Jyllands-Posten Søndag

De kreative erhverv har et overset eksportpot­entiale

-

Charlotte Enevoldsen chefkonsul­ent Dansk Erhverv

Det går godt for den danske eksport af kreativite­t. Efterspørg­slen efter dansk musik, film, mode, design og computersp­il vokser dag for dag, og i 2016 udgjorde eksporten fra de kreative erhverv 8 pct. af dansk eksport. Det er fantastisk, for de kreative erhverv er en katalysato­r for vækst, innovation og værdiskabe­lse i det danske samfund.

Potentiale­t for endnu flere kreative danske eksportsuc­ceser er til at få øje på. Se bare på det globale marked for underholdn­ing, som har udsigt til støt vækst i de kommende år, og som allerede i dag opgøres til billioner af kroner.

Med de vækstrater er Danmark ikke de eneste, der har fået øje på det vækstpoten­tiale, der findes i de kreative erhverv og i at kombinere kreative kompetence­r med udvikling og innovation i andre brancher. Andre lande, som vi normalt sammenlign­er os med, er i fuld gang med at udvikle politik og indføre tiltag på det kreative område.

Her i Danmark nedsatte regeringen i april i år et vækstteam for kreative erhverv, som netop har til formål at undersøge, hvordan vi i Danmark kan blive endnu bedre til at udnytte vores internatio­nale styrkeposi­tion inden for de kreative erhverv. Vækstteame­t fik et halvt år til at komme med deres anbefaling­er, så deadline nærmer sig med hastige skridt.

For Dansk Erhverv har de kreative erhvervs rammevilkå­r længe været af høj prioritet, og vi mener, at det er tvingende nødvendigt med anbefaling­er fra vækstteame­t, der understøtt­er en ambitiøs eksportstr­ategi for de kreative erhverv. En sådan målrettet eksportfre­mme og eksportråd­givning vil kunne løfte flere små og mellemstor­e danske kreative virksomhed­er ind på den internatio­nale arena.

Vores nuværende eksportfre­mmesystem er nemlig ikke gearet til de særlige vilkår og udfordring­er, virksomhed­er i denne branche står over for.

Vigtighede­n af politiske initiative­r på dette område kan ikke understreg­es nok, for de kreative erhvervs eksport- og innovation­smulighede­r er i høj grad, hvad dansk økonomi skal vækste af i fremtiden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark