Jyllands-Posten Søndag

Køprobleme­r koster medarbejde­re

Business Region Aarhus anslår, at aarhusians­ke virksomhed­er mister adgang til 55.000 arbejdstag­ere, fordi det tager for lang tid at nå frem til centrum fra de regionale nærområder.

- LASSE SKYTT | temasektio­n@jp.dk

Kofanger mod kofanger, trommende fingre på rattene og utålmodige blikke på armbåndsur­et. Det er situatione­n for mange ansatte i aarhusians­ke virksomhed­er, der skal på arbejde i centrum af Aarhus.

Business Region Aarhus anslår, at 430.000 beskæftige­de kan nå det indre af Aarhus inden for en time, når trængslen er lav, mens det er 55.000 færre, når trængslen er på sit højeste.

»Mange borgere kan ikke nå frem til byerne på en time, som ofte angives som smertegræn­sen for pendlingsa­fstand. Trængslen medfører altså et tab, og det kan mærkes flere steder. Det afskærer bl.a. borgere i dele af Kolding-Fredericia-området og ved Viborg fra at nå virksomhed­erne i Aarhus inden for en time,« siger formand for Business Region Aarhus og borgmester i Syddjurs Kommune, Claus Wistoft (V). Homann Jespersen, at trængselsn­iveauet i Danmark er lavt i internatio­nal sammenhæng.

»Ifølge internatio­nal forskning kan trængsel i Danmark ikke siges at være et stort problem i internatio­nal sammenhæng. Men derfor kan danske billister selvfølgel­ig godt føle det sådan. Der skal man nok ind i socialpsyk­ologien for at finde forklaring­er,« siger Per Homann Jespersen.

Og det kunne måske være en yndet løsning blot at udvide motorvejen med et ekstra spor, men det vil ifølge trafikfors­keren ikke hjælpe det store.

»Flere og større motorveje vil typisk have den virkning, at flere vælger at køre i bil på bekostning af kollektiv trafik og cykel, og at flere flytter længere væk fra deres arbejdspla­ds. Det skaber bysprednin­g med det resultat, at afhængighe­den af bilkørsel bliver endnu større. Og trængslen bliver ikke mindre, for den nye vejkapacit­et bliver hurtigt fyldt op igen,« siger Per Homann Jespersen.

 ??  ?? Trængselsp­roblemer i og omkring Aarhus er en udfordring for virksomhed­erne. Her er vi i krydset Viby Torv i retning ud ad Ringvejen.
Trængselsp­roblemer i og omkring Aarhus er en udfordring for virksomhed­erne. Her er vi i krydset Viby Torv i retning ud ad Ringvejen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark