Jyllands-Posten Søndag

Virksomhed­er søger mod skyen

Et stigende antal virksomhed­er får øjnene op for fordelene med cloud-løsninger, som både kan optimere forretning­en og øge fleksibili­teten. Men der er også faldgruber, som virksomhed­erne helst skal undgå at ryge i, når de flytter hele deres business op i s

- LASSE SKYTT | temasektio­n@jp.dk

Cloud computing er et brandvarmt emne i erhvervsli­vet i disse år. En ny rapport fra McKinsey konkludere­r, at en lang række af verdens største virksomhed­er investerer store summer penge i at optimere deres brug af clouds. Og nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der over de seneste fire år har været en heftig stigning i antallet af danske virksomhed­er, der bruger cloud-løsninger – fra 24 pct. i 2013 til 42 pct. i 2017.

»Cloud computing er en oplagt mulighed for virksomhed­er, der enten ikke har eller ikke ønsker at etablere en it-afdeling og/eller en selvstændi­g serverinst­allation. Dette kan frigøre ressourcer til at fokusere på forretning­en – uagtet, hvad denne forretning måtte omfatte,« forklarer Kirstin Rolver, der er ansvarlig for digitalt erhverv i IT-Branchen.

For 5-10 år siden var det fortrinsvi­s de største virksomhed­er, der brugte ”skyen” – det var primært dem, der havde den tekniske kunnen til at vælge cloud. Det skitserer datalog Jan Neerbek fra Alexandra Institutte­t.

»Senere, måske lidt overrasken­de, fulgte de mindste virksomhed­er med 1-10 ansatte med, og det samme gjorde opstartsvi­rksomheder bredt over mange forretning­sområder. Disse mindre virksomhed­er valgte eller blev ”født med” cloud, specielt i form af de såkaldte Software-as-a-Service (SaaS) cloud-løsninger, der muliggjord­e, at de kunne købe sig til softwarese­rvices, der lå uden for deres egen kerneforre­tningsområ­de. I de senere år har de mellemstor­e virksomhed­er også taget cloud til sig, hvad enten det er til e-mail, Office eller som serverløsn­ing,« forklarer han.

»Virtualise­ring gør det muligt at køre mange brugere på én server på en sådan måde, at alle brugere oplever, at de har adgang til deres helt egen virtuelle server. Det hurtigere netværk i form af internet og den kolossale mængde tilgængeli­ge båndbredde gør det muligt at overføre tunge grafiske 3D-modeller i realtid. Og så har Moores lov (der siger, at kapacitete­n af integrered­e kredse fordobles for hver ca. 18 måneder, red.) givet os adgang til computerkr­aft og lagerplads til brøkdele af de priser, vi så for bare 10 år siden. Sidst, men bestemt ikke mindst, har vi nu forbrugspr­ismodeller på rå cloud-services, som vi også kender det fra elnettet og vandforsyn­ingen, hvor vi principiel­t har adgang til al den beregnings­kraft og lagerplads, vi vil have, og hvor vi kun skal betale for det, der bruges,« forklarer Jan Neerbek.

 ??  ?? Gradvist flere danske virksomhed­er kobler sig op på cloud-baserede løsninger. Ifølge tal fra Danmarks Statistik er antallet af danske virksomhed­er, der bruger skyen, steget fra 24 pct. i 2013 til 42 pct. i 2017. På billedet ses det inderste af et af de...
Gradvist flere danske virksomhed­er kobler sig op på cloud-baserede løsninger. Ifølge tal fra Danmarks Statistik er antallet af danske virksomhed­er, der bruger skyen, steget fra 24 pct. i 2013 til 42 pct. i 2017. På billedet ses det inderste af et af de...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark