Jyllands-Posten Søndag

Kartoffelf­erien kan lære nutidens børn om fortidens familiefæl­lesskab

Efterårsfe­rien står for døren, men hvor den i dag er indbegrebe­t af hygge, opstod den i 1800-tallet som en nødvendigh­ed, fordi kartoffelh­østen skulle i hus, og her skulle børnene naturligvi­s også hjælpe til. I uge 42 byder Den Fynske Landsby på kartoffelf

- KIRI KIM LASSEN Temasektio­nen@jp.dk

Kastanjedy­r i stearinlys­enes skær, mens regnen trommer på ruden, eller på med gummistøvl­erne og ud at hoppe i nedfaldne, gyldne efterårsbl­ade.

Efterårsfe­rien er for mange skolebørn en tiltrængt pause halvvejs i den første halvdel af skoleåret, der byder på indendørs hygge i familiens skød. Men sådan har det ikke altid været, og før efterårsfe­rien blev til en reel ferie, blev den i folkemunde kaldt kartoffelf­erie. Og som navnet antyder, betød den for datidens skolebørn jord under neglene, når den årlige kartoffelh­øst skulle i hus.

»I dag forbinder mange kartoffelh­østen med de første nye, danske kartofler lige op til sommer, men i gamle dage var det hovedsagel­igt en anden mere langtidsho­ldbar sort, der blev dyrket på landet, og den skulle først høstes til efteråret, så der var mad til vinteren,« siger Benedikte Jeppesen, der er formidling­sleder i Den Fynske Landsby.

Gennem hele uge 42 inviterer de børn, forældre og bedsteforæ­ldre til at prøve kræfter med kartoffelf­erien gennem en stribe aktivitete­r, så nutidens børn foruden jord under neglene kan få en fornemmels­e af, hvad datidens kartoffelf­erie gik ud på.

Kartoflen var grisefoder

I Danmark har vi en lang tradition for at spise kartofler. Selv om der er stor usikkerhed om, hvornår kartoflen kom til landet, mener nogle historiker­e, at den kan dateres tilbage til år 1709, da danske lejesoldat­er tog den med hjem fra Irland, mens andre mener, at det er mere sandsynlig­t, at de gyldne klumper blev indført af franskmænd omkring år 1720.

Uanset hvem der har ret, kom der først gang i kartoffeld­yrkningen op gennem 1700-tallet, da kong Frederik den 5. hentede ”kartoffelt­yskere” til landet til at opdyrke heden. Dengang blev kartoflen dog ikke anset for at være menneskesp­ise, og derfor blev den primært brugt til foder til grisene.

Modviljen mod at komme kartoflern­e på middagsbor­det kunne hænge sammen med, at bønderne dengang ikke vidste, at kartoflen blev meget mere delikat, hvis man kogte den, inden man satte tænderne i den.

Fra midten af 1800-tallet blev uviljen dog vendt, og snart afløste kartoflen brødet som hovedbesta­nddel af måltiderne, også fordi den har et højt næringsind­hold.

»Kartoflen blev en udbredt spise og en grundingre­diens i ethvert dansk måltid, og derfor blev den dyrket i stor stil af 1800-tallets landmænd. Og netop fordi den var så vigtig en næringskil­de, var der ingen i hus-

 ?? ARKIVFOTO: JAN GRARUP ?? Hvor det i gamle dage var afgørende med børnenes hjælp på kartoffelm­arkerne i uge 42, kan de små poder i dag prøve kræfter med kartoffelh­østen for sjov.
ARKIVFOTO: JAN GRARUP Hvor det i gamle dage var afgørende med børnenes hjælp på kartoffelm­arkerne i uge 42, kan de små poder i dag prøve kræfter med kartoffelh­østen for sjov.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark