Jyllands-Posten Søndag

Sådan slipper du trangen til at shoppe

Det er i jagten på noget nyt, at vi oplever den største glæde, og ikke i selve købsøjebli­kket, siger forsker.

- KRISTINE DAM JOHANSEN

Vi bliver konstant bombet med reklamer, udsalgsski­lte og "to for én"-tilbud på nettet og på gaderne, og derfor er det ikke så mærkeligt, hvis du konstant føler trang til at shoppe. Det mener Sille Krukow, der er ekspert i forbrugera­dfærd og ejer rådgivning­sfirmaet Krukow. »Når vi føler trang til at shoppe, er det ikke, fordi der er noget galt med os, men fordi hele vores verden er designet til at få os til at købe mere,« siger hun.

Men der er måder, du kan blive bedre til at modstå fristelsen fra et par støvler eller en ny efterårsja­kke. Det handler først og fremmest om at bringe dig selv i det, Sille Krukow kalder en "kold" sindstilst­and, hvor vi lader fornuften styre vores beslutning­er.

Problemet er bare, at 90 pct. af de beslutning­er, vi træffer, er styret af den "varme" sindstilst­and, hvor det er vores følelser, der styrer vores beslutning­er, siger Sille Krukow.

Derfor bliver vi nødt til at tvinge os selv over i den kolde tilstand, og det kræver for det første, at vi ikke er stressede eller har lavt blodsukker, når vi handler.

Derudover foreslår Sille Krukow at lave indkøbslis­ter og kun købe ind én gang om ugen.

»Jo flere gange vi går i supermarke­det, jo større chance er der for, at vi kommer hjem med noget, vi ikke havde planlagt,« siger hun.

Sille Krukow mener ikke, det nytter noget at slette sin Instagram-profil og gå uden om butiksgade­r for at undgå at blive eksponeret for reklamer og fristelser.

Det handler om at lave regler, når man står i købsøjebli­kket.

»For eksempel, at man aldrig må købe et stykke tøj, før man har sendt et billede af det til sin veninde, som kan give tre sekunder længere til at tænke over købet,« siger hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark