Jyllands-Posten Søndag

Kan man glæde sig over en kamp mod Aserbajdsj­an?

Store stjerner har for nylig kaldt turneringe­n latterlig og meningsløs. En dansk træner og hans færøske landshold ser dog Nations League som »den største mulighed, vi nogensinde har haft«.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Gad vide, om Liverpoolm­anageren Jürgen Klopp havde ændret mening, hvis han havde siddet på et køligt Torsvøllur Stadium og set Færøerne tage imod Aserbajdsj­an torsdag aften?

Eller hvad med hans midterfors­varer, kroatiske Dejan Lovren, der i denne uge bakkede sin manager op i, at Nations League er »den mest meningsløs­e turnering i fodboldver­denen«.

»Nations League er en latterlig turnering,« lød det fra Vm-sølvvinder­en Lovren.

Sådan ser Lars Olsen, tidligere dansk Em-vinder og nuværende færøsk landstræne­r, imidlertid ikke på det. Slet ikke.

»Når jeg kigger på det som træner for et lille land, så er Nations League en gave,« siger han.

Torsdag aften tabte hans hold ganske vist 3-0 til Aserbajdsj­an, og Færøerne er dermed presset inden søndagens afgørende puljekamp mod Kosovo, der fører gruppe 3.

Uanset hvordan resultatet bliver, har Nations League imidlertid allerede været en succes for landet med godt 50.000 indbyggere. Mere om det senere.

Først det rent sportslige: I Nations League er alle de europæiske landshold blevet inddelt i fire niveauer med fire Em-pladser på højkant – én plads for hvert niveau.

Færøerne ligger i det laveste niveau – League D – og skal konkurrere med 15 andre lande som Luxembourg, Georgien og Makedonien, der i øjeblikket topper hver deres gruppe.

De fire gruppevind­ere mødes i en semifinale, hvorefter de to vindere skal afgøre, hvem der skal med til EM som vinder af finalen.

Lidt ærgerligt

»Det er den største mulighed, vi nogensinde har haft for at komme til EM. Det er det mest positive, der er sket, siden vi fik lov til at spille vores første internatio­nale kvalifikat­ionskamp i 1990,« siger Tróndur Arge, sportsreda­ktør på avisen Sosialurin.

Færøerne har stadig mulighed for at sikre sig førsteplad­sen i gruppen efter den indledende sejr på 3-1 hjemme over Malta, hvor den tidligere Ob-profil Jóan Simun Edmundsson og AC Horsens’ Hallur Hansson scorede.

Søndag aften har Færøerne mulighed for at revanchere 2-0-nederlaget til Kosovo i dét, der samtidig ligner den sidste chance for at kunne kæmpe sig til tops i gruppen med fire point op til Kosovo.

»Det er lidt ærgerligt, at vi er endt i gruppe med Kosovo. Deres niveau er i virkelighe­den højere end til League D, hvor de er endt, fordi det er en ny nation. De har virkelig nogle dygtige spillere,« siger Lars Olsen.

Nogle af profilerne er Brøndby-spilleren Besar Halimi, Lazio-spilleren Valon Berisha samt spillere fra den bedste række i Tyskland og Holland.

Alligevel er færingerne begyndt at tro på deres hold, efter at Lars Olsen tidligere har ført landet til to sejre over Grækenland, forklarer Tróndur Arge.

»Og vi har fået en endnu større chance for at vinde, efter at vi er kommet med i Nations League. Det har selvfølgel­ig haft en betydning for befolkning­ens interesse omkring kampene,« siger sportsreda­ktøren.

Selv om Lars Olsen altid har opfattet færingerne som et fodboldint­eresseret folk, har han også mærket en ændring i forhold til både fansene og spillernes tilgang til Nations League-kampene.

»Forventnin­gspresset er blevet større, når vi møder hold, vi burde kunne vinde over. Jeg kan også tydeligt mærke, at spillerne er bevidste om, at de pludselig har mulighed for at kvalificer­e sig til EM,« siger landstræne­ren.

»Lige til at grine af«

Under alle omstændigh­eder har Nations League sikret landet en sejr. Før i tiden havde landsholde­t svært ved at skaffe modstander­e til træningska­mpe; eller som Tróndur Arge siger:

»Forbundet har været nødt til at arrangere en kamp mod et thailandsk U23-hold – det er jo sådan noget, der er lige til at grine af«.

Og derfor er Nations League allerede alt andet end meningsløs og latterlig, ifølge Lars Olsen.

»Jeg er glad for, at sådan en lille nation som Færøerne får mulighed for at spille nogle kampe, der betyder noget. Nu er der virkelig noget på spil,« siger han.

 ?? FOTO: VISAR KRYEZIU ?? De færøske spillere kæmper for at holde bolden ude af målet i det første indbyrdes opgør mod Kosovo. Søndag aften mødes holdene igen, når Færøerne er hjemmehold og jagter revanche.
FOTO: VISAR KRYEZIU De færøske spillere kæmper for at holde bolden ude af målet i det første indbyrdes opgør mod Kosovo. Søndag aften mødes holdene igen, når Færøerne er hjemmehold og jagter revanche.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark