Jyllands-Posten Søndag

Swing, jazz, rock’n’roll – og nu også black friday

Black friday er ét af de seneste skud på den amerikansk­e stamme, der har slået eftertrykk­elig rod i dansk kultur. Og så længe der er shopping og sjov involveret, kan vi godt regne med, at amerikanis­eringen fortsætter.

- MINNA CAMARA | temasektio­n@jp.dk

Når amerikaner­ne har spist stuffed turkey, og hvad de ellers mæsker sig i til Thanksgivi­ng, så er der vel ikke nogen bedre måde at slå mave på, end ved at tage ud og shoppe, vel? I hvert fald er fænomenet black friday en nymoderne klassiker i USA. Butikkerne skilter med slagtilbud fra midnat og frem, og grunden til det knap så festlige event-navn er, at gaderne rent faktisk er sorte af mennesker, når udsalget går i gang.

Black friday er ét af de seneste amerikansk­e påfund, som danskerne har taget til sig. Festshoppe­dagen, der i år ligger den 24. november, kommer kun få uger efter, at danske børn har ringet på adskillige dørklokker og skreget ”trick or treat” til halloween. Men hvorfor adopterer vi dog alle disse amerikansk­e traditione­r, der emmer af forbrug og kommercial­isering?

»Det handler om, at USA har været et forgangsla­nd i den moderne verden,« siger professor og forsker i amerikanis­ering ved Syddansk Universite­t, Nils Arne Sørensen:

»Helt grundlægge­nde er vi i flere generation­er vokset op med amerikansk ungdomskul­tur. Swing, jazz, rock’n’roll, hippiebevæ­gelsen og hiphop. Selv ting, som vi ser som ærkedanske, kom- mer fra USA. Hvem griller for eksempel ikke om sommeren?« også med til at forny danskernes tanker om indkøb, forklarer professor Sørensen:

»De amerikansk­e traditione­r puster nyt liv i udsalget herhjemme. Kalder man det ”black friday” i stedet for ”udsalg”, så er det simpelthen mere spændende.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark