Jyllands-Posten Søndag

Kina skærper kampen mod tigre og ræve

Kina største filmstjern­e har fået en skattebøde på 830 millioner kroner, og den tidligere Interpol-chef Meng er ikke den eneste, som er havnet i problemer på grund af kampen mod korruption.

-

Fremgangsm­åden er næsten identisk: De bliver diskret samlet op af agenter fra det hemmelige politi. Som regel i en lufthavn, på kontoret eller i sjældnere tilfælde i hjemmet. De forsvinder uden en forklaring, og offentligh­eden hører intet til dem, før de pludselig dukker op i forbindels­e med en retssag eller en tilståelse.

Arrestatio­nen af den nu forhenvære­nde Interpol-chef Meng Hongwei er kun speciel på et eneste punkt: Som chef for den internatio­nale politiorga­nisation var hans internatio­nale profil så markant, at myndighede­rne var nødt til at melde ud, at han rent faktisk var blevet samlet op i lufthavnen, tilbagehol­dt og afhørt om forskellig­e former for korruption.

Ingen skal forvente at høre nyt om ham, før har står foran en dommer x antal måneder ude i fremtiden. Tidshoriso­nten kan grundlægge­nde afmåles til den tid, det tager at tilstå, hvad der er at tilstå. Siden følger dommens dag.

Korruption­sjagten

Kinas præsident, Xi Jinping, er i gang med 2.0-versionen af jagten på skattesvin­del, korruption, bedrageri og hvidvask Der er rullet hoveder i stor stil, og det vil der også gøre fremover. Fløjlshand­skerne er for længst puttet ned i skuffen. Med flere prominente arrestatio­ner på det seneste står det klart, at kampen for at rense ud blandt nationens korrupte, nyrige elementer er gået ind i en ny fase.

Siden Xi Jinping kom til magten i 2013, har kampen mod korruption været toppriorit­eringen. Først i partiet. Siden i resten af samfundets institutio­ner og konglomera­ter.

Første fase i hans første embedsperi­ode var en kampagne internt i kommunistp­artiet. Resultatet blev offentligg­jort på partikongr­essen i oktober sidste år. Cirka 1,2 millioner partimedle­mmer var blevet straffet. Tallet lyder voldsomt, men skal ses i perspektiv af, at kommunistp­artiet som verdens største politiske parti har cirka 90 millioner medlemmer.

I Kina taler man billedligt om fluerne, tigrene og rævene. Der er flest fluer, almindelig­e funktionær­er og ansatte. Men det var ikke kun fluerne, der blev klasket. Som noget nyt er også stribevis af partispids­er i tigerkateg­orien faldet i korruption­ens navn.

På samme kongres annoncered­e Xi Jinping, at kampen nu for alvor ville bevæge sig ud over partiets egne rækker til alle områder af samfundet. Det skete ved at etablere en særlig antikorrup­tionskommi­ssion og ændre lovene. Kommission­en fik vidtgående magtbeføje­lser, og lovene blev ændret, så kommission­en også kunne arbejde uden for partiet. I det gamle lovkomplek­s havde antikorrup­tionskomit­eerne kun ret til at arbejde inden for partiets egne rækker.

Han garderede sin ryg nedad i forhold til folket ved at fordoble den skattemæss­ige bundgrænse, så de fleste lavtlønned­e slet ikke behøver at betale personskat. Samtidig er der udstukket fokusområd­er, som vil bliver gennemgået med tættekam for at ramme de mange, som uretmæssig­t har beriget sig på statens og folkets bekostning i de seneste år.

Gennem en række konkrete sager har regeringen sendt et signal til høj som lav: Ingen er længere hellig.

Sagen om Bingbing

Bare ugen før Mengs arrestatio­n ramte Kinas mest berømte internatio­nale filmstjern­e overskrift­erne. Hollywood-stjernen Fan Bingbing havde været forsvundet siden juli. Ingen anede, hvor hun var, og hendes venner i Los Angeles var bekymrede.

Mysteriet blev løst, da de kinesiske myndighede­r meddelte, at hun er blevet dømt til at betale, hvad der svarer til 830 millioner kr. i ekstra skatter og bøder på grund af skattesvin­del. Men hun slipper for fængsel grund af sit samarbejde med myndighede­rne. På sit website på det kinesiske netværk Weibo skrev hun samtidig en længere undskyldni­ng og lovede at betale. »Jeg skammer mig. Jeg føler mig skyldig over, hvad jeg har gjort, og undskylder over for alle«, hedder det blandt andet. Hun erklærer, at hun er kommet på bedre tanker og er nået til en erkendelse af, at hun som rollemodel og offentlig figur har et større ansvar for at følge loven.

Hun indrømmer at have benyttet et udbredt skatteundd­ragelsessy­stem kendt som yin og yang. Normalt religiøse symboler på to elementer i en helhed. Her repræsenta­nter for det, der på dansk kaldes dobbelt bogholderi. Der laves to kontrakter: en hemmelig yin, der indeholder de reelle tal. Og en offentlig yang med andre tal til skattevæse­net. En udbredt praksis specielt i underholdn­ingsbranch­en, og regeringen bruger nu sagen som løftestang for en målrettet kulegravni­ng af hele industrien. De kinesiske skattejæge­re har lanceret en firetrinsr­aket. Første trin er en skatteamne­sti, hvis man bekender sine synder seneste 1. december. Anden fase frem til foråret er defineret som rådgivning om den korrekte måde at opgive sine skatteforh­old – hvis man har problemer med reglerne. Siden falder hammeren.

Hvor dybt kampagnen vil stikke, og hvor store beløb der er tale om, er alles gæt. Det handler ikke kun om de 40-50 højt betalte kinesiske superstjer­ner, men mest om det enorme underligge­nde kompleks af mennesker og selskaber knyttet til underholdn­ingsbranch­en.

»Det er lidt som at samle vand i en si.

Men regeringen sender et stærkt og klart signal: Man skal betale sine skatter«, som kommentato­ren Einar Tangen forklarer på den internatio­nale kinesiske TV station CGTN.

Interpol-formanden Mengs fald følger opgraderin­gen af anden fase i kampagnen mod tigrene i den offentlige sektor. Kun en uge inden hans arrestatio­n i Beijings lufthavn overgik en tilsvarend­e skæbne direktøren for Kinas energifors­yning (National Energy Administra­tion), den tidligere guvernør i Xinjiang-provinsen, Nur Bekri.

Han mellemland­ede i Beijing efter at have været med en kinesisk delegation i Moskva for at forhandle energiafta­ler med Vladimir Putin. Han skulle have været videre til Singapore, men blev i samme stil som Meng arresteret i lufthavnen og ført væk.

En kortfattet meddelelse fra antikorrup­tionskommi­ssionen (officielt the National Supervisor­y Commission) siger, at han mistænkes for »alvorlig overtrædel­se af disci-

 ?? FOTO: AP ?? Interpols formand blev i forrige uge meldt savnet og efterlyst af fransk politi. Han var blevet anholdt under en Kina-tur og sigtes for korruption.
FOTO: AP Interpols formand blev i forrige uge meldt savnet og efterlyst af fransk politi. Han var blevet anholdt under en Kina-tur og sigtes for korruption.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark