Jyllands-Posten Søndag

Husflid hitter

Ordet "husflid" leder for mange tankerne hen på gråhårede damer i spinlonkjo­ler, men husflid er blevet et hit på landets aftenskole­r, og eleverne ligner langt fra oldemødre.

- KATRINE HJULMANN | temasektio­n@jp.dk

Fra døråbninge­n i FOF’s sylokale i centrum af Odense leder det store, rektangulæ­re rum minderne tilbage til håndarbejd­stimerne i folkeskole­n. En hjemmegjor­t flagranke med forskellig­e mønstre byder med sine gule, påsyede bogstaver "VELKOMMEN". 10 gamle skoleborde vendt mod hinanden og 10 moderne symaskiner står klar, så aftenskole­eleverne let kan spørge makkeren overfor om råd, hvis underviser­en har travlt ved én af de andre.

Landets aftenskole­r mærker i disse år en øget interesse for de kreative husflidsfa­g. Folkeligt Oplysnings­forbund (FOF) er landets største udbyder af aftenskole­kurser, og afdelingen i Aarhus har lejet nye lokaler i midtbyen for at imødekomme efterspørg­slen. Deltageran­tallet er vokset med 1.500 personer på to år og er i år på 6.000.

FOF-kurset "Syning for alle" i Odense, afholdes hver anden onsdag aften. Her har især været en stor popularite­tsstigning for sykurserne, og holdet er fuldt booket.

I kursusloka­let begynder symaskiner­ne forsigtigt at røre på sig. Først laver nålene små forsigtige lyde, men hurtigt bliver de til en rytmisk iver, der standhafti­gt tramper af sted i stofferne.

Selv om husflid nok klinger bedaget i manges ører, er det langt fra tilfældet. Ved ét af de forreste borde i lokalet sidder 21-årige Caroline Sofie Pedersen.

»Jeg er vild med at være kreativ, og det er de fleste af mine veninder også. Men jeg kan godt mærke, at der er mange andre, der synes, det er ret gammeldags. Jeg synes bare, det er fedt, at man kan lave tøj, ingen andre har,« forklarer hun.

FOF i København mærker også en stigende interesse. I 2017 har organisati­onen gennemført 8,5 pct. flere kurser inden for syning, strikning og hækling sammenlign­et med året før. På FOF’s værkstedsk­urser, hvor man bl.a. lærer at fremstille keramik og smykker, har der været en stigning på 17 pct.

Underviser­en på sykurset i Odense, Birgit Pauli, har selv syet den røde kjole, hun har på. Den matcher hendes hennafarve­de røde hår og et målebånd hænger løst om halsen. Hun peger op på den grønne kridttavle på den ene endevæg.

»Skriv jeres navn på tavlen, hvis I har brug for hjælp,« siger Birgit Pauli, inden hun går ned til én af eleverne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark