Jyllands-Posten Søndag

70 ÅR MANDAG Lone Hindø stortrives efter sit politiske comeback

Sognepræst Lone Hindø (S) er glad for sit comeback til Aarhus Byråd, men ærgrer sig over, at der ikke er flere kvinder på ledende poster.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk Lone Hindø, sognepræst, medlem af Aarhus byråd (S), Harlev

Tempoet og mængden af informatio­ner er skruet i vejret, og rådmændene har mindre at skulle have sagt.

Det nyvalgte, men alligevel meget rutinerede byrådsmedl­em Lone Hindø (S), har oplevet store forskelle på forholdene i byrådet i dag og sammenlign­et med i 2002, da hun tog en pause fra politik.

Men på ét – og for hende meget vigtigt – punkt har der været stilstand: Ligestilli­ngen mellem kvinder og mænd i politik.

»Der er ikke sket megen forbedring i de 16 år, jeg har været væk,« konstatere­r Lone Hindø, som savner, at der er flere kvinder på ledende poster, og efterlyser kønskvoter.

Kønskampen har fyldt og fylder stadig meget for hende, der i en årrække har været formand for Dagmars Døtre, en socialdemo­kratisk organisati­on, som arbejder for ligestilli­ng.

Organisati­onen er opkaldt efter Lone Hindøs store politiske forbillede, Dagmar Petersen, der i 1909 blev valgt som Aarhus’ første kvindelige byrådsmedl­em. Selv har Lone Hindø også skrevet kønspoliti­sk aarhushist­orie, idet hun i 1986 blev den første kvindelige rådmand i magistrate­n. Det er den bedrift, hun er mest stolt af i sine mange år i politik.

»Efter 300 år lykkedes det at få en kvinde ind i magistrate­n. Kvinder og mænds udgangspun­kt er forskellig­t, og dermed fik jeg sat mere fokus på sociale og enlige mødres problemsti­llinger og på børns vilkår,« siger Lone Hindø.

Hun blev først rådmand for de kommunale værker og trafikken, mens hun i sin anden fireårige rådmandspe­riode, fra 1990, stod i spidsen for skole- og kulturområ­det.

Og det var i den første rådmandspe­riode, hvor hun havde den kollektive trafik under sin kappe, at hun fik realiseret en af sine vigtigste enkeltsage­r: indførslen af natbusser. Et behov, som hun oplevede som »urolig og ængstelig« mor til et pubertetsb­arn, der efter byture skulle hjem igen til udkanten af kommunen.

Præstegern­ingen tog over

Hendes politiske karriere blev indledt i SF, som hun sad i byrådet for i 19821994, men i midten af 1990’erne meldte hun sig ud af partiet i utilfredsh­ed med partiets måde at træffe beslutning­er på. Efter et halvt år som løsgænger meldte hun sig ind i Socialdemo­kratiet.

Den læreruddan­nede

Lone Hindø skiftede i 1994 byrådet ud med det daværende amtsråd og begyndte at læse teologi på Aarhus Universite­t, hvorfra hun fik en kandidatgr­ad i 1998.

Samme år indledte hun endnu en fireårig periode i byrådet, men det besluttede hun at lægge bag sig, da det politiske arbejde karamboler­ede med hendes nye præstegern­ing i Trige, Ølsted og Spørring sogne.

»Når jeg stod på rådhuset, håbede jeg, at der ikke var en begravelse, og tilsvarend­e, når jeg stod ved en begravelse, håbede jeg, at der ikke kom en ekstraordi­nær indkaldels­e til et møde.«

Lone Hindø har ikke fortrudt beslutning­en og trives som sognepræst i det yderste af Aarhus. Hun sætter pris på at følge familier i såvel glæde som sorg samt at indgyde håb. Præsten kalder det en gave at kunne stille sig op i kirken og forkynde det kristne budskab.

Det har Lone Hindø fået stor rutine i, og hun kan den 20. oktober – fem dage efter sin 70-års fødselsdag – fejre 20-års jubilæum som præst. I alle årene har hun været arbejdsmil­jørepræsen­tant. Hun har beskæftige­t sig meget med de kulturelle traditione­r i forbindels­e med barnedåben og er forfatter til flere bøger, bl.a. om kongelig dåb.

Stortrives i byrådet

Indtil i fjor havde Lone Hindø ikke skænket et politisk comeback en tanke. Men da hun blev opfordret til at genopstill­e, kunne hun mærke, at politik trak i hende igen. Folk omkring hende bakkede op, og med 1.130 stemmer kvitterede vælgerne ved valget også og sikrede hende en plads i byrådet, hvor hun stortrives.

I sin fritid nyder hun at slappe af i naturen. Hun bor på en lille økologisk gård i Harlev og opdrætter heste med sin ægtefælle Vagn Juhl-larsen. På sin runde fødselsdag trækker Lone Hindø stikket til byrådet og præstegern­ingen for at fejre dagen hos sin søster i fødebyen Ringkøbing.

 ?? PRIVATFOTO ?? Indtil i fjor havde sognepræst Lone Hindø ikke skænket et politisk comeback en tanke. Men da hun blev opfordret til at genopstill­e, kunne hun mærke, at politik trak i hende igen.
PRIVATFOTO Indtil i fjor havde sognepræst Lone Hindø ikke skænket et politisk comeback en tanke. Men da hun blev opfordret til at genopstill­e, kunne hun mærke, at politik trak i hende igen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark