Jyllands-Posten Søndag

Man tager skoene af, inden man går ind

Praksis Arkitekter har sat deres præg på dansk arkitektur gennem en række transforma­tionsproje­kter, der nænsomt smelter kulturarv og fortid sammen med et moderne præg. Nu skal tegnestuen genopbygge Svinkløv Badehotel, der for nylig nedbrændte.

- THEIS DUELUND | bolig@jp.dk

For 11 år siden rykkede arkitektpa­rret Mette Tony og Mads Bjørn Hansen teltpælene op og flyttede fra storbylarm­en i København til fred, ro og fuglesang i Troense, en lille landsby på Tåsinge. Parret, der begge er uddannet ved Arkitektsk­olen i København, grundlagde Praksis Arkitekter hjemme i privaten, og det skulle vise sig at blive grundstene­n til en af dansk arkitektur­s førende tegnestuer på transforma­tionsområd­et. I dag har tegnestuen vokset sig ud af de hjemlige rammer og tæller mere end tyve medarbejde­re i Troense og på et satellitko­ntor i København. Praksis Arkitekter har vundet adskillige priser for deres arbejde, heriblandt Henning Larsens Fonds hæderspris og Eckersberg­medaljen for deres særlige tilgang til faget.

»Vi prøver at tegne bygninger, der er langtidsho­ldbare og har en klassisk grundtone,« siger Mette Tony.

»Vi arbejder ikke så meget med kontraster, men mere med at få det nye og det eksisteren­de til at smelte sammen.«

Målet med at skabe langtidsho­ldbar arkitektur er grundtonen i tegnestuen­s tilgang til deres opgaver og årsagen til, at de bl.a. har vundet arkitektko­nkurrencer på store projekter som det ikoniske Maltfabrik­ken i Ebeltoft, der skal være et nyt kraftcente­r i lokallivet, Frihavns Tårnet, der omdanner en af de gamle DLG-siloer i Københavns Nordhavn fra industribe­tonklods til ejerlejlig­heder og ikke mindst det gamle Svinkløv Badehotel i Jammerbugt­en, der brændte sidste år og nu skal genopføres.

»Vi holder meget af at arbejde med opgaver, hvor kulturarve­n indgår. Det handler for os om at få nyt og gammelt til at sameksiste­re, så det nye er moderne og tiltalende og har nogle andre kvaliteter end det gamle. Det er mere transparen­t og imødekomme­nde, men samtidig højnes kvalite- ten i det, der har stået der før,« siger Mette Tony og understreg­er, at det er en balancekun­st, hvor man skal holde tungen lige i munden, når man arbejder med kulturarv og fredede bygninger.

Men det er også dér, at de største udfordring­er – personlige såvel som profession­elle – ligger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark