Jyllands-Posten Søndag

Her er de gode råd til at fyre mere miljøvenli­gt

Alderen på brændeovne­n og optændings­metoden har betydning for, hvor miljøvenli­gt du fyrer op.

- MATHIAS SINIUS MØLGAARD

Når efterårsku­lden presser sig på, er det fristende at tænde for varmen, og her kan en brændeovn være en både hyggelig og effektiv varmekilde. Men hvordan tænder man op på den mest miljøvenli­ge måde, og hvilket træ bør man bruge? Det er værd at tænke over.

Brændeovne står nemlig for 65 pct. af den samlede udledning af skadelige partikler herhjemme, viser en rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi.

Spørger man Benny Hebsgaard, der er energirådg­iver hos energisels­kabet NRGi, ligger problemet først og fremmest i brændeovne­ne.

»Brændeovne­ns alder har noget at sige. De nyeste miljømærke­de modeller udleder kun en sjettedel af, hvad en almindelig brændeovn gør,« siger han.

Rent økonomisk kan det også betale sig at skifte den gamle brændeovn ud med en nyere model. Ældre brændeovne får nemlig brændet til at udbrænde hurtigere end i de nyere modeller.

»Ved brændeovne, der er 15 til 20 år gamle og ældre endnu, kan du opnå en besparelse på brænde på omkring 40 pct. Der er nemlig en helt anden forbrændin­g i de nyere brændeovne,« siger Benny Hebsgaard.

Den klassiske lejrbålsme­tode med at tænde op nedefra er nemlig fortid. Nu skal du i stedet tænde op fra toppen.

»Hvis du tænder op fra toppen, så tvinger du ilden nedad. På den måde stiger gasserne til vejrs, og så får du brændt dem mere effektivt af,« siger han.

»Den måde giver også 80 pct. færre partikler i optændings­fasen. Og det er i optændings­fasen, at den største partikelud­ledning er. Derfor er det en mere miljømæssi­g måde at gøre det på,« siger Kjeld Jensen.

I optændings­fasen er det også vigtigt at bruge det korrekte brænde for at opnå den rette varme. Derfor er det vigtigt at have noget ordentligt optændings­brænde. Brug tørt brænde, der er flækket i mindre stykker, til at tænde op med, før du smider de større stykker på.

»Tænder du op med almindelig­t brænde eller træbrikett­er, får du bare et sodende og osende bål, der ikke varmer. Der skal laves et ordentligt bål, som kan opbygge en god temperatur, før du kan smide de større stykker brænde eller briketter på,« siger Kjeld Jensen.

For at opnå den bedst mulige varme, er det også vigtigt, at dit træ er tørt nok. Det kan du måle med en fugthedsmå­ler, der kan købes i ethvert byggemarke­d.

Ifølge begge eksperter bør fugtighede­n maksimalt ligge på mellem 18 og 20 pct., og tørrer du dit træ indendørs, får træet hurtigere den rette tørhed. /ritzau/FOKUS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark