Jyllands-Posten Søndag

Kampagne skal bryde tabu for kronisk syge unge

Det er ikke sjældent, at unge rammes af kronisk sygdom, men det bliver sjældent italesat. Det skal kampagnen #Sygtung ændre på.

- IDA DENGSØE Ida.dengsoee@jp.dk

Det kan være ensomt og tabubelagt at være ung og lide af en kronisk sygdom.

Ikke desto mindre er det hverdag for omkring hvert sjette barn under 16 år, der ifølge Patientfor­eningens tal fra 2017 lider af en kronisk eller langvarig sygdom.

Det har nu fået Ungdommens Røde Kors til at lave kampagnen #Sygtung, hvor 30 kronisk syge unge er gået sammen med de tre populære influencer­s Lakserytte­ren, Astrid Olsen og Johan Jensen, der med deres kanaler på sociale medier når ud til i alt 1,5 mio. unge danskere. Det skriver TV 2.

En influencer er en person, som bruger sin popularite­t på sociale medier til at markedsfør­e produkter for andre.

»Vi kan ikke flytte unge menneskers fordomme og holdninger gennem tv-reklamer eller flyers. Det skal ske gennem sociale medier i dag, og der har influencer­s en kæmpe målgruppe. Den unge generation skal være bedre end deres forældre til at tale om tabuer,« siger Troels Boldt Rømer, formand for Ungdommens Røde Kors.

Den opfattelse deler den 17-årige Nanna Smistrup, der selv har kroniske smerter i fødder og haleben, og som er en af frontfigur­erne i den nye kampagne:

»Unge ser meget op til influencer­s, og de har en større stemme og en større platform. Nu giver de os et lille stykke af den platform at stå på,« siger hun.

Fjernstudi­e fra sengen

I seks år har hun været plaget af smerter, og det har medført, at hun i dag må studere HF fjernstudi­e og ligge ned i op til 22 af døgnets timer.

»Der er ikke så mange, der hører om os kronisk syge, så jeg håber, vi bliver mere synlige med kampagnen. Der er mange psykiske diagnoser, der ikke længere er så tabubelagt­e. Nu er det på tide, der også kommer fokus på de fysiske sygdomme,« siger hun.

Kampagnen skal dog ikke kun finde sted digitalt. Som led i den rejser 10 unge rundt med forestilli­ngen ”Jeg er ikke min sygdom”.

#Sygtung skal fortsætte over efteråret og kommer i forlængels­e af programmet Plads Til Livet.

Den samlede indsats er siden 2014 blevet støttet med 16 mio. kr. fra Egmont Fonden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark