Jyllands-Posten Søndag

Er der nogen, som husker Jörg Haider?

Politisk var han et løst missil, og han kunne sige forfærdeli­ge ting. Men han var også en forfører. For 10 år siden døde han.

- MICHAEL KUTTNER Jyllands-postens korrespond­ent

Er der nogen, der kan huske Jörg Haider? I disse dage er det 10 år siden, han døde – i en gruopvække­nde ulykke, hvor han sad bag rattet i en VW Phaeton og kørte 142 km/t. med en promille på 1,8. Bilen blev mast, og selv om der stadig er alskens sammensvær­gelsesteor­ier, er der næppe tvivl om, at han selv havde ansvaret for tragedien.

Haider var en populist af Guds nåde. Han var Trump, Salvini og Bolsonaro – der om et par uger kan vinde præsidentv­alget i Brasilien – i én person.

Han var fra Kärnten i Østrig, og han var der før alle andre. Han angreb såkaldte etablerede politikere, han gik ikke af vejen for antisemiti­sk ladede budskaber, som trækker godt på de kanter, og han kunne lide at provokere. Han er blevet kaldt en drillepind. Det er måske en underdrive­lse, men rigtigt er det, at han ikke var bange for noget, i hvert fald ikke noget politisk.

Det var Haider og hans daværende parti FPÖ, som udløste en boykot fra andre Eu-lande i 2000. FPÖ skulle efter et valg være juniorpart­ner i en borgerlig regering. Det var uspiseligt for de fleste ledere i Europa, fra Portugal til Danmark. I dag ville det være anderledes, men det er en anden historie.

Haider var en kamæleon. Man mødte ham tre gange – én gang i Washington, to gange i Klagenfurt, der er hovedstade­n i Kärnten; her var han landshøvdi­ng som et slags nebengesjæ­ft. Der findes vel ikke to mere forskellig­e byer, men begge steder var han høflig, veloriente­ret og næsten en smule sky. Det ene træf i Klagenfurt var et længere interview. Man sad på hans kontor, han var lige fyldt 50 år, og sporene fra fødselsdag­en var der stadig. Der var et gavebord med en plysbamse, en kasse med 12 flasker vin og mange cd’er.

Han var kendt for at sige umulige ting om WaffenSS og Det Tredje Rige, hans forældre var overbevist­e nazister. Men denne dag virkede han som verdens flinkeste mand og noget nær ydmyg. Han lyttede til ens spørgsmål. Nogle gange kom svarene hurtigt, andre gange tænkte han sig om. Nej, han var ikke en forfulgt uskyldighe­d, sagde han. Han havde også begået fejl, men han syntes også, at andre kunne indrømme deres egne brølere.

Hans modstander­e vil sige, at det også var det, der gjorde ham farlig. Han havde evnen til at forføre, næsten hvem det skulle være. Det samme kan man nok ikke sige om Trump & co., selv om man aldrig har hilst på dem personligt. Haider var belæst, berejst, og interesser­et i alverdens ting. Han var nysgerrig. Den slags synes ikke at være så nødvendigt for hans efterfølge­re i Østrig og andetsteds.

Han havde evnen til at forføre, næsten hvem det skulle være. Det samme kan man nok ikke sige om Trump & co.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark