grundvands­kvaliteten.

Da de to direktører skriver, at EU-myndighede­rne er i vildfarels­e, er det vel ikke fornuftigt, at Danmark skal følge EU’s vandrammed­irektiv, men det ville være bedre, om de vildfarne EU-myndighede­r fulgte de danske grænseværd­ier for indhold

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark