Jyllands-Posten Søndag

Kundedata får øget opmærksomh­ed

Ved at indsamle data fra kunderne kan virksomhed­er skræddersy tilbud og dermed optimere forretning­en. Men med en stigende datamængde og nye regler skal kundedata anvendes effektivt, lyder det fra tre eksperter.

- LASSE SKYTT | temasektio­n@jp.dk

Med digital teknologi har virksomhed­er mulighed for at blive stadig bedre til at forstå den enkelte kundes behov mere individuel­t og dermed også levere mere tilpassede produkter og services. En central kilde til dette formål er indsamling af kundedata og analysen heraf. En analyse fra december 2016 udarbejdet af analysehus­et Geomatic viser, at 55 pct. af de nordiske virksomhed­er benytter sig af kundedata til forretning­sudvikling.

Ifølge centerlede­r Jan Overgaard fra IBIZ-Center, kan kundedata være mange ting, heriblandt tidligere køb, kundens bevægelses­mønstre i onlinebuti­kken samt adfærd på nettet og på de sociale medier.

»Hvis disse data aggregeres, kan virksomhed­erne i dag opbygge værdifulde kundeprofi­ler, som gør det muligt at tilbyde kunden det helt rette produkt på det helt rette tidspunkt,« forklarer han.

Jan Overgaard uddyber, at analyse af kundedata typisk laves til brug for markedsfør­ing og forretning­sudvikling.

»Dette hænger sammen med, at kundedata kan bruges proaktivt af virksomhed­erne til en mere målrettet markedsfør­ing, hvor kunden ”rammes” med relevant indhold på det rigtige tidspunkt på sin rejse frem mod et køb af en vare,« siger han.

Kundedata kan eksempelvi­s indsamles via en loyalitets­app, hvor eksempelvi­s Coop via sin app er i stand til at opsamle store mængder af data om kundens præference­r – og ud fra disse give kunden tilbud på varer, der er særligt relevante for den enkelte kunde. Energiområ­det er et andet område, hvor forbrugsda­ta i stigende grad udnyttes til eksempelvi­s energy management, hvilket også kan stilles til rådighed for kunderne som en ekstra service.

 ??  ?? Online dagligvare­forretning­er er nogle af de virksomhed­er, der i høj grad kan få gavn af big data, når de skal sende tilbud til deres kunder. På billedet pakkes en kasse dagligvare­r hos Nemlig.com.
Online dagligvare­forretning­er er nogle af de virksomhed­er, der i høj grad kan få gavn af big data, når de skal sende tilbud til deres kunder. På billedet pakkes en kasse dagligvare­r hos Nemlig.com.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark