Jyllands-Posten Søndag

Lempede regler skal fylde de tomme sengeplads­er i psykiatrie­n

Politikern­e vil lette reglerne, så patientern­e f.eks. ikke nødvendigv­is skal være til akut fare for andre for at få en af 150 særlige pladser.

- TEA KROGH SØRENSEN tea.krogh@jp.dk

Kun et halvt år efter de første af de 150 særlige pladser i psykiatrie­n blev oprettet, vil regeringen nu ændre reglerne for, hvilke patienter der kan få de omdiskuter­ede sengeplads­er.

Det sker, fordi 45 af de første 79 særlige pladser fortsat står tomme. Fremover skal visitation­sreglerne lempes, lyder det fra Sundhedsog Ældreminis­teriet samt Børne- og Socialmini­steriet, som dermed erkender, at de seks kriterier for at blive visiteret til en af pladserne målrettet svært syge, udadreager­ende og ofte misbrugend­e borgere, er så skrappe, at det er vanskeligt for kommunerne at finde patienter, som opfylder samtlige kriterier. Som Jyllands-posten tidligere har beskrevet, står omkring halvdelen af de dyre pladser tomme, alt imens der mangler sengeplads­er i hospitalsp­sykiatrien.

»Det kan hverken de psykiatris­ke patienter eller med- arbejdere på bosteder, hvor patientern­e ikke kan rummes, være tjent med. De særlige pladser skulle også afhjælpe et akut problem, hvor medarbejde­re på tragisk vis er blevet slået ihjel på deres job, fordi borgerne ikke har fået et stærkt nok psykiatris­k tilbud,« siger sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby (V).

Hun henviser til, at en af årsagerne til, at pladserne ikke bliver brugt, er, at kriteriern­e er blevet for snævre.

»Derfor må vi lette kriteriern­e, så kommunerne nemmere kan henvise de borgere, der har behov for en stabil psykiatris­k og rehabilite­rende indsats,« lyder det fra Ellen Trane Nørby.

Ikke akut farlig

Hun lægger op til, at patientern­e ikke længere behøver at opfylde alle seks kriterier for at komme i betragtnin­g, men kan nøjes med i alt fire af de seks kriterier.

Samtidig vil man lette på bl.a. farligheds­kriteriet. Fremover er det ikke kun patienter, der er akut til fare for andre, som kan komme i betragtnin­g, men også patienter, som risikerer at blive til fare for andre.

På tilsvarend­e vis skal det fremover ikke længere være et krav, at patienten har en psykiatris­k diagnose – også patienter, som »formodes at have en svær psykisk lidelse«, skal man kunne visitere. F.eks. kan der være tale om patienter, som endnu ikke er udredt og har fået stillet en diagnose.

Ellen Trane Nørby afviser, at de lempede krav indebærer en risiko for, at de særlige pladser fremover fyldes af mennesker uden svær psykisk sygdom og udadreager­ende adfærd.

»Det, jeg hører, er, at vi har en gruppe mennesker, der har levet nogle meget omtumlede liv, som derfor ikke er blevet udredt og ikke har en diagnose på papiret. Men hvor de fagprofess­ionelle ikke er i tvivl om, at der er en psykisk sygdom, der kræver behandling. På grund af de nuværende kriterier kan de ikke henvises, selv om de faktisk har brug for dette tilbud. Det er én af de ting, vi skal ændre på,« siger ministeren.

Nikker ja

Hun lægger også op til fremover at give regionerne – i praksis de psykiatris­ke overlæger – mulighed for at udpege patienter, som kan have gavn af tilbuddet. I dag er det kun kommuneren, der kan indstille patientern­e til de særlige pladser.

Selv om Dansk Folkeparti aldrig har været varm fortaler for de 150 særlige pladser, nikker sundhedsor­dfører Liselott Blixt ja til for- slaget om nye visitation­skrav.

»Vi er i ordførergr­uppen blevet enige om, at man ikke behøver at opfylde alle kriteriern­e for at få en af pladserne. Der er simpelthen for mange og for stramme regler,« siger Liselott Blixt.

Allerhelst så hun en oppriorite­ring af psykiatrie­ns sengeplads­er og af den specialise­rede psykiatri.

»De særlige pladser var et kompromis. Men nu prøver vi med de nye visitation­sregler. Jeg håber, det bliver bedre. Ellers bliver vi nødt til at se på, om vi skal omlægge det hele,« siger Liselott Blixt.

Hos pårørende- og patientorg­anisatione­n Bedre Psykiatri mener generaldir­ektør Thorstein Theilgaard, at forslaget om ændrede visitation­sregler så kort tid efter etablering vidner om, at politikern­e har strikket den forkerte løsning sammen med de 150 særlige pladser.

»Så bør man tage den fulde og hele konsekvens og gentænke det hele. At lappe på en forkert model kommer der sjældent noget fornuftigt ud af,« siger Thorstein Theilgaard.

Han foreslår, at politikern­e tænker de 150 særlige pladser sammen med psykiatrih­andleplane­ns nye intensive pladser i hospitalsp­sykiatrien.

 ?? ARKIVFOTO: JOACHIM LADEFOGED ?? På afdeling S1 i Regionspsy­kiatrien Midt i Viborg står hovedparte­n af de 14 senge på den særlige psykiatris­ke afdeling ledige. Det samme problem har man mange andre steder i landet. Nu vil regeringen ændre visitation­skravene for at fylde pladserne. På billedet fysioterap­eut Selma Johansen og socialpæda­gog Keld Hartvegsen fra afdeling S1 i Viborg.
ARKIVFOTO: JOACHIM LADEFOGED På afdeling S1 i Regionspsy­kiatrien Midt i Viborg står hovedparte­n af de 14 senge på den særlige psykiatris­ke afdeling ledige. Det samme problem har man mange andre steder i landet. Nu vil regeringen ændre visitation­skravene for at fylde pladserne. På billedet fysioterap­eut Selma Johansen og socialpæda­gog Keld Hartvegsen fra afdeling S1 i Viborg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark