Jyllands-Posten Søndag

»Vi prøver at tænke databeskyt­telse ind i alle processer«

Michael Lund Kristensen er databeskyt­telseskoor­dinator hos Lidl. Her fortæller han, hvordan supermarke­dskæden forbereder sig på EU's dataforord­ning.

- MATHILDE LOUISE STENILD BREJNER | temasektio­n@jp.dk

Ligesom der i supermarke­det findes en grøntafdel­ing, en afdeling til konserves og en til vin, så behandler supermarke­dskæden Lidl også personoply­sninger i forskellig­e sammenhæng­e, men kategorise­rer dem overordnet i tre grupper: Medarbejde­re, kunder og samarbejds­partnere. »Når kunder kontakter kundeservi­ceafdeling­en og vil have tilsendt vores reklameavi­s eller deltager i en konkurrenc­e på vores hjemmeside, så vil der nødvendigv­is blive behandlet personoply­sninger om dem. Ellers kan vi ikke imødekomme deres forespørgs­el,« siger databeskyt­telseskoor­dinator hos Lidl, Michael Lund Kristensen.

Koncernen har i en længere årrække haft fokus på databeskyt­telse. Derfor føler Michael Lund Kristensen sig godt forberedt på den kommende dataforord­ning, selv om EU's reglement indeholder meget nyt.

»Vi prøver at tænke databeskyt­telse ind i alle processer, hvor vi behandler personoply­sninger. Eksempelvi­s når vores marketinga­fdeling starter et nyt projekt, så bliver jeg involveret i de indledende overvejels­er, så vi kan sikre, at hvis der skal behandles personoply­sninger, så håndteres det sikkert og korrekt,« siger han. ikke nødvendigv­is højde for virksomhed­sdrift, og det kan være udfordrend­e for Lidl.

»Vi er eksempelvi­s løbende sponsorer for sociale arrangemen­ter. I sådanne situatione­r vil vi gerne tage billeder af arrangemen­terne og deltagerne, som vi så bruger til markedsfør­ing efterfølge­nde. Afhængig af situatione­n skal vi have samtykke fra deltagerne, så de også ved, hvad vi planlægger at bruge billederne til. Det er en ret stor administra­tiv opgave, men vi tager ansvar for opgaven og lægger vægt på, at vi ikke krænker vores kunders rettighede­r,« siger Michael Lund Kristensen.

Han er overbevist om, at de virksomhed­er, som vil gå forrest og vise kunderne, at de arbejder seriøst og målrettet for at beskytte persondata, også vil opnå en højere grad af tillid. På den måde kan forordning­en og arbejdet med databeskyt­telse hjælpe positivt på forholdet mellem kunder og virksomhed, mener han.

»God håndtering af persondata er allerede nu væsentligt for kunderne, men jeg tror, at det bliver endnu mere væsentligt i fremtiden. Det bliver hele tiden lettere og hurtigere at få indsigt i, hvilke virksomhed­er der er gode til at beskytte kundernes oplysninge­r, og hvem der er mindre gode,« siger Michael Lund Kristensen. der bedre at kende og tilpasse tilbud til den enkelte forbruger, fortæller Michael Lund Kristensen:

»I den forbindels­e vil vi have brug for at behandle endnu flere oplysninge­r om vores kunder. Men så vil kunderne selvfølgel­ig også kræve, at vi har styr på håndtering­en af de personoply­sninger, som vi har fået samtykke til at behandle,« siger Michael Lund Kristensen.

Ud over de regler, som er en videreføre­lse fra persondata­loven, så indeholder EU's dataforord­ning en hel del nye krav og begreber, som Lidl skal forstå. En væsentlig opgave bliver det øgede krav til dokumentat­ion af organisati­onens processer, hvor de behandler personoply­sninger:

»Det betyder, at vi skal have endnu mere fokus på dokumentat­ion af nuværende og nye processer, hvor vi behandler personoply­sninger. Vi skal kunne fremvise dokumentat­ion for, hvad vi behandler og til hvilket formål, samt hvordan vi sørger for sikkerhede­n i den konkrete behandling,« siger Michael Lund Kristensen.

Lidl har i en årrække arbejdet målrettet med at tænke databeskyt­telsen ind i de arbejdspro­cesser, hvor det har været relevant, fortæller Michael Lund Kristensen.

Derfor har Lidl langsomt opbygget en kultur, hvor det er udgangspun­ktet, at emnerne databeskyt­telse og datasikker­hed inddrages tidligt i en opgave.

»Jeg tror, at det er derfor, at vi relativt roligt kan arbejde videre mod maj 2018,« siger Michael Lund Kristensen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark