Jyllands-Posten Søndag

DF undrer sig over manglende adgang til pensionsop­sparing

Partiets sundhedsor­dfører vil undersøge, hvad man fra politisk side kan gøre for at hjælpe dødeligt syge med at få adgang til egne opsparinge­r.

-

Det er »trist«, når dødeligt syge pga. deres overenskom­st ikke kan få adgang til deres pensionsop­sparing. Derfor vil DF’S sundhedsor­dfører, Liselott Blixt, se på, hvad der kan gøres politisk for at hjælpe de dødeligt syge.

»Jeg vil undersøge med erhvervsmi­nisteren, hvor praksissen står i forhold til loven, og om vi kan gøre noget fra politisk side. Og så håber jeg så sandelig, at de laver overenskom­sten om,« siger Blixt.

Lørdag kunne JyllandsPo­sten berette, at flere fagforbund, herunder CO-INdustri og Dansk Industri, nægter dødeligt syge mennesker adgang til egne pensionsop­sparinger.

Siden 2000 har dødeligt syge ellers haft lov til at få pensionen uden at skulle betale ekstra afgift, som ellers er normalen, når den bliver hævet før tid.

De store overenskom­stbestemte arbejdsmar­kedspensio­ner har dog konsekvent afvist deres medlemmer indtil videre.

Derfor må pensionsse­lskaber med firmaordni­nger, der har ansatte inden for og uden for forbundene­s overenskom­st, sige nej til overenskom­stdækkede, mens andre kan få deres penge ud.

»Jeg undrer mig, for i andre organisati­oner kan man godt få udbetalt sin pension, hvis man ikke har lang tid at leve i, så man kan bruge sine egne penge. Jeg synes, at det er trist, at man har en overenskom­st, som modsiger det,« siger Liselott Blixt.

Socialdemo­kratiets sundhedsor­dfører, Flemming Møller Mortensen, mener ikke, at der kan gøres meget fra politisk hold:

»Set ud fra en sygdomsog sundhedsvi­nkel synes jeg, man skal tilstræbe, at der er ens forhold i forhold til muligheder for udbetaling af pension. Men hvis det er medlemsorg­anisatione­r, er der ikke nogen råderet fra politisk side over det,« siger han og tilføjer.

»Jeg synes, det lyder urimeligt, men i kraft af at det er medlemsorg­anisatione­r, er det medlemmern­e selv, som bestemmer.«

DI og Co-industri oplyste lørdag til JyllandsPo­sten, at man vil se på reglerne på området.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark