Jyllands-Posten Søndag

Mange unge bruger penge, de ikke har

-

Når man er ung, og ens venner skal ud og more sig, er det fristende at tage med.

Men rækker budgettet ikke til ugentlige aftener i byen med dyre drinks, til at tage på festival eller ned sydpå for at stå på ski, ja, så er det måske bedre at blive hjemme. Men det er der ikke mange unge, der gør, viser en undersøgel­se, som Forbrugerr­ådet Tænk har lavet i samarbejde med TrygFonden.

Ifølge undersøgel­sen, som er foretaget blandt danskere i alderen 18-30 år, deltager én ud af fem unge i sociale arrangemen­ter, som de ikke har råd til, mens knap halvdelen bruger flere penge end planlagt, når de er ude med vennerne.

Værst står det ifølge undersøgel­sen til med de unge mænd.

Griber forbruget om sig, kan det kaste den unge ud i en gældsspira­l, som det kan være svært at komme ud af. Derfor er det vigtigt, at de unge lærer at sige fra engang imellem, mener Turf Böcker Jakobsen, projektche­f i interessef­ællesskabe­t ”Plus på kontoen” ved Forbrugerr­ådet Tænk.

»Man kan komme langt, hvis man kan sætte en diskussion i gang i vennegrupp­en om, hvad forbrugsni­veauet skal være, når man mødes, så det ikke bliver en selvfølge, at man skal bruge 500 kr. hver gang,« udtaler Turf Böcker Jakobsen til Ritzau.

Nyhedsbure­auet har også været i snak med Louise Skjødsholm, der er specialkon­sulent i finansielt forbrug ved Penge- og Pensionspa­nelet. Hun råder de unge til at være mere åbne omkring deres økonomi.

»Snak om, at de fleste er "på røven" som unge og studerende, og at det er helt naturligt at have en stram økonomi, når man er ung. Bryd tabuet, i stedet for at lade som om at alle unge har råd til at spise sushi og gå på cocktailba­r hver weekend,« lyder rådet fra hende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark