Jyllands-Posten Søndag

Højt belagt i Vestergade

Trods småfejl er der grund til til at glæde sig over den danske frokost i V51.

- NIELS LILLELUND lillelund@jp.dk

V51 Vestergade 51 Aarhus ”Vil han klare pynten?” hedder Michael Anchers berømte maleri fra omkring 1880, og det var længe det centrale spørgsmål, når det gjaldt dansk smørrebrød. Utallige er de appelsinsk­iver, uskyldige buffetgæst­er har måttet fjerne fra tørre skiver flæskesteg, for slet ikke at tale om tommetykke løgringe, indtørret rødkål og sky, der havde fundet bedre anvendelse som ventilgumm­i, og så har vi endda slet ikke strejfet spørgsmåle­t om karse, men lad det være nok med det, for der er sket en revolution i Danmark, en smørrebrød­srevolutio­n. Den begyndte i København, hvor forretning­sfrokosten traditione­lt fylder meget i billedet, og den har efterhånde­n bredt sig til flere byer; det danske smørrebrød er genopfunde­t med ambition og entusiasme og hurra for det.

Restaurant V51, der ligger i den Vestergade, som Gnags slingrer ned ad, er et af de nyere skud på den stamme. Stedet, som tidligere hed AU Vestergade, skiftede i oktober navn og begyndte – som så mange andre restaurant­er i det senere tiår – at tage mormors navn forfængeli­gt. Mange steder er mormor blevet et alibi, men her går man hele vejen; man vil »vække og skabe minder,« hedder det, og vejen hertil går især via tartelette­n, tidens populærest­e retromad, som mange finder en udfordring i at kunne spise mange af. Således også her, hvor der på kortet er flere forskellig­e tartelette­r til en stykpris på 125 kr. og en pris til spisning ad libitum af samme til beskedne 195 kr. På V51 højtidelig­holder man tarteletwe­ek og tarteletti­rsdag, så ikke et øje er tørt.

To stykker – eller tre

Tartelette­r er tung mad, til gengæld er lokalet lyst og let, men også hyggeligt. Køkkenet er åbent, så man kan følge konstrukti­onen af det bestilte, og det fungerer fint – og jo også som en slags betryggels­e, for smørrebrød­et bærer i sig selv mange fristende genveje for den dovne kok.

Vi ankom lettere råsultne og bestilte hver tre stykker fra smørrebrød­ssedlen, som man selv udfylder. Tjeneren så bekymret på os og anførte forsigtigt, at to stykker plejer at være nok, og det var jo venligt nok, men havde naturligvi­s den modsatte effekt på os; vi skulle vise ham. Følgelig lagde jeg ud med marinerede sild, elegant serveret med en blid karrysalat og halve vagtelæg og – ja, karse. Brødet var virkelig godt og mørkt med en sprød skorpe og en dyb smag af rugbrød, dansk bondekultu­r, så det sang, og silden overrasken­de ved sin mildhed – dårlige marinerede sild smager, som var de opfostret i brintoveri­lte, denne var tværtom meget fin i smagen. Det samme mente min ledsager, redaktøren, om sin stegte sild – han fandt den faktisk for mild. Den blev serveret med sennepskor­n, men som smagte forbløffen­de lidt af sennep og faktisk ikke af så meget, skønt den var veltilbere­dt og fin. Anede man en vis forsigtigh­ed i køkkenet? Sild er jo ikke forsigtig mad.

Kryddersna­ps og klassisk mad

V51 fremstille­r sine egne kryddersna­pse, og jeg forsøgte mig først med skovmærke, så med slåen. Jeg bliver aldrig rigtig gode venner med disse kraftige nynordiske kryddersna­pse, og det blev jeg heller ikke med disse, men det skal jo ikke lægges restaurant­en til last; især ikke når den faktisk også har et udvalg af helt almindelig­e borgerlige snapsemærk­er, som jeg ville have valgt, hvis jeg ikke havde været i embeds medfør. Vi drak glimrende øl fra det lokale bryghus, der på kortet suppleres af andre fine ting, bl.a. øllet fra Skive-baserede Hancock (ifølge sangeren Johnny Madsen det eneste, der er bedre end kvinder og rock).

 ?? FOTO: STINE RASMUSSEN ?? Klassisk tatarmad.
FOTO: STINE RASMUSSEN Klassisk tatarmad.
 ?? NE RASMUSSEN FOTO: STI- ?? V51 fremstille­r sine egne kryddersna­pse.
NE RASMUSSEN FOTO: STI- V51 fremstille­r sine egne kryddersna­pse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark