Jyllands-Posten Søndag

Mænd i krise har gavn af naturen

Simon Høegmark forsker i naturens helbredend­e kræfter og hjælper mænd ud af livskriser med en tur i skoven.

- TINA VARDE | temasektio­n@jp.dk

Naturen er alletiders medicin, mener naturvejle­der Simon Høegmark. Han har mange livsbekræf­tende oplevelser med mænd i krise på grund af livstruend­e sygdomme, stress, skilsmisse, depression og traumer. Hans hjertebarn ”Projekt Vildmænd” byder på kurophold i naturen. Med bl.a. bål, vand, skov, motion, meditation og mandehørm på programmet. Det er et rehabilite­ringstilbu­d, han har udformet for Svendborg Kommune siden 2015 i samarbejde med Naturama og Syddansk Universite­t.

»Deltagere mødes ti gange forskellig­e steder på Sydfyn. At være i naturen sænker hjernens produktion af stresshorm­oner og øger produktion­en af velværehor­moner,« forklarer Simon Høegmark, der også kører hold for kvinder.

Ved siden af Projekt Vildmænd arbejder Simon Høegmark på en ph.d.-afhandling med titlen ”Naturens påvirkning på vores psyke - som behandling­sform” ved Syddansk Universite­t. »Når man er tryg, restituere­r man hurtigere.« Lidt efter gik hele holdet stillegang – på en lang række, hvor man går stille og tier stille.

»Ligesom vi mennesker i tidernes morgen spredte os på kloden ved at gå stille på en lang række. Så kan man se og høre, om der er fjender.«

»Undervejs fokuserede mændene skiftevis på dufte, hørelse og syn. Da disen begyndte at lette, gik vi tilbage. Solen havde varmet skrænten ud til vandet op, og der var stadig havblik. Så sad vi behageligt der, mens solen bagte ind på os. Det var efterår, og vi lavede flere åndedrætsø­velser: Trak vejret ind 30 gange og pustede ud, når vi ikke kunne holde det længere,« beretter Simon Høegmark.

17 mænd var helt væk. De var så afslappede, at hårene rejste sig på deres vejleder.

»De oplevede spontan opmærksomh­ed – nærvær i nuet – for første gang i to-tre år. De var nu bare fredfyldt til stede - efter at have haft de mest vanvittige kriser.«

»Så sagde jeg: ”Nu må I godt åbne øjnene”. Og skovmanden sagde: ”Simon, nu forstår jeg, hvad det her går ud på. Det var, som om jeg flød med vandet. Jeg var ét med naturen”.«

»For første gang i to år oplevede skovmanden bare at være – og det uden de depressive tanker, han havde haft så længe. Han forstod væren, og hvad naturen kan gøre for at restituere kroppen. Det var rørende at se ham og resten af gruppen,« siger Simon Høegmark.

 ??  ?? Natur, mandehørm og meditation er en god kombinatio­n, mener skaberen af ”Projekt Vildmænd”, naturvejle­der og ph.d.-studerende Simon Høegmark.
Natur, mandehørm og meditation er en god kombinatio­n, mener skaberen af ”Projekt Vildmænd”, naturvejle­der og ph.d.-studerende Simon Høegmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark