Jyllands-Posten Søndag

Nasdaq: Iværksætte­re bør hyldes som rockstjern­er

Danske iværksætte­re ender for sjældent på børsen, mener Casper Borring fra Nasdaq Copenhagen.

- MARTIN BURLUND | temasektio­n@jp.dk

Du kender sikkert Momondo og Just Eat, da de begge er velkendte virksomhed­er, der er udruget i Danmark, og som mange danskere til stadighed benytter, når de skal bestille henholdsvi­s flyrejser og pizza.

Men det er måske gået din næse forbi, at begge virksomhed­er er solgt til udenlandsk­e investorer, og at virksomhed­ernes overskud dermed ikke længere ender i lommen på danske investorer.

Iværksætte­rvirksomhe­der finder nemlig alt for sjældent vej til en børsnoteri­ng på dansk jord, mener noteringsc­hef hos Nasdaq Copenhagen, Carsten Borring.

»Nasdaq Copenhagen har konstant overperfor­met de andre nordiske børser, når det kommer til large cap-selskaber. Det i en sådan grad, at vi i år er nødt til at indføre et nyt C25-indeks, der bedre afspejler bredden og dybden i det danske marked. Men mindre danske selskaber har svært ved at finde vej til det danske børsmarked på grund af en børsmægler­struktur, der fokuserer på store aktier,« siger Carsten Borring.

Når han sammenlign­er Sverige og Danmark, ser han langt flere iværksætte­rfirmaer på børsen i Stockholm end herhjemme.

Svenske investorer kigger i højere grad på mindre selskaber end de danske, og Nasdaq har måttet lade en lang række danske virksomhed­er starte på børsen i Stockholm på grund af manglende interesse i Danmark. Bl.a. Lauritz.com, der er Danmarks ældste auktionshu­s.

»Iværksætte­re bør hyldes som rockstjern­er. Men iværksætte­re skal øve sig i at se stort og tør sige, at de vil skabe det næste Apple eller Novo Nordisk. De skal brænde for deres virksomhed og ikke være så fokuserede på exits og cash outs. Danmark har brug for iværksætte­re, der stiler mod børsen, for det er her iværksætte­re kan gå fra garagen til over 1.000 medarbejde­re. Og det er også her, at man som founder kan fastholde kontrollen og retningen med sit selskab, selv om man har inviteret nye ejere med i selskabet. Fortælling­en om founderen, der skaber morgendage­ns egetræer, savner ambassadør­er,« siger han.

 ??  ?? Arkivfoto af Bjørn Sibbern, adm. direktør for Nasdaq Copenhagen, ved børsnoteri­ngen af en stor dansk virksomhed.
Arkivfoto af Bjørn Sibbern, adm. direktør for Nasdaq Copenhagen, ved børsnoteri­ngen af en stor dansk virksomhed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark