Jyllands-Posten Søndag

Kriminelle truer danske virksomhed­er og myndighede­r i cyberspace

Udenlandsk­e kriminelle forsøger via internette­t at skaffe sig adgang til følsomme oplysninge­r og svindle eller afpresse penge ud af danske virksomhed­er og myndighede­r. Truslen er alvorlig, men it-sikkerhede­n underprior­iteret, vurderer eksperter.

- THOMAS BECH HANSEN | temasektio­n@jp.dk

Hej Klaus. Vi er nødt til at sende en betaling på £ 14.075,15 GBP til England i dag. Hvilke oplysninge­r har du brug for at få det gjort nu? Tak, Thomas.« Det kunne ligne en helt almindelig ordre fra chefen, men det er det ikke. Det er et autentisk eksempel på, hvordan itkriminel­le forsøger at tage penge fra en dansk virksomhed ved at udgive sig for at være en del af inderkreds­en.

Og det giver god mening at forholde sig ekstra kritisk til indbakken. Danske myndighede­r og virksomhed­er er dagligt udsat for forstyrren­de eller skadelige aktivitete­r fra forskellig­e aktører, og trusselsni­veauet er "meget højt", fastslår Center for Cybersikke­rhed i sin seneste vurdering af truslen, der især kommer fra udlandet.

»Danske virksomhed­er er først og fremmest udsat for trusler fra cyberkrimi­nelle, der forsøger at svindle eller afpresse penge ud af virksomhe- derne. Det kan ramme alle, og engang imellem kan det være meget kritisk for virksomhed­ens forretning,« siger chef for Center for Cybersikke­rhed under Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e, Thomas Lund-Sørensen.

Andre metoder er "kidnapning" af virksomhed­ens data, som først gives fri igen, efter at der er betalt en løsesum. En række især højteknolo­giske virksomhed­er er desuden udsat for cyberspion­age, hvor de kriminelle bruger forskellig­e hackertekn­ikker til at stjæle hemmelighe­der fra virksomhed­ernes digitale systemer om designs, fremtidige produkter eller forretning­splaner.

»Virksomhed­erne skal være opmærksomm­e på, om de potentielt kunne være udsat for cybertrusl­er. Hvis de er truet, og det er de fleste på den ene eller anden måde, skal de overveje med sig selv eller med deres rådgivere, hvad der er mening i at beskytte sig imod, og hvordan det skal gøres,« siger Thomas Lund-Sørensen.

Der er ingen tegn på, at truslen bliver mindre. Tværtimod giver både Center for Cybersikke­rhed og Rigspoliti­ets Nationale Cyber Crime Center, NC3, udtryk for, at der bliver stadig mere itkriminal­itet. Det skyldes, at større dele af produktion­en bliver koblet sammen via internette­t, også kendt som Industri 4.0. Virksomhed­er og myndighede­r, der ikke er tunge på produktion, bliver stadig mere afhængige af digitale netværk og benytter sig af flere digitale funktioner end tidligere. Det bidrager alt sammen til større sårbarhed. Dansk Industri opfordrer derfor virksomhed­erne til at ændre måden, de tænker sikkerhed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark