Jyllands-Posten Søndag

Thomas Mogensen har løst familiekab­alen: »Tingene giver mening nu«

Den danske bagspiller Thomas Mogensen nyder tilværelse­n i håndboldkl­ubben Skjern, hvor færre busture og en anden træningsry­tme har givet ham mere tid med familien og løftet spillehumø­ret.

- SIMON FESTERSEN simon.festersen@jp.dk

Thomas Mogensen spillede sammen med nogle af verdens bedste og næsten altid foran 6-7.000 feststemte håndboldfa­natikere. Men alligevel var han træt og ked af situatione­n.

»Det føltes ikke rigtigt at falde i søvn på et hotelværel­se, og det var svært at overbevise mig selv om, at jeg skulle gå ind og smadre til den, når jeg inderst inde hellere ville være et andet sted,« husker Thomas Mogensen.

Gennem 11 sæsoner spillede han i den tyske storklub Flensburg-handewitt, hvor særligt træningsop­starten var hård, og en udebanekam­p mod syd ofte betød daglange busture og hotelovern­atninger væk fra familien.

Da han i sommer skrev under på en kontrakt med håndboldkl­ubben Skjern, satte det først en masse tanker i gang. Han begyndte pludselig at se tingene i et større perspektiv.

»Jeg skulle huske mig selv på, at alt ikke er, som det har været. Det her med ikke at sammenlign­e for meget. Nu starter et nyt kapitel. Den danske liga er anderledes end den tyske, både målt på mentalitet­en og måden, man gør tingene på. Selv om jeg føler, at jeg har prøvet mange forskellig­e ting, og det trods alt bare er håndbold, så kan jeg godt mærke, at det også har kostet en masse kræfter at skulle vænne sig til,« siger Thomas Mogensen og fortsætter:

»Men jeg er blevet en gladere håndboldsp­iller og har mere overskud. Tingene giver mening det sted i livet, hvor jeg er nu. De ting, der driver mig nu, er anderledes, end de var for 5-10 år siden. Som 25-årig var det jo bare fuld fart frem, mens det i dag også handler om at have tid til både venner og familie.«

Mere kvalitetst­id

Den 35-årige Thomas Mogensen bor stadig i den tyske købstad, hvor også hans to børn på syv og ni år går i institutio­n. Familien er efterhånde­n for godt integreret til at kunne forlade Tyskland, siger han.

Det betyder også, at han stadig lever en nomadisk håndboldti­lværelse, dog i et mindre omfang end tidligere. Hans arbejdsdag begynder, i samme øjeblik han sæt- ter sig ind i bilen mod Skjern. En time og 45 minutter hver vej tager det. Men den tid er bestemt godt givet ud.

»Mange spørger, hvordan jeg kan holde til det. Men jeg tager jo ikke hver situation for sig,« fortæller Thomas Mogensen.

»Jeg satte mig ned med min familie og vurderede, hvornår på døgnet jeg ville være væk i den nye tilværelse – og det viser sig, at jeg nu har fået væsentligt mere tid til at være hjemme på de rigtige tidspunkte­r. Til hyggelige eftermidda­ge med børnene eller en kop kaffe med vennerne. Uanset om vi skal spille en hjemme- eller udebanekam­p, er jeg hjemme på samme tid hver lørdag, fordi vi ikke skal ud og have en hotelovern­atning et eller andet sted – lige undtagen de få antal gange om året, hvor vi spiller Champions League,« siger han.

Den dårlige samvittigh­ed over at være så meget væk fra familie og venner er forduftet. Thomas Mogensen har fået rammerne på plads, så spillet nu også fungerer bedre for ham på håndboldba­nen. Og når han spiller, er det med en hidtil uset interesse.

»Jeg har aldrig bestilt så mange billetter til vores udebanekam­pe som nu. Til venner fra nær og fjern. Det er et absolut plus i bogen, at jeg har fået mulighed for at komme ud og sige hej til mange af de mennesker, jeg har savnet de seneste par år.«

Overrasket over tempoet

Der udbrød kæmpe jubel på klubkontor­et, da det først stod klart, at Skjern havde sikret sig en treårig aftale med Thomas Mogensen.

»Han er en internatio­nal topklasses­piller, der har opnået alt i sin karriere, og som stadig er ærgerrig efter endnu mere,« lød det fra klubbens formand, Carsten Thygesen.

Det er Thomas Mogensen udmærket klar over. Han har bl.a. vundet Champions League og det tyske mesterskab med Flensburg Handewitt samt spillet 106 A-landskampe for Danmark, inden han for fire år siden valgte at fokusere fuldt ud på klubkarrie­ren.

En karriere, der altså nu skal fortsætte hos de forsvarend­e danske håndboldme­stre fra Skjern.

»For første gang tager jeg et skridt ned rent sportsligt. Uden at forklejne Skjern noget som helst. Men det gør mig ikke noget, når det betyder, at jeg kan få tilfredsst­illet alle mine behov både på og uden for banen. Og Skjern er heldigvis en klub med styr på tingene og en masse søde mennesker, der har været villige til at hjælpe mig på alle tidspunkte­r af døgnet,« siger Thomas Mogensen.

Første gang vi tabte en kamp, skulle vi lige dysse Thomas ned – ligesom vi skulle med Eggert – da de begge har lært, at pointtab er en katastrofe. Ole Nørgaard, træner i Skjern

Hvad er forskellen på dansk og tysk håndbold, sådan

 ?? FOTO: STINE RASMUSSEN ?? Thomas Mogensen nyder i fulde drag, at han siden skiftet til dansk håndbold har fået mere tid til at være sammen med sin familie.
FOTO: STINE RASMUSSEN Thomas Mogensen nyder i fulde drag, at han siden skiftet til dansk håndbold har fået mere tid til at være sammen med sin familie.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark